Aluat dulce / Prajituri de post / Retete de prajituri

Gogosi de post

Pentru astazi va propun o reteta de gogosi de post. Pentru cei ce tin post si nu stiu cu ce sa-si indulceasca ziua si nu numai. Sunt atat de bune si pufoase incat nici n-o sa va dati seama ca sunt de post, fara lapte si oua 😉

gogosi de post

Ingrediente

  • 500 g faina
  • ~250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingurita extract de lamaie sau orice alta mirodenie va place

Mod de preparare Gogosi de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam si esenta si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata o dizolvati in apa calduta

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei, il framantam sa scoatem aerul, apoi il intindem intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime. Decupam formele dorite si mai lasam putin pe masa, sa creasca.

gogosi de post

Se pun la prajit in baie de ulei. Se prajesc la foc mic, pe ambele parti. Se scot pe un prosop absorbant, apoi cat inca sunt fierbinti se tavalesc prin zahar pudra.

Pofta buna!

gogosi de post

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

21 Comentarii

  1. Sa nu vada al meu sot postarea asta, sa n-o vada!!!
    Nu de alta dar gogosile tale arata yuuumiii, el e mare amator, iar eu, pana la venerabila-mi varsta, nu am invatat sa framant (si nici nu vreau:P)

    Pupicei, Miha!
    Weekend frumos sa aveti!

    Ilda
    Lavender Thoughts

  2. ramo says:

    Este un desert care se face mai des in aceasta perioada.Bun si usor de preparat.

  3. Ma intrebam ce sa fac dupamasa sa nu ma plictisesc….. :*

  4. cristina iacob says:

    super bune, mi-a lasat gura apa 🙂

  5. merisor says:

    emoticon cu cafea langa gogosile astea >:D<

  6. Doamne cat sunt de buneee!Am facut si noi,multumim de reteta.te pupam

  7. Daniela says:

    Multumesc mult pt reteta,au iesit extraordinar de bune,am repetat reteta si a doua zi ca nu ne saturasem de ele de bune ce sunt..multumesc !

  8. Adina says:

    Mi-au iesit o nebunie! Nu ma asteptam, mai ales ca a fost prima data cand am facut gogosi. Nu ma puteam opri din mancat, cu toate ca nu sunt amatoare de gogosi. Multumesc de reteta!

  9. Deea says:

    Sunt gustoase

  10. Eduard says:

    Cate portii ies din aceasta compozitie?

  11. nu va suparati dar daca este prea moale , pot sa mai adaug faine, pentru ca le fac parintiilor mei , si nu vreau sa imi spuna ca nu sunt bune 😉 :* <3

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Trigoane cu mere

Trigoane cu mere

Mod de preparare Trigoane cu mere: Se curata merele de coaja, cotoare si seminte. Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu […]

Placinta impletita cu mere si stafide

Placinta impletita cu mere si stafide

Mod de preparare Placinta impletita cu mere si stafide: Aluat: Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul […]

Rasucite cu crema de vanilie

Rasucite cu crema de vanilie

Mod de preparare Rasucite cu crema de vanilie: Crema de vanilie: dupa reteta postata AICI Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la […]

Churros

Churros

Mod de preparare Churros: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate […]