Paste / Retete culinare

Homemade Tagliatelle – Taitei lati de casa

Va spuneam nu demult ca puii mei sunt mari amatori de paste. Ca sunt dulci sau sarate, cu branza sau cu carne, nu le refuza niciodata. Ma rog, aproape niciodata… :)))

Desi cumpar paste si de la supermarket (cel mai adesea forme ce nu le pot face eu) de cele mai multe ori prefer sa le fac acasa, mai ales ca le fac impreuna cu ei. Ei sunt multumiti ca si-au adus aportul pentru masa din ziua respectiva, fericiti ca s-au jucat si murdarit de faina… eu sunt multumita de fericirea lor si mai putin multumita de mizeria din bucatarie :))) Dar cum in viata nu le poti avea pe toate… imi bombani in barba si merg mai departe…:)))

Dar haideti sa va povestesc despre paste, subiectul principal al acestei postari.

Taitei de casa

Ingrediente

  • Pentru 4 persoane vom avea nevoie de:
  • 300 g faina
  • 2 oua mari
  • sare
loading...

Mod de preparare Homemade Tagliatelle – Taitei lati de casa:

  • Cantitatile variaza in functie de gradul de absorbtie al fainii sau de marimea oualor.
  • Se poate pune 1 ou mai mult pentru un plus de culoare sau se pot scoate cu totul inlocuind cu apa, pentru un aluat de post.
  • Sarea trebuie sa fie fina, iar ouale la temperatura camerei
  • Aluatul poate fi colorat prin prin adaugarea de legume sau condimente

Punem faina intr-un castron si in mijloc facem o gropita in care vom pune ouale.

Cum se fac pastele de casa

Adaugam si un varf de cutit cu sare si incepem sa framantam energic, incepand din mijloc, apoi aducand putin cate putin faina de pe margini. Framantam pana faina este incorporata si obtinem un aluat tare si compact. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu folie alimentara, pentru a evita uscarea.

Se intinde aluatul in foaie subtire, pe masa presarata cu faina. Se ruleaza si se taie fasii, dupa care se rasfira pe masa si se lasa la uscat.

Foaia de aluat trebuie sa fie subtire si neteda, de circa 1-1.5 mm grosime. Pentru un rezultat perfect se va folosi masina speciala pentru paste, trecand aluatul de mai multe ori prin role. Prima data prin rolele mai distantate, apoi micsorand treptat distanta dintre ele, pana obtinem grosimea dorita.

Foaie de aluat pentru paste de casa

  •  Cand trecem foaia de aluat printre role o presaram cu faina, pentru a evita lipirea
  • Vom obtine niste fasii foarte lungi de aluat, astfel ca e de preferat sa impartim aluatul in 2-3 parti

Cand aluatul a ajuns la marimea dorita le trecem  prin partea de taiat tagliatelle.

taitei de casa

Le intindem pe masa presarata cu faina si le lasam la uscat aproximativ 30 de minute.

Paste proaspete de casa

Inainte de a pune pastele la fiert se scutura de faina in exces. Se fierb in apa clocotita sarata in care am pus 1 lingura cu ulei de masline, pentru a evita lipirea acestora.  Se foloseste aproximativ 1 litru de apa si 1 lingurita de sare pentru fiecare 100 g de paste. Se fierb pana acestea se ridica la suprafata, dar cel mai bine este sa le gustati si le scurgeti de apa in momentul in care va plac.

Aluatul poate fi pastrat la frigider cel mult 24 de ore sau la congelator maxim 3 luni.

Se servesc cu sos de rosii, sos ragu, sos pesto sau sos de ardei copti.

Combinatiile sunt nenumarate, in functie de preferintele voastre culinare.

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

9 Comentarii

  1. foarte bune pastele de casa dar un pic cam migaloase.cele simple se fac usor dar pentru paste umplute iti trebuie rabdare de chinez batran.
    pup si o zi minunata

  2. Miha,

    Super ti-au iesit.
    Merita tot efortul,sau placerea :),pentru ca nu se compara cu nimic din comet.
    Mie imi plac cu varza calita .
    Mmmmm .

  3. Bunica mea facea cei mai buni taietei de casa, iar de atunci nu imi mai amintesc sa fi gasit taietei mai buni. Multumesc ca mi-ai reinprospatat memoria. Abea astept sa ajung acasa si ii reproduc. Revin cu impresii :). Foarte bine arata taieteii facuti de tine :D. O zi racoroasa iti doresc :*.

  4. si eu incerc sa fac pastele in casa ori de cite ori am timp, chiar si foaie de lasagna am facut. Incercati si cu oua de prepelita, sint si mai bune. Si ca sa aveti mereu paste naturale, faceti mai multe si le congelati, excelente! ma duc sa vad ce-i cu sosurile tale, sa mai incerc combinatii noi.

  5. cat imi place noua fata a blogului… Ai facut niste taitei minunati !! lovely

  6. Super taiteii tai. Si eu fac, dar mai rar, recunosc.
    e fain ca ai masinutza pt asa ceva…pupicei

  7. Miha ce pot sa spun decat yumm, yumm? Mi-ai facut o pofta de taitei cu lapte de numa’, numa’!

  8. Si eu le ador,si le fac cît de des pot!Incomparabile cu cele cumparate!Dar na nu tot timpul avem timp de facut paste de casa 🙂

  9. Pingback: Lasagna cu carne si foi proaspete

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Paste cu sos de leurda

Paste cu sos de leurda

Mod de preparare Paste cu sos de leurda: Topim untul la foc mic, dam deoparte de pe foc si adaugam faina amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Desfacem compozitia turnand laptele cate putin, pana obtinem o compozitie subtire. Punem din nou pe foc si fierbem pana compozitia incepe sa […]

Ravioli cu ciuperci si branza

Ravioli cu ciuperci si branza

Mod de preparare Ravioli cu ciuperci si branza: Mai intai vom pregati umplutura de ciuperci: Ceapa tocata marunt se pune la calit in putin ulei. Cand s-a inmuiat punem ciupercile tocate foarte marunt si omogenizam. Amestecand din cand in cand tinem pe foc pana ciupercile se inmoaie se scade toata […]

„Tort” din cannelloni cu carne

„Tort” din cannelloni cu carne

Mod de preparare „Tort” din cannelloni cu carne: Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, pana se inmoaie. Adaugam morcovul dat pe razatoarea cu gauri mici sau tocat la robot, apoi carnea tocata. Amestecam continuu cu o lingura de lemn, pana se desfac bulgarasii de carne ce se formeaza. […]

Salata de paste cu avocado

Salata de paste cu avocado

Mod de preparare Salata de paste cu avocado: Pastele se pun la fiert in apa cu sare, conform indicatiilor de pe ambalaj. Cand sunt fierte se pun la scurs intr-o strecuratoare. Aici, e pur optiunea fiecaruia daca trece sau nu pastele sub un jet de apa rece. Zic unii ca […]