Inghetata de vanilie – reteta de baza

Eiii, dragilor… cum stati cu intocmirea listelor cu retete de Pasti? 🙂 Va inteleg daca va este foarte greu sa alegeti dintre atatea retete gustoase, pentru ca si eu ma aflu in exact aceeasi situatie :))) Cu toate acestea un lucru este sigur: de Pasti voi face inghetata de vanilie. Va merge de minune dupa o masa copioasa 😉

Inghetata de vanilie este delicioasa si usor de facut, mai ales daca ai la dispozitie si o masina de inghetata. O poti savura ca atare sau ca adaos la diverse prajituri sau clatite, e minunata. Pornind de la reteta de baza nu ai nevoie decat de putina imaginatie sau pofta 😀 si inghetata de vanilie poate deveni una de capsuni, de ciocolata sau nuci caramelizate… 😉

Inghetata de vanilie

Ingrediente

 

  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar (daca preferi mai dulce poti pune 200 g)
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 ml lapte
  • semintele de la o pastaie de vanilie (zahar vanilat sau esenta de vanilie)

 

loading...

Mod de preparare Inghetata de vanilie – reteta de baza:

Galbenusurile, semintele de la pastaia de vanilie si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si smantana pentru frisca si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa la racit.

Crema racita foarte bine se toarna in vasul masinii de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Se proceseaza pana compozitia capata consistenta.

Inca o data va spun, daca sunteti amatori de inghetata de casa o masina de inghetata este o investitie buna. Veti prepara niste inghetate cremoase, fara ace de gheata.

In cazul in care nu dispuneti de o masina de inghetata, folositi doar jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca pentru crema de baza. Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta pufoasa (nu e necesar sa fie ferma), apoi se incorporeaza in compozitia de oua racita. Se rastoarna intr-un vas sau caserola si se pune la congelator pentru cateva ore, pana se congeleaza. Intre timp vom amesteca de cateva ori compozitia pentru inghetata pentru a sparge acele de gheata ce se formeaza. De preferat ar fi sa folosim mixerul vertical, este mai eficient.

Cum se vede in poze, aceasta este consistenta inghetatei abia scoasa din masina de inghetata. Daca vreti o inghetata mai inghetata 🙂 o mai puneti la congelator pentru 1-2 ore.

Pofta buna! 😉

Ingheatata de vanilie de casa

loading...

Comentarii prin Facebook

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *