Aperitive / Mancaruri cu pui / Retete culinare

Paine umpluta cu piept de pui si ciuperci

Nu de putine ori mi se intampla sa raman in pauza de idei pentru masa de pranz sau cina. Dar cum fetele din blogosfera bazaie ca niste albinute, e imposibil sa nu gasesti pe undeva vreo reteta buna sau o idee de pus in practica. Eu am gasit la Bucatatesele vesele o reteta de painici umplute si am avut revelatia. :))) Dar cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea din frigider :))) am deviat rau de la reteta fetelor si iata ce-am facut.

Si daca tot e concurs pentru bloggeri la Teo,  zic eu sa particip daca tot am cu ce :))

paine umpluta

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • ~500 g faina alba
  • 2 linguri ulei de masline Costa d’Oro
  • 250 ml lapte
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 7 g drojdie uscata
  • Pentru umplutura:
  • 1 piept de pui
  • 1 ceapa
  • 2-3 linguri ulei de masline Costa d”Oro
  • 1/2 gogosar
  • 2-3 rosii
  • 200 g ciuperci de padure
  • 3 catei usturoi
  • sare si piper
  • ~100 g cascaval ras
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte
  • seminte de in
  • seminte de susan
  • seminte de chimen negru

ulei-de-masline-costa-doro-2

loading...

Mod de preparare Paine umpluta cu piept de pui si ciuperci:

Aluat:

Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si laptele caldut. Incepem sa framantam usor pana obtinem un aluat omogen si nelipicios. Acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Aluatul se poate prepara si la masina de paine, programul de framantare si dospire.

Umplutura:

Ceapa tocata marunt se caleste usor in uleiul de masline. Punem pieptul de pui taiat cubulete si amestecand continuu calim cateva minute pana carnea se albeste. Adaugam ciupercile de padure, goosarul si rosiile tocate marunt si omogenizam. Fierbem la foc mic, amestecand din cand in cand, pana scade toata zeama lasata de rosii si ciuperci. Condimentam dupa gust cu sare, piper si usturoi pisat. Dam deoparte si lasam la racit.

Aluatul dospit se rastoarna pe masa usor infainata si se imparte in tot atatea parti cu cate paini vrem sa facem, mai mari sau mai mici.

Fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie dreptunghiulara. Laturile mari ale dreptunghiului le taiem fasii de cca 1.5 cm latime, lasand mijlocul netaiat. Asezam umplutura intre cele 2 randuri de fasii. Impletim apoi fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le. Asezam painile umplute intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam la dospit pentru vreo 15-20 de minute. Ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte, presaram cu seminte si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.

paine umpluta

 

Se serveste calda sau rece, dupa preferinta.

paine umpluta

Pofta buna! 😉

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

12 Comentarii

  1. De cum am vazut titlul in lista Blogger, mi-am zis: „Doamne, cum trebuie sa fie preparatul asta! I-l dau mamei, nu ma pot baga pe teritoriul aluaturilor!”:))…

    Miha, atat mai spun: Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si putere!:)

    Te imbratisez!
    Ilda
    Lavender Thoughts

  2. Genial. Me gustan

  3. Carol says:

    Inedit! Arata super si cred ca la gust e grozava painica ta. Bravo!

  4. Apetisant, mai ales ca are ciuperci!

  5. Mmmm, cred ca e tare buna!
    In alta ordine de idei, e un mic detaliu in concursul de la Teo : trebuie sa fie un fel principal, nu salata, nu aperitiv, nu ciorbica… Sper ca nu te superi ca am subliniat acest lucru, poate am inteles eu gresit dar ( cu riscul sa pierd premiul in favoarea ta) imi esti tare draga si nu as vrea sa te vad dezamagita pentru un detaliu marunt 😀
    Te imbratisez cu drag si iti tin pumnii la concursurile la care te-ai inscris 😀 Pe mine nazdravanii nu prea m-au lasat sa ma delectez cu asa ceva ; mi-au oferit in schimb toata dragostea si nazbatiile lor!

    • Eu am considerat ca acest preparat poate fi incadrat (si) in categoria fel principal. Noi am mancat la masa de pranz, calda. 😉 Practic, e o tocanita bagata in paine de ce n-ar merge? Acu…Doamne fereste sa ma supar… daca Teo o sa considere ca nu ma incadrez in regulament n-o fi bai… participam cu altceva ma bun data viitoare :)))

      Multumesc de sustinere! 😀 Imbratisari cu drag!

      • De cand gatesc mai mult ca la cantina ( adica zilnic, de cand m-am maritat!!! ) am si uitat ce inseamna sa mananci preparate mai light ca fel principal 😀 Sotul meu e in stare sa rada ciorba, felul doi copios si musai carnos, desert si sa se planga ca i-e foame! Si e slaaaaaab de nu-ti vine sa crezi! Asa-i ca nu-i corect?
        Vin si eu o fuga pe la tine, mai ai vreo bucatica? Tocmai mi-am dat seama ca am ratat si pranzul si cina …

  6. diana says:

    O sa incerc si eu reteta, cred ca e super gustoasa! O ideea in plus as avea, uitandu ma la farfurie am simtit ca i lipseste ceva, un sos!:) bafta in continuare!

    • Da, asa este! Un sos de smantana cu usturoi merge foarte bine. Asa au mancat piticii mei! 😉 Eu mi-am facut salata! 😀 Nu le-am mai bagat in poza ca nu mai aveam loc :))))

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Oua vopsite natural

Oua vopsite natural

Multi ani la rand am avut pe masa de Pasti oua vopsite cu colorant din comert. Era placerea copiilor de a prepara culorile, apoi de a scufunda fiecare ou in parte, fiecare in culorile lui preferate. Problema era ca la acele oua intotdeauna se colora si albusul si le aruncam […]

Saratele cu branza

Saratele cu branza

Mod de preparare Saratele cu branza: Se amesteca intr-un castron branza, laptele, uleiul, sarea si chimenul. In alt vas se cerne faina impreuna cu praful de copt. Se incorporeaza faina in pasta de branza si se framanta, dar nu prea mult, efectiv cateva minute, cat nu se mai lipeste aluatul […]

Omleta cu legume – mic dejun Edenia

Omleta cu legume – mic dejun Edenia

Mod de preparare Omleta cu legume – mic dejun Edenia: Ouale se bat bine intr-un castron, cu sare, piper si fulgi de ardei iute dupa gust. Se adauga smantana, cascavalul ras, putin parmezan si legumele congelate (nu se decongeleaza inainte, nu se fierb). Se amesteca bine pana la omogenizare. Formele […]

Clatite pufoase cu sfecla si crema de branza

Clatite pufoase cu sfecla si crema de branza

Mod de preparare Clatite pufoase cu sfecla si crema de branza: Sfecla se fierbe in apa cu sare. Se lasa sa se raceasca, apoi se mixeaza in robot impreuna cu usturoiul, uleiul, oul si laptele. Peste compozitia obtinuta adaugam faina si praful de copt, mixam pana la omogenizare. Incingem presa […]