Aluat dospit / Retete culinare

Painici cu usturoi si verdeata

loading...

* 220 ml apa
* 1 lingurita drojdie uscata
* 1 lingurita sare
* 1 lingurita zahar
* 350 g faina


Drojdia amestecata cu zaharul se dizolva in putina apa calduta. Se presara putina faina deasupra si se lasa deoparte 10 minute. Intr-un castron punem faina si sarea, punem in mijloc maiaua si framantam turnand apa calduta putin cate putin. Vom obtine un aluat ferm, elastic si nelipicios. Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Evident, se poate folosi si masina de paine, programul de framantare+dospire.

* Pentru umplutura:

* 1/2 capatana de usturoi
* patrunjel verde
* putin cimbru
* ~60 g unt moale
* sare si piper

Usturoiul se piseaza cu sare si piper. Adaugam patrunjelul tocat marunt si cimbrul, apoi untul moale si omogenizam. Impartim compozitia in 3 parti.

Rasturnam aluatul pe masa infainata si-l impartim in 3 parti. Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 0.5 cm, apoi o ungem cu untul aromat. Rulam foaia cat mai strans posibil, apoi cu un cutit bine ascutit facem o taietura pe mijlocul ruloului pe toata lungimea. Taietura nu va fi foarte adanca, doar pana la jumatate. Rulam astfel incat sa obtinem o spirala. Procedam intocmai si cu celelalte bucati de aluat.

Spiralele obtinute le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu spatiu intre ele, deoarece la copt cresc destul de mult. Se lasa la crescut 15-20 minute la loc caldut, apoi se dau la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.

Sursa

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. OOO ce bunatate, foarte gustos

  2. Foarte bine arata! Cred ca sunt o bunatate!
    Pupici Miha scumpa!

  3. Iulia, pupici, draga mea.
    Painile sunt excelente, merita de incercat. 😉

  4. Multumesc Bianka. 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]