Aluat dulce / Retete de prajituri

Placinta impletita cu mere si stafide

Si la voi a venit toamna dragilor? :))) Atunci sa pornim cuptoarele, sa facem sa miroase-n toata casa a scortisoara si mere coapte ­čśë

Daca iti plac deserturile cu mere o sa-ti placa si aceasta placinta impletita cu mere si stafide. Este foarte buna si nu numai ca se face foarte usor, dar si arata impresionant ­čśë

Placinta cu mere

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 60 g unt
  • 525 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie (sau orice aroma va place voua)
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • 100-150 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele)
  • 1-2 linguri de amidon (in functie de cat de multa zeama lasa merele)
  • 1 pumn de stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • Pentru uns placinta:
  • 1 galbenus
  • cateva linguri lapte rece
loading...

Mod de preparare Placinta impletita cu mere si stafide:

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual
  • In functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor se mai adauga faina daca aluatul este prea moale sau lapte caldut daca aluatul este prea vartos

Intre timp, pregateste umplutura:

Se curata merele de cotoare si seminte (poti sa le si curati de coaja daca vrei) Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu se sfarame merele. Cand merele s-au inmuiat adauga stafidele si da deoparte de pe foc.

Aluatul crescut se rastoarna pe masa presarata cu putina faina si se imparte in doua parti. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de cca 0.5 cm.  Cu un cutit bine ascutit taiem fasii pe lateralele aluatului.

Umplutura de mere, bine racita, o repatizam pe mijlocul foii, intre cele 2 randuri de fasii. Apoi incepem sa ÔÇ×impletimÔÇŁ fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le.

Se procedeaza la fel cu a doua bucata de aluat.

Cu atentie se pune placinta impletita intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa putin la crescut apoi se unge cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte rece.

Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie)pentru cca 30 de minute, pana placina se rumeneste.

Lasa placinta sa se racoreasca, pudreaza cu zahar si portioneaza.

Pofta buna! ­čśë

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

5 Comentarii

  1. RUXI says:

    prea groasa foia ,prea multa coca si putine fructe

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]

Trigoane cu mere

Trigoane cu mere

Mod de preparare Trigoane cu mere: Se curata merele de coaja, cotoare si seminte. Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu […]