Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada este prajitura copilariei mele, o prajitura ce nu ne lipsea niciodata de pe masa de Sarbatori, fie Craciun sau Paste. Este o prajitura ce se face relativ usor, doar ca necesita putin timp, apoi inca ceva timp pana cand foile se fragesc… dar si cand e gata nu te mai poti opri din mancat! :))

Prajitura alba ca zapada

Ingrediente

  • Pentru foi avem nevoie de:
  • 5 linguri ulei
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 4 cani faina
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 1 litru lapte
  • 200 g zahar
  • 10 linguri faina
  • 3 oua
  • 200 g unt
  • 2-3 lamai
loading...

Mod de preparare Prajitura Alba ca Zapada:

Foi:

Ouale le mixam cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema. Adaugam uleiul cate putin, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Adaugam si laptele. In compozitia obtinuta adaugam faina. Daca mai e nevoie mai adaugam faina. Trebuie sa iasa un aluat consistent si nelipicios.

Impartim aluatul in 4 parti,pe care le intindem pe dosul tavii. Eu am copt pe o tava de 20/30 cm si mi-au iesit 5. Coacem in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 10 minute fiecare, pana marginile devin usor maronii.

Crema:

Ouale le mixam bine cu zahar. Cand au devenit ca o crema adaugam faina si mixam in continuare. Adaugam laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand continuu. Punem vasul la foc mic sau la baie de aburi, pana compozitia devine groasa ca o budinca. Lasam la racit.

Intre timp mixam bine untul, pana devine ca o crema fina.

Cand s-a racit crema, adaugam untul frecat, putin cate putin. La sfarsit adaugam zeama stoarsa de la cele 2 lamai.

Cu cat mai multe maini cu atat mai bine. :))

Se gusta, daca nu e indeajuns de acra, o adaugam si pe a treia. 🙂

Cu aceasta crema se umplu foile si se da la rece pana a doua zi, cand se portioneaza si se pudreaza cu zahar.

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

12 Comentarii

  1. Hmmm,fain ti-a iesit prajiturica,bravo!!!
    Faci putin diferita crema,:)…trebuie sa o incerc si eu pe asta cu ouale si apoi pe foc,:)
    Te pup dulce!!!

  2. Multumesc Mirela!
    Ai reteta la tine pe blog?Vreau sa vad si eu varianta ta!
    Pup cu drag!

  3. Mai da inalta mai este…Arata delicioasa, o sa incerc curind reteta ta. Am tot facut atitea de multe variante, dar a ta pare altfel .mersi si un sfirsir de saptamina bun ! Cami

  4. Te rog sa treci pe la mine sa ridici niste premii. Cami

  5. Si de la mine premiu 🙂 Revin si cu retetele de inghetata, promit, harnicuto 🙂 Pupici!

  6. Miha,nu am trecut reteta pe blog,:)…sti tu din ce motive:))…acu’ca nu prea merge afacerea cred ca am sa incep sa trec si retetele,:)),sa vad,ca si lenea e cam mare,hihihih…dar daca vrei o scriu la bucatarie pe DC,la subiectul tau!!!
    Te pup dulce!!

  7. Multumesc mult Cami! Cu siguranta voi trece! 🙂

  8. Gratiela,multumesc!
    Abia astept retetel de inghetata.Stii ca suntem devoratori. :))
    Pupici!

  9. Mirela,poti sa scrii reteta unde vrei. E bine si pe DC,mai animam subiectul. 🙂
    Pupici cu lipici!

  10. M-am hotarat sa fac Alba ca zapada pentru Paste si am venit in vizita! Ce am gasit eu aici????? Prichindei frumosi si dragalasi! M-au convins, o sa ling si eu lamaia
    Pardon, o sa fac si eu prajitura asta 😀

  11. ALBEI AMARILA says:

    Bicarbonat de sodiu sau de amoniu?multumesc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]