Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Amandina

Blatul de la prajitura Amandina il folosesc la orice fel de crema sau combinatie de crema. Este un blat pufos si iese negresit.

Prajitura Amandina

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si „stins” cu 3 linguri de apa)
  • 30 ml ulei
  • 1 cana de faina amestecata cu o lingurita de praf de copt
  • 2-3 linguri cacao
  • esente dupa gust
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt
  • 100 g zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 2 galbenusuri (astea sunt prevazute in reteta originala, eu am renuntat la ele)
  • Pentru sirop avem nevoie de:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
loading...

Mod de preparare Prajitura Amandina:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul, esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune cacaoa si faina amestecata cu praful de copt.

Se amesteca pana la omogenizare. Compozitia se toarna in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Crema:

Se topeste untul, dar nu complet, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se ingheaga din nou. Dureaza un pic acest proces, dar va rezulta o crema fina, foarte buna. Cand s-a inchegat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam cacaoa si romul.

Sirop:

Zaharul il caramelizam dupa care il „stingem” cu 100 ml apa rece. Lasam la racit, pana se dizolva complet.

Blatul copt si racit il taiem in 2, il insiropam si repartizam crema. Uniformizam si acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat.

In functie de timp si de ceea ce gasesc prin frigider, fac o glazura de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca. Omogenizam si lasam la racit.

Sau acopar cu fondant (cumparat). Se poate servi si cu un mot de inghetata. Sau cu un mot de frisca…

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

16 Comentarii

  1. Musai o incerc si eu. Dar tare as vrea sa o imbrac in fondant. Data viitoare ma bag si eu la cumparat.

  2. Era pe undeva pe culinar o reteta de fondant si nu era greu de facut. O caut si ti-o trimit…

  3. miha, e mortala amandiana asta!!! manaca ai mei de rup, avem norma 1/sapt:)

  4. Sint o mare amatoare de amandine. Dintre toate retetele a ta mi se pare cea mai potrivita. Poate din cauza zaharului ars. Intr-adevar nu este fondant dar este la fel de buna. Un fondant se face repede. Pup mult Nina

  5. Multumesc Serban!
    Am facut si cu fondant, dar din cel cumparat, de facut acasa n-am facut niciodata.

  6. Anonymous says:

    „sirop din zaharul caramelizat”???
    Va rog poate sa ma ajute si pe mine cineva ..mai exact ce inseamna si cum se face
    si crema de fondant as dori daca se poate
    Sunt plecat de vre-o 6 ani din tara (US) si tare mias dori sa incer sa fac aceasta prajitura mai ales ca imi placea foarte mult.
    Multumesc!

  7. Anonim, am scris in lista de ingrediente „3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si „stins” cu 3 linguri de apa)” Topesti zaharul apoi il „stingi” cu apa rece (atentie la aburi). Acelasi sirop il poti folosi si pentru insiropat.
    Fondant eu nu stiu sa fac, l-am cumparat de-a gata. In loc de fondant eu mai folosesc glazuta de ciocolata. Nu e acelasi lucru, dar e bun. Imi mai spunea o prietena ca ea foloseste serbet, dar n-am incercat.

  8. Amandina, bat-o vina, e printre prajiturile mele preferate. N-am mai pregatit de ceva timp, cred ca in curand prestez.
    Imi ploua in gura Miha. yammy

  9. Alina says:

    Buna Miha! Ce fel de unt folosesti? Mi-e teama de cremele pe baza de unt pt ca se taie usor…. Ce sfat imi dai?

  10. Alina, mai nou folosesc unt Pilos, de la Lidl, de 65% grasimi. Si e foarte bun. 😉

  11. Pingback: Prajitura Amandina (2)

  12. ana maria elena says:

    untul se poate inlocui cu margarina delma va rog spuneti mi si mie vreau sa fac si nu stiu

    • Untul se poate inlocui cu margarina, dar sa fie margarina la pachet, nu din cea de la cutie (tartinabila) 🙂

  13. ana maria elena says:

    multumesc mult

  14. Galactica22 says:

    A iesit delicioasa prajitura! O singura observatie : la crema ar fi mai bun zaharul pudra deoarece cel tos nu se topeste complet si se simte. In rest e prajitura perfecta,multumim pt reteta !!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu doua feluri de ciocolata

Prajitura cu doua feluri de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu doua feluri de ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul […]

Prajitura cu foi si crema de portocale

Prajitura cu foi si crema de portocale

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de portocale: Blat: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit: Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt […]

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si caramel: Intr-un castron amesteca faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Intr-un alt castron mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie pana acestea se albesc si aproape ca isi tripleaza volumul. Desi poate parea greu, sa stiti ca nu dureaza […]