Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Amandina

Blatul de la prajitura Amandina il folosesc la orice fel de crema sau combinatie de crema. Este foarte pufos si iese negresit.

Pentru blat avem nevoie de:

6 oua
100 g zahar
3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si “stins” cu 3 linguri de apa)
30 ml ulei
1 cana de faina amestecata cu o lingurita de praf de copt
2-3 linguri cacao
esente dupa gust

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare,ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul,esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut,

apoi se pune cacaoa

si faina amestecata cu praful de copt.

Se amesteca pana la omogenizare.

Compozitia se toarna in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Pentru crema avem nevoie de:

1 pachet de unt
100 g zahar
2-3 linguri cacao
esenta de rom
2 galbenusuri (astea sunt prevazute in reteta originala,eu am renuntat la ele)

Se topeste untul,dar nu complet,sa mai ramana bucati netopite.
Se mixeaza pana se ingheaga din nou. Dureaza un pic acest proces,dar va rezulta o crema fina,foarte buna.Cand s-a inchegat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam cacaoa si romul.

Pentru sirop avem nevoie de:

100 g zahar
100 ml apa

Zaharul il caramelizam dupa care il “stingem” cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.

Blatul copt si racit il taiem in 2,il insiropam si repartizam crema.

Uniformizam si acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat.

In functie de timp si de ceea ce gasesc prin frigider,fac o glazura de ciocolata

100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca.Omogenizam si lasam la racit.

Sau acopar cu fondant (cumparat).

Se poate servi si cu un mot de inghetata.

Sau cu un mot de frisca…

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Musai o incerc si eu. Dar tare as vrea sa o imbrac in fondant. Data viitoare ma bag si eu la cumparat.

  2. Era pe undeva pe culinar o reteta de fondant si nu era greu de facut. O caut si ti-o trimit…

  3. miha, e mortala amandiana asta!!! manaca ai mei de rup, avem norma 1/sapt:)

  4. Sint o mare amatoare de amandine. Dintre toate retetele a ta mi se pare cea mai potrivita. Poate din cauza zaharului ars. Intr-adevar nu este fondant dar este la fel de buna. Un fondant se face repede. Pup mult Nina

  5. Multumesc Serban!
    Am facut si cu fondant, dar din cel cumparat, de facut acasa n-am facut niciodata.

  6. Anonymous says:

    “sirop din zaharul caramelizat”???
    Va rog poate sa ma ajute si pe mine cineva ..mai exact ce inseamna si cum se face
    si crema de fondant as dori daca se poate
    Sunt plecat de vre-o 6 ani din tara (US) si tare mias dori sa incer sa fac aceasta prajitura mai ales ca imi placea foarte mult.
    Multumesc!

  7. Anonim, am scris in lista de ingrediente “3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si “stins” cu 3 linguri de apa)” Topesti zaharul apoi il “stingi” cu apa rece (atentie la aburi). Acelasi sirop il poti folosi si pentru insiropat.
    Fondant eu nu stiu sa fac, l-am cumparat de-a gata. In loc de fondant eu mai folosesc glazuta de ciocolata. Nu e acelasi lucru, dar e bun. Imi mai spunea o prietena ca ea foloseste serbet, dar n-am incercat.

  8. Amandina, bat-o vina, e printre prajiturile mele preferate. N-am mai pregatit de ceva timp, cred ca in curand prestez.
    Imi ploua in gura Miha. yammy

  9. Alina says:

    Buna Miha! Ce fel de unt folosesti? Mi-e teama de cremele pe baza de unt pt ca se taie usor…. Ce sfat imi dai?

  10. Alina, mai nou folosesc unt Pilos, de la Lidl, de 65% grasimi. Si e foarte bun. ;)

  11. Pingback: Prajitura Amandina (2)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si crema

Prajitura cu nuca si crema

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si […]

Prajitura cu crema de unt si ciocolata

Prajitura cu crema de unt si ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu crema de unt si ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se […]

Prajitura cu crema de branza si nuci caramelizate

Prajitura cu crema de branza si nuci caramelizate

Mod de preparare Prajitura cu crema de branza si nuci caramelizate: Blat: Intr-un castron cernem faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Le amestecam, dupa care facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, laptele si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza […]

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata […]