Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Amandina

Blatul de la prajitura Amandina il folosesc la orice fel de crema sau combinatie de crema. Este un blat pufos si iese negresit.

Prajitura Amandina

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si „stins” cu 3 linguri de apa)
  • 30 ml ulei
  • 1 cana de faina amestecata cu o lingurita de praf de copt
  • 2-3 linguri cacao
  • esente dupa gust
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt
  • 100 g zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 2 galbenusuri (astea sunt prevazute in reteta originala, eu am renuntat la ele)
  • Pentru sirop avem nevoie de:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida

Mod de preparare Prajitura Amandina:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul, esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune cacaoa si faina amestecata cu praful de copt.

Se amesteca pana la omogenizare. Compozitia se toarna in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Crema:

Se topeste untul, dar nu complet, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se ingheaga din nou. Dureaza un pic acest proces, dar va rezulta o crema fina, foarte buna. Cand s-a inchegat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam cacaoa si romul.

Sirop:

Zaharul il caramelizam dupa care il „stingem” cu 100 ml apa rece. Lasam la racit, pana se dizolva complet.

Blatul copt si racit il taiem in 2, il insiropam si repartizam crema. Uniformizam si acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat.

In functie de timp si de ceea ce gasesc prin frigider, fac o glazura de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca. Omogenizam si lasam la racit.

Sau acopar cu fondant (cumparat). Se poate servi si cu un mot de inghetata. Sau cu un mot de frisca…

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Musai o incerc si eu. Dar tare as vrea sa o imbrac in fondant. Data viitoare ma bag si eu la cumparat.

  2. Era pe undeva pe culinar o reteta de fondant si nu era greu de facut. O caut si ti-o trimit…

  3. miha, e mortala amandiana asta!!! manaca ai mei de rup, avem norma 1/sapt:)

  4. Sint o mare amatoare de amandine. Dintre toate retetele a ta mi se pare cea mai potrivita. Poate din cauza zaharului ars. Intr-adevar nu este fondant dar este la fel de buna. Un fondant se face repede. Pup mult Nina

  5. Multumesc Serban!
    Am facut si cu fondant, dar din cel cumparat, de facut acasa n-am facut niciodata.

  6. Anonymous says:

    „sirop din zaharul caramelizat”???
    Va rog poate sa ma ajute si pe mine cineva ..mai exact ce inseamna si cum se face
    si crema de fondant as dori daca se poate
    Sunt plecat de vre-o 6 ani din tara (US) si tare mias dori sa incer sa fac aceasta prajitura mai ales ca imi placea foarte mult.
    Multumesc!

  7. Anonim, am scris in lista de ingrediente „3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si „stins” cu 3 linguri de apa)” Topesti zaharul apoi il „stingi” cu apa rece (atentie la aburi). Acelasi sirop il poti folosi si pentru insiropat.
    Fondant eu nu stiu sa fac, l-am cumparat de-a gata. In loc de fondant eu mai folosesc glazuta de ciocolata. Nu e acelasi lucru, dar e bun. Imi mai spunea o prietena ca ea foloseste serbet, dar n-am incercat.

  8. Amandina, bat-o vina, e printre prajiturile mele preferate. N-am mai pregatit de ceva timp, cred ca in curand prestez.
    Imi ploua in gura Miha. yammy

  9. Alina says:

    Buna Miha! Ce fel de unt folosesti? Mi-e teama de cremele pe baza de unt pt ca se taie usor…. Ce sfat imi dai?

  10. Alina, mai nou folosesc unt Pilos, de la Lidl, de 65% grasimi. Si e foarte bun. 😉

  11. Pingback: Prajitura Amandina (2)

  12. ana maria elena says:

    untul se poate inlocui cu margarina delma va rog spuneti mi si mie vreau sa fac si nu stiu

    • Untul se poate inlocui cu margarina, dar sa fie margarina la pachet, nu din cea de la cutie (tartinabila) 🙂

  13. ana maria elena says:

    multumesc mult

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu Lemon Curd si ciocolata alba

Prajitura cu Lemon Curd si ciocolata alba

Mod de preparare Prajitura cu Lemon Curd si ciocolata alba: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si […]

Briose cu fulgi de ciocolata

Briose cu fulgi de ciocolata

Mod de preparare Briose cu fulgi de ciocolata: Intr-un bol mixam untul moale (lasat la temperatura camerei) cu un praf de sare si zaharul pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adaugam pe rand ouale, mixand bine dupa fiecare. Punem iaurtul si esenta de vanilie, apoi […]

prajitura cu prune, prajitura cu prune si nuca, prajitura rapida cu prune, prajitura de casa cu prune, prajitura cu prune si aluat fraged, reteta prajitura cu prune, prajitura cu prune si aluat crocant, crumble cu prune

Prajitura cu prune si nuca

Mod de preparare Prajitura cu prune si nuca: Blat: Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca […]

Prajitura cu prune si bezea

Prajitura cu prune si bezea

Mod de preparare Prajitura cu prune si bezea: Blat: Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca […]