Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu blat pufos si crema de lamaie

Ati observat ca am cam lipsit? Am fost ocupata, am avut de mancat o prajitura cu blat pufos si crema de lamaie :)))) Glumesc, nu de alta dar a trebuit sa o impart si cu altii. Iar acum o impart si cu voi 😉

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura pufoasa cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de lamaie:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lingura amidon
  • 250 ml lapte
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 1 plic zahar vanilat
  • zeama de lamaie, dupa gust
loading...

Mod de preparare Prajitura cu blat pufos si crema de lamaie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 25-30 de minute. Scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si-l lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de lamaie:

Galbenusurile se amesteca bine cu zahar si amidon. Se toarna laptele cate putin si amestecam bine cu un tel, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa ca o budinca. Se da deoparte si se lasa la racit.

In budinca bine racita se incorporeaza mascarponele, mixand foarte bine compozitia. Separat se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul vanilat pana aceasta devine ferma si pufoasa. O incorporam apoi in crema de mascarpone. La sfarsit aromam dupa gust cu zeama de lamaie.

Crema va fi usor moale, dar asa trebuie sa fie. Umezeala din crema va fi absorbita de blat, astfel ca blatul nu mai necesita insiropare.

Blatul racit se taie in 3 parti. Montam prajitura in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Dam deoparte cateva linguri de crema (pentru uns deasupra), ce ramane impartim in doua parti si repartizam intre blaturi. Invelim prajitura cu blat pufos si crema de lamaie in folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema mascarpone si lamaie

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

19 Comentarii

  1. Diana says:

    Iar ma instigi … 🙂
    Cred ca-i deosebita

  2. Am incercat si eu reteta asta. A iesit delicioasa doar ca blatul nu a iesit asa cum trebui. Sper ca a doua oara va iesi cum trebui !

  3. Cornelia says:

    Buna ziua,
    Cautand o reteta de tort pentru ziua fiicei mele am dat peste aceasta reteta care imi pare extrem de gustoasa, usoara si potrivita pentru luna decembrie cand intentionez sa o prepar.
    Intrebarea mea este daca o pot transforma intr-un tort acoperit de ciocolata alba si sa isi pastreze forma si aspectul pufos?
    Va multumesc si va doresc multa inspiratie!

    • Buna ziua, Cornelia.
      Da, se poate. Coci blatul in forma rotunda, adaptand cantitatile la dimensiunea acesteia 😉

  4. Göbel says:

    Miha astazi am facut prajitura ta,nu are trei etaje;)ca am folosit o forma mare,dar… a iesit atat de buna,Klaus este foarte incantat.Multumim,Crisulina

  5. Dana says:

    Cea mai buna prajitura cu lamaie pe care am mancat o vreodata

  6. pur si simplu de-li-cioa-sa !!!

  7. Georgi says:

    Si eu am incercat reteta,am dublat cantitatile si a iesit super! Si blatul e foarte pufos??

  8. ana says:

    – arată foarte bine si eu ador prăjiturile cu cremă de lămâie o voi face si sîmbata multumesc Moga ptr.listarea retei

  9. ana says:

    Scuze am vrut sa scriu Miha dar mobilul meu este nebun dacă nu sunt atenta posteaza cu totul al ceva încă odată scuze

  10. Roxi says:

    Am preparat astazi prajitura, e la frigider acum. Abia astept sa o gust maine 🙂 🙂

  11. Gratiela says:

    Se poate inlocui cu ceva mascarpone? sau se poate omite?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu doua feluri de ciocolata

Prajitura cu doua feluri de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu doua feluri de ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul […]

Prajitura cu foi si crema de portocale

Prajitura cu foi si crema de portocale

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de portocale: Blat: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit: Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt […]

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si caramel: Intr-un castron amesteca faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Intr-un alt castron mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie pana acestea se albesc si aproape ca isi tripleaza volumul. Desi poate parea greu, sa stiti ca nu dureaza […]