Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu gem

Vine toamna cu pasi repezi si cred ca majoritatea dintre voi va pregatiti sa va umpleti camarile cu fel si fel de muraturi, zacusca si dulceata.

Si daca printre atatea treburi vi se anunta niste musafiri, sacrificati un borcan de gem pentru a prepara aceasta reteta de prajitura. E delicioasa!


200 g unt
100 g zahar
1 lingura zahar aromat cu pudra de lamaie
200 g faina
1 praf de copt
6 galbenusuri

1 borcan gem de prune (300 g)

6 albusuri
100 g zahar
200 g nuca macinata

Untul moale se mixeaza cu zaharul si zaharul aromat pana  devine pufos ca o crema. Se adauga galbenusurile, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare.

Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute, pana prajitura incepe sa prinda culoare.

Intre timp batem albusurile spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Incorporam apoi nuca macinata, amestecand usor cu o spatula.

Scoatem tava din cuptor si punem gemul deasupra, niveland usor. Turnam apoi compozitia cu nuca, nivelam si dam din nou la cuptor pana blatul este bine copt.

Se lasa la racit in tava apoi se portioneaza dupa dorinta.

Tags: ,

Comentarii prin facebook

24 Comentarii

  1. Miha, pe cuvantul meu, cu rispul de a repeta voi spune: esti singura persoana care ma face sa doresc sa intru in bucatarie, doar cu un cuvant, cu o imagine – esti teribila!!! 😀
    Te pup!
    Iti dai seama ca voi incerca prajitura!Insa nu-ti mai arat nicio poza pana nu ma „promovezi” cu ceea ce am muncit!:P:))

  2. Ilda… hai, trimite pozele, ca „promovarea” am facut-o demult. :))))

  3. Hihiii, ai 1-0! Asa-mi trebuie daca nu verific inainte de a face afirmatii! :))
    Iti multumesc mult, Miha!Ce mandra ma simt!!!:blushing:
    Deci, ma declar datoare cu pozele!:))
    Nu chiar curand (caci nu e posibil!), insa vor veni 100% – promit!
    Multi pupicei!

  4. Super prajitura, numai buna de facut cu gemul meu de prune :))

  5. …………… si cu-al meu :)) am citit reteta ta uneia , prin telefon , ptr a o face si ea (ii place mult nuca) si stii ce mi-a zis ? ,,ia , pune mana si fa-o si tu ” =))))))))) , poftim rasplata

  6. Tocmai ce s-a racit gemul de prune!:)
    Buna prajiturica!

  7. Corina says:

    Excelenta prajitura! Jumatate din ea s-a mancat cand inca era calda. Efectiv nu ne-am putut opri din mancat. Multumim pentru reteta.

  8. Sa va fie de bine. Tare ma bucur ca v-a placut! 🙂

  9. Dana Lazar says:

    delicioasa…am realizat-o deja de 2 ori..

  10. Elena says:

    Am facut prajitura asta acum vreo 3 sapt si de atunci in fiecare duminica.Mi-a iesit din prima.Nu am cuvinte e cea mai grozava reteta de prajitura cu gem.Rapida f.buna iar pentru cei ce le place nuca e delicioasa.MULTUMESC

  11. Super reteta, chiar vreau sa o incerc in curand. Imi plac tare mult prajiturile tale, Miha!

  12. Josana says:

    Se foloseste un pachetel de praf de copt? (14g) Mi se pare cam mult pentru 200Gr. de faina?

    • Un plic de praf de copt are de obicei 10 g. Adica eu n-am vazut cu gramaj mai mare de atat. 🙂

      • Josana says:

        Este facut de Oetker. Oricum am facut prajitura astazi. Au fost in total 3 lingurite intr-un pliculet de 14 gr. Am pus 2 lingurite. A iesit buna, dar data viitoare am sa pun numai jumatate de borcan de gem. Am avut copiii la masa, si toti au spus ca este buna, dar un pic prea dulce. Multumest mult pentru retete. Am mai incercat si altele. Multa sanatate!

  13. doina says:

    o prajitura deliciosa,usor de preparat,multumesc pt reteta

  14. o prajitura fff buna,usor de preparat,multumesc pt reteta.

  15. simona says:

    foarte interesante retete, multumesc, e asta inca nu am incercat-o dar suna promitator

  16. Alina says:

    Am o gramada de gemuri, doar de prune nu!:)
    O fi la fel de buna si cu alt fel?

  17. Foarte buna prajitura. Multumim de reteta.

  18. rodica says:

    Delicioasa,multumesc! Maine ma voi delecta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe rețete...

Tarta cu mere caramelizate

Tarta cu mere caramelizate

Mod de preparare Tarta cu mere caramelizate: Umplutura: Zaharul se caramelizeaza si cand a devenit lichid, dam deoparte si adaugam untul. Punem din nou pe foc mic si amestecand continuu, fierbem pana se omogenizeaza. Adaugam merele taiate felii nu foarte subtiri si amestecam usor. Fierbem in caramel pana se inmoaie […]

Prajitura cu foi si crema de cacao

Prajitura cu foi si crema de cacao

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de cacao: Blatul pentru foi: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoti paletele mixerului. Se adauga uleiul si  esenta de vanilie […]

Tiramisu cu portocale

Tiramisu cu portocale

Mod de preparare Tiramisu cu portocale: Se freaca galbenusurile cu zaharul si o lingurita de zahar vanilat pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam sucul de portocale si punem vasul la baine marie. Fierbem fara a da in clocot, pana crema se incalzeste bine si nu se mai […]

Prajitura cu budinca de ciocolata si piscoturi

Prajitura cu budinca de ciocolata si piscoturi

Mod de preparare Prajitura cu budinca de ciocolata si piscoturi: Blat: Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai […]