Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu iaurt si ciocolata

Dupa ce m-am gandit… dupa ce m-am razgandit…si apoi iar m-am gandit :))) iata ca am acceptat provocarea Danone de a deveni BlogChef. Nu, departe de mine gandul de a avea pretentii de Chef, pentru asta nu e de ajuns sa ai doar pasiune si placere pentru gatit… Pentru asta iti trebuie si alte calitati, pe care eu, fara falsa modestie, recunosc ca nu le am. Dar, daca voi ajunge in marea finala, pot macar incerca sa fiu Chef pentru cateva ore. :))

In alta ordine de idei, dedic prajitura asta surorii mele care azi isi sarbatoreste ziua de nastere. ;) Dedicatia nu este intamplatoare, pentru ca ei ii place foarte mult acest gen de prajituri. Daca o pun sa aleaga vreo reteta de prajitura de pe blog, mai intai alege un cheesecake…apoi se mai gandeste. :))))

La multi ani surioara! Sanatate, ca-i mai buna decat toate, intelepciune si mult noroc! <3

prajitura cu iaurt si ciocolata

prajitura cu-iaurt si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 g biscuiti obisnuiti
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura zahar pudra
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 150 g unt de cocos
  • Pentru umplutura:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 100 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 140 g iaurt Danone
  • 250 g mascarpone
  • ~50 g ciocolata amaruie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • ~100 ml lichior Sheridan’s

iaurt danone

Mod de preparare prajitura cu iaurt si ciocolata:

Blat:

Untul de cocos il punem intr-o craticioara si-l topim pe baie de aburi. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Biscuitii rupti bucatele si ciocolata tocata grosier cu cutitul le punem in robot. Adaugam si cacaoa si mixam pana obtinem un pesmet fin. Turnam untul de cocos racit si omogenizam.

Rasturnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) . Repartizam pe toata suprafata tavii, cat si pe peretii acesteia, apoi tasam bine cu mana si la final cu fundul unul pahar, astfel incat sa obtinem un blat egal si bine nivelat. Dam la frigider pana pregatim crema cu iaurt.

Crema cu iaurt:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem atata apa cat sa o acopere.

Galbenusurile le frecam bine cu zahar pana devin ca o crema si se albesc. “Desfacem” crema cu cele 2 linguri de lapte si punem vasul pe baie de abur, pana crema se ingroasa si zaharul se topeste. Adaugam ciocolata alba rupta bucatele si ametecam continuu pana ciocolata se topeste si compozitia devine omogena. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget, moment in care adaugam gelatina. Lasam sa se raceasca foarte bine.

Intr-un castrom mixam iaurtul cu mascarpone si partea alba din lichiorul Sheridan’s. Batem samantana pentru frisca cu cele 2 plicuri de zahar vanilat. Nu e necesar ca frisca sa stea bat, e de ajuns sa o batem atat cat sa devina putin pufoasa. Adaugam crema cu iaurt peste compozitia cu ciocolata racita si la sfarsit incorporam frisca si ciocolata tocata marunt sau data pe razatoare.

Rasturnam crema peste blatul de biscuiti si dam la frigider pana se intareste.

Intre timp preparam glazura de ciocolata. Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca, pe foc mic sau la microunde. Omogenizam, aromam cu restul de lichior (partea maro) si dam vasul la congelator pentru vreo ora, pana crema ajunge la punctul de inghet. Omogenizam din nou, amestecand putin cu mixerul, punem intr-un posh si ornam prajitura. ;)

Se da la frigider pana in momentul servirii. E mult mai buna si se taie mult mai bine a doua zi. ;)

prajitura cu iaurt si ciocolata

prajitura cu iaurt si ciocolata

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

35 Comentarii

  1. Ionela says:

    Buna,aceste retete pt.dulciuri sunt fenomenale,numai citindu-le imi imaginez cum pot fi de delicioase!!!Felicitari Miha,abia aspept sa bucataresc!!! Sanatate surioarei de ziua ei!!!

  2. Minunata reteta, arata super! La multi ani sorei tale!

  3. Un tort minunat.Multa bafta!

  4. Arata exceptional ! :) Multa bafta !

  5. Luminita1955 says:

    Felicitari! Arata “intr-un mare fel” si sunt convinsa ca este si foarte gustoasa. Untul de cocos, se poate inlocui cu unt normal?

  6. aurelia eugenia says:

    wow, ce frumos, nunumai gustos! eee, alta viata de acum inainte, mama draga, acum prajitura cu iaurt va fi mai interesanta de facut, iti spun eu.
    si cred ca numai de la motzushtele aste cu ch se trage :)
    altfel, tot timpul ma surprinzi cu dulcele.
    0 intrebare, gelatina este praf sau foi? pot sa folosesc agar agar, ca eu sunt mica nu stiu nimica

    • multumesc Aurelia! Ma bucur mult ca-ti place! ;)

      Eu am folosit gelatina granulata (praf), dar poti folosi si foite. Din pacate nu stiu sa-ti spun nimic de agar-agar, caci n-am folosit niciodata. Dar cred ca se poate folosi, de ce nu? Ca doar are acelasi rol ca si gelatina…

  7. Oana says:

    Retetele tale au incetat sa ma mai surprinda. Impecabila ca de fiecare data! In seara asta” purced” la lucru ca maine sa fie numai buna pentru degustare.

  8. Minunat arata prajitura ta! Are o tinuta foarte eleganta. Gustul cred ca e divin! Pupici si multa bafta!

  9. Multa sanatate surioarei!!! Iar prajitura… e tort in toata regula, si inca ce tort :). Duminica frumoasa!

  10. Miha Ela says:

    Tare frumoasa mai este motata asta!

  11. Foarte frumos arata! Bafta la concurs!

  12. E minunat!!! Ti-am mai zis-o si-o repet :))
    Bafta multa!

  13. Superb, superb, superb! Multa bafta!

  14. Ohhh My Gooood, cum arataaaa…. :))
    Felicitari draga Miha si multa bafta sa ai!
    Pupici

  15. Pingback: Retetele apetisante inscrise la Blog Chef « Blogul agentiei STANDOUT

  16. micsa speranta says:

    off.nu mai zic nimica ca-mi ploua rau :)))) succes pop week.placut

  17. Minunat.Felicitari din partea mea.

  18. Carolina says:

    Sincer,nu mai am cuvinte,toate retetele tale sint MINUNATE !!!! Dumnezeu ti-a dat un Dar minunat sa stii sa faci asa ceva !! Felicitari si toate cele Bune !!!

  19. like&share, imi place

  20. €a says:

    felicitari,arata super si precis este si buna,numai bine in continuare

  21. Geta says:

    imi place mult prajitura cum arata, as dori sa o fac acum de paste dar nu am lichiorul respectiv ; cu ce il pot inlocui ?

    • Se poate inlocui cu orice alta aroma iti place… whisky, coniac, esenta de rom sau vanilie… La fel de bine poti renunta daca vrei ;)

      Spor!

  22. Geta says:

    multumesc pt raspuns si pt,,spor,, … sa fie ca astazi sunt contracronometru, ca noi toate cele care stam prin bucatarie !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu mere caramelizate

Prajitura turnata cu mere caramelizate

Mod de preparare Prajitura turnata cu mere caramelizate: Mere caramelizate: Merele se spala si se taie in sferturi. Se scot cotoarele. Curatati-le de coaja daca o sa considerati ca este necesar. Se monteaza accesoriul de taiere cubulete pe Salad Chef Smart si cu o miscare ferma se apasa dispozitivul. Intr-un […]

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]