Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu iaurt si ciocolata

Dupa ce m-am gandit… dupa ce m-am razgandit…si apoi iar m-am gandit :))) iata ca am acceptat provocarea Danone de a deveni BlogChef. Nu, departe de mine gandul de a avea pretentii de Chef, pentru asta nu e de ajuns sa ai doar pasiune si placere pentru gatit… Pentru asta iti trebuie si alte calitati, pe care eu, fara falsa modestie, recunosc ca nu le am. Dar, daca voi ajunge in marea finala, pot macar incerca sa fiu Chef pentru cateva ore. :))

In alta ordine de idei, dedic prajitura asta surorii mele care azi isi sarbatoreste ziua de nastere. šŸ˜‰ Dedicatia nu este intamplatoare, pentru ca ei ii place foarte mult acest gen de prajituri. Daca o pun sa aleaga vreo reteta de prajitura de pe blog, mai intai alege un cheesecake…apoi se mai gandeste. :))))

La multi ani surioara! Sanatate, ca-i mai buna decat toate, intelepciune si mult noroc! <3

prajitura cu iaurt si ciocolata

prajitura cu-iaurt si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 250 g biscuiti obisnuiti
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura zahar pudra
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 150 g unt de cocos
  • Pentru umplutura:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 100 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 140 g iaurt Danone
  • 250 g mascarpone
  • ~50 g ciocolata amaruie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • ~100 ml lichior Sheridan’s

iaurt danone

Mod de preparare prajitura cu iaurt si ciocolata:

Blat:

Untul de cocos il punem intr-o craticioara si-l topim pe baie de aburi. Dam deoparte, adaugam zaharul, amestecam bine si lasam sa se raceasca.

Biscuitii rupti bucatele si ciocolata tocata grosier cu cutitul le punem in robot. Adaugam si cacaoa si mixam pana obtinem un pesmet fin. Turnam untul de cocos racit si omogenizam.

Rasturnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) . Repartizam pe toata suprafata tavii, cat si pe peretii acesteia, apoi tasam bine cu mana si la final cu fundul unul pahar, astfel incat sa obtinem un blat egal si bine nivelat. Dam la frigider pana pregatim crema cu iaurt.

Crema cu iaurt:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem atata apa cat sa o acopere.

Galbenusurile le frecam bine cu zahar pana devin ca o crema si se albesc. „Desfacem” crema cu cele 2 linguri de lapte si punem vasul pe baie de abur, pana crema se ingroasa si zaharul se topeste. Adaugam ciocolata alba rupta bucatele si ametecam continuu pana ciocolata se topeste si compozitia devine omogena. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget, moment in care adaugam gelatina. Lasam sa se raceasca foarte bine.

Intr-un castrom mixam iaurtul cu mascarpone si partea alba din lichiorul Sheridan’s. Batem samantana pentru frisca cu cele 2 plicuri de zahar vanilat. Nu e necesar ca frisca sa stea bat, e de ajuns sa o batem atat cat sa devina putin pufoasa. Adaugam crema cu iaurt peste compozitia cu ciocolata racita si la sfarsit incorporam frisca si ciocolata tocata marunt sau data pe razatoare.

Rasturnam crema peste blatul de biscuiti si dam la frigider pana se intareste.

Intre timp preparam glazura de ciocolata. Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca, pe foc mic sau la microunde. Omogenizam, aromam cu restul de lichior (partea maro) si dam vasul la congelator pentru vreo ora, pana crema ajunge la punctul de inghet. Omogenizam din nou, amestecand putin cu mixerul, punem intr-un posh si ornam prajitura. šŸ˜‰

Se da la frigider pana in momentul servirii. E mult mai buna si se taie mult mai bine a doua zi. šŸ˜‰

prajitura cu iaurt si ciocolata

prajitura cu iaurt si ciocolata

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

39 Comentarii

  1. Ionela says:

    Buna,aceste retete pt.dulciuri sunt fenomenale,numai citindu-le imi imaginez cum pot fi de delicioase!!!Felicitari Miha,abia aspept sa bucataresc!!! Sanatate surioarei de ziua ei!!!

  2. Minunata reteta, arata super! La multi ani sorei tale!

  3. Un tort minunat.Multa bafta!

  4. Arata exceptional ! šŸ™‚ Multa bafta !

  5. Luminita1955 says:

    Felicitari! Arata „intr-un mare fel” si sunt convinsa ca este si foarte gustoasa. Untul de cocos, se poate inlocui cu unt normal?

  6. aurelia eugenia says:

    wow, ce frumos, nunumai gustos! eee, alta viata de acum inainte, mama draga, acum prajitura cu iaurt va fi mai interesanta de facut, iti spun eu.
    si cred ca numai de la motzushtele aste cu ch se trage šŸ™‚
    altfel, tot timpul ma surprinzi cu dulcele.
    0 intrebare, gelatina este praf sau foi? pot sa folosesc agar agar, ca eu sunt mica nu stiu nimica

    • multumesc Aurelia! Ma bucur mult ca-ti place! šŸ˜‰

      Eu am folosit gelatina granulata (praf), dar poti folosi si foite. Din pacate nu stiu sa-ti spun nimic de agar-agar, caci n-am folosit niciodata. Dar cred ca se poate folosi, de ce nu? Ca doar are acelasi rol ca si gelatina…

  7. Oana says:

    Retetele tale au incetat sa ma mai surprinda. Impecabila ca de fiecare data! In seara asta” purced” la lucru ca maine sa fie numai buna pentru degustare.

  8. Minunat arata prajitura ta! Are o tinuta foarte eleganta. Gustul cred ca e divin! Pupici si multa bafta!

  9. Multa sanatate surioarei!!! Iar prajitura… e tort in toata regula, si inca ce tort :). Duminica frumoasa!

  10. Miha Ela says:

    Tare frumoasa mai este motata asta!

  11. Foarte frumos arata! Bafta la concurs!

  12. E minunat!!! Ti-am mai zis-o si-o repet :))
    Bafta multa!

  13. Superb, superb, superb! Multa bafta!

  14. Ohhh My Gooood, cum arataaaa…. :))
    Felicitari draga Miha si multa bafta sa ai!
    Pupici

  15. Pingback: Retetele apetisante inscrise la Blog Chef « Blogul agentiei STANDOUT

  16. micsa speranta says:

    off.nu mai zic nimica ca-mi ploua rau :)))) succes pop week.placut

  17. Minunat.Felicitari din partea mea.

  18. Carolina says:

    Sincer,nu mai am cuvinte,toate retetele tale sint MINUNATE !!!! Dumnezeu ti-a dat un Dar minunat sa stii sa faci asa ceva !! Felicitari si toate cele Bune !!!

  19. like&share, imi place

  20. ā‚¬a says:

    felicitari,arata super si precis este si buna,numai bine in continuare

  21. Geta says:

    imi place mult prajitura cum arata, as dori sa o fac acum de paste dar nu am lichiorul respectiv ; cu ce il pot inlocui ?

    • Se poate inlocui cu orice alta aroma iti place… whisky, coniac, esenta de rom sau vanilie… La fel de bine poti renunta daca vrei šŸ˜‰

      Spor!

  22. Geta says:

    multumesc pt raspuns si pt,,spor,, … sa fie ca astazi sunt contracronometru, ca noi toate cele care stam prin bucatarie !

  23. florentina says:

    Am citit de mai multe ori reteta si la blat nu stiu ce sa fac cu zaharul pudra,il pun cu biscuitii si ciocolata cand ii maruntesc?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu blat pufos si crema de caise

Prajitura cu blat pufos si crema de caise

Mod de preparare Prajitura cu blat pufos si crema de caise: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. […]

Prajitura rasturnata cu caise

Prajitura rasturnata cu caise

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu caise: Vom prepara mai intai umplutura de caise pentru prajitura. Caramelizam zaharul intr-o tigaie. Peste caramel turnam cu atentie smantana pentru frisca si amestecand continuu, la foc mic, fierbem pana se topeste caramelul si incepe sa se ingroase. Punem caisele in sosul caramel. Amestecand […]

Prajitura rasturnata cu visine

Prajitura rasturnata cu visine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu visine: Vom prepara mai intai umplutura de visine pentru prajitura. Peste visinile curatate de samburi se presara zahar si se da vasul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte). Intr-un bol punem amidonul si turnam deasupra zeama lasata de visine. Amestecam bine, rasturnam […]

Prajitura „Indiene cu frisca”

Prajitura „Indiene cu frisca”

Mod de preparare Prajitura „Indiene cu frisca” : Coji: Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam galbenusurile amestecate cu ulei, coaja de portocala confiata, cernem faina si omogenizam usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o punem intr-un posh si spritam cerculete in tava tapetata cu hartie […]