Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu mere si crema de vanilie

Am facut eu pana acum diverse retete de prajituri cu mere, dar aceasta varianta este de departe cea mai buna. Asadar, pentru acest inceput de saptamana va propun aceasta prajitura cu mere si crema de vanilie. E musai sa o faceti si voi. :))

prajitura cu mere

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura amidon
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de mere:
  • ~1 kg de mere
  • 50 g unt
  • 50 ml apa
  • zahar dupa gust si in functie de cat de dulci sunt merele
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • 10 g gelatina

Mod de preparare Prajitura cu mere si crema de vanilie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei, ca pentru maioneza, in care am adaugat si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in trei pe orizontala.

Crema de vanilie:

Amestecam galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnam laptele incet si amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit. Din cand in cand amestecam, sa nu se formeze pojghita sau putem acoperi cu folie alimentara si lasam asa pana la racirea completa.

Untul moale, la temperatura camerei, il mixam pana devine pufos.

In budinca de vanilie racita adaugam untul putin cate putin, mixand bine dupa fiecare transa pusa. La sfarsit punem esenta de vanilie dupa gust.

Crema de mere:

Gelatina o punem la hidratat intr-un bol, in atata apa cat sa fie bine acoperita.

Merele curatate si taiate cubulete se pun intr-o cratita pe foc mic. Adaugam untul si zahar dupa gust. Apa o punem mai tarziu doar daca e absolut necesar, daca merele nu au lasat suficienta zeama. Amestecam din cand in cand si fierbem compozitia pana scade toata zeama lasata de mere. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca si adaugam gelatina. Omogenizam, apoi pasam compozitia cu mixerul vertical pana obtinem un piure fin de mere. Lasam la racit.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem o parte de blat, crema de mere, cel de-al doilea blat, crema de vanilie si acoperim cu cel de-al treilea blat.

crema de mere si crema de vanilieInvelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore.  Dam folia deoparte, punem platoul peste tava si cu o miscare ferma rasturnam prajitura. Dam folia deoparte, se portioneaza dupa dorinta si se pudreaza cu zahar.

A doua zi este foarte buna si se taie foarte bine. ;)

Pofta buna! :)

prajitura cu crema de vanilie si mere

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Te quedan los pasteles geniales.

    Saludos

  2. Se taie abia a doua zi?!?!?!? Si eu ce fac pana atunci??? Stiu! Dau o fuga sa fur o bucatica de la tine :D

  3. Diana says:

    Uuuuuuuuu , cat de misto arataaaaaaaaa … DELICIOASA !
    Pastram la agenduta :d

  4. Ce bine arata prajitura aceasta. Trebuie sa o fac si eu ca am si mere si vanilie. Bookmark :D

  5. Eu sunt innebunita dupa vanilie! Acum am vazut reteta asta si zilele acestea sigur o incerc. Arata extraordinar! Multumim si te anunt cum mi-a iesit!

  6. Vreau si eu sa incerc prajitura, arata foarte buna!! Ce pot folosi in loc de gelatina la crema de mere??

    • Daca fierbi foarte bine merele si nu au multa zeama poti renunta la gelatina ;)

      • iti multumesc pentru raspuns :) am sa incerc, arata foarte bine prajitura si cred ca si racoritoare cu mere. O sa folosesc mere verzi sa fie mai racoritoare crema

  7. lore says:

    am incercat si eu aceasta prajitura si este foarte buna. Insa am avut o problema cu taiatul blatului, mi-se pare prea subtire pentru a fi taiat in 3 ( chiar daca e copt intr-o tava 20/30), data vitoare o sa inmultesc ing pt blat.

    • Eu am considerat ca e ok asa, daca tu vrei blaturile mai groase poti mari cantitatile ;) Ma bucur ca ti-a placut! >:D<

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]

Prajitura simpla cu visine

Prajitura simpla cu visine

Mod de preparare Prajitura simpla cu visine: Scoatem samburii visinelor si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie se adauga […]