Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu miere si crema de gris

Prajitura cu miere si crema de gris

Si cu prajitura asta cred ca mi-am pus capac singura :)) Imi vor spune toti prietenii ca mi s-a dus pe rapa faima de „spaima ciocolatei” :)) No bine dragilor, is bune prajiturile cu ciocolata, dar sa stiti ca nici prajitura cu miere si crema de gris nu e de lepadat… Drept e ca am avut si ajutoare la mancat, dar pana a doua zi gata a fost!

Prajitura cu miere si crema de gris

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 25 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~300 g faina
  • Pentru crema de gris:
  • 800 ml lapte
  • 100 g gris
  • 100 g zahar
  • 2 linguri zahar pudra cu lamaie
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Prajitura cu miere si crema de gris:

Foi:

Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul si mierea. Se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.

Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.

Aluatul se imparte in 5, apoi se intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (20/30 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita. Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie, in jur de 10 minute.

  • Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.
  • Atentie, foile se ard foarte usor.
  • Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.

Crema cu gris:

Punem laptele intr-o cratita, amestecam cu zahar (cel normal si cel aromat cu lamaie) si punem la fiert. Cand incepe sa dea in clocot se adauga grisul in ploaie si se amesteca incontinuu, sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca o mixam pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa.

In budinca de gris racita incorporam untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Inainte de a pune untul mixam un pic budinca pentru o mai buna omogenizare. Dam mixerul deoparte si incorporam apoi frisca batuta, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Impartim crema in 4 parti aproximativ egale.

In tava tapetata cu folie alimentara punem o foaie de prajitura, o parte de crema si continuam astfel cu toate celelalte foi. Invelim bine in folie si dam prajitura la frigider pentru cateva ore, dar a doua zi este perfecta.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu miere si crema de gris

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Minunata prajitura!!!!

  2. am de la mama o reteta, poate chiar la fel, o s-o compar. era foarte-foarte buna. un gust special de la miere

  3. mariakerekes says:

    am si eu o reteta asemanatoare, fara frisca dar cu glazura de ciocolata. Pe aceasta prajitura nu se pune nimic deasupra? eventual zahar pudra?

    • Eu am facut-o simpla, fara nici un adaos… Dar daca doresti ii poti pune glazura sau o poti pudra cu zahar!

  4. Minunate ,ador dulciurile

  5. Miha , prajiturica asta nui Albina? Te pup.

  6. Andreea Daniela says:

    Am si eu reteta dar niciodata nu stiu cum sa pun bicarbonatul,stins sau nestins. Ma poti ajuta?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si crema de cafea

Prajitura cu nuca si crema de cafea

Azi avem o reteta de prajitura cu nuca si crema de cafea. O prajitura ce am facut-o mai mult din dorinta de a manca ceva bun. Dar a fost atat de bun incat nu pot sa nu v-o recomand si voua. Se face foarte simplu si usor si s-a votat […]

Prajitura rapida cu iaurt si banane

Prajitura rapida cu iaurt si banane

Prajitura rapida cu iaurt si banane pe care am adus-o astazi ne dovedeste ca nici macar nu trebuie sa muncesti prea mult pentru a obtine o prajitura buna, cu care sa-i impresionezi pe cei dragi. E drept ca prajitura trebuie sa stea cateva ore la frigider, dar asta nici macar […]

Rulada cu mere caramelizate

Rulada cu mere caramelizate

Rulada cu mere caramelizate este cel mai simplu desert cu mere, ce-l poti face in mai putin de-o ora. Ideala pentru atunci cand ti se anunta musafiri sau pentru atunci cand pofta de ceva dulce si bun e apriga rau de tot 😀 Mod de preparare Rulada cu mere caramelizate: […]

Prajitura Raffaello cu piscoturi

Prajitura Raffaello cu piscoturi

Prajitura Raffaello cu piscoturi pe care v-am adus-o azi este sugestia mea pentru doamnele care vor sa pregateasca ceva bun pentru 8 martie. Prajitura este atat de simplu de facut incat chiar si domnii ne-bucatari si-ar putea surprinde iubitele sau sotiile 😀 Decorul meu este unul foarte simplist, frisca „ninsa” […]