Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Unul din pitici si-a dorit de Craciun o prajitura cu crema de vanilie, iar  celalalt o prajitura cu nuca. Cum treburile au fost multe si timpul cam scurt… am facut o prajitura care sa imbine ambele gusturi ;) Noua ne-a placut, sper sa va placa si voua si sa o faceti pentru Revelion.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 2 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:

Foi:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata. Incorporam amestecul in bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se imparte in 2 parti. Se pune fiecare parte in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand foile sunt gata se pun pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartie de copt. Aceasta o vom scoate in momentul asamblarii.

  • Atentie! Timpul de coacere poate diferi in functie de cuptorul fiecaruia. Foaia de prajitura va fi gata in momentul in care atunci cand atingi suprafata acesteia cu degetul nu este lipicioasa.
  • Foaia este moale atunci cand o scoateti din cuptor. Nu incercati sa scoateti hartia de copt pentru ca nu veti reusi. :D Lasati sa se raceasca foarte bine, foaia se va intari si cu atentie si grija scoateti hartia de copt.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

  • Am mai spus in cateva randuri, dar repet… noua nu ne plac prajiturile foarte dulci, care sa „zgaraie” pe gat. Gustati! Si daca o sa mai considerati necesar adaugati zahar dupa gust!

Taiem cele 2 blaturi in 2 parti, pe lungime, obtinand astfel 4 fasii de blat. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre blaturi.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Invelim prajitura in folie si dam la rece pentru cateva ore (eu am lasat peste noapte), apoi portionam dupa dorinta.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. O prajitura nemaipomenit de buna. Ador combinatia de nuca cu crema de vanilie!

  2. Diana says:

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , ce-mi faci tu mie mai Miha in ajun de ANUL DOMNULUI :d … Cred ca-i divina , asa-i ?
    LA MULTI ANI , fata draga si harnica ! Sa fiti sanatosi si fericiti , iar anul ce vine sa va implineasca toate dorintele .

  3. Servesc o prajiturica buna, dar vreau sa va urez draga Miha Un An Nou fericit, cu multa sanatate si plin de bucurii. Va imbratisez cu drag.

  4. LA MULTI ANI Miha ! Multa sanatate si numai bucurii !

  5. Amariei Mirela says:

    La multi ani! Am facut prajitura ca si tort pentru noaptea de Revelion. A fost un succes maxim. Am pus totusi mai putin zahar in crema. Are un gust usor si racoritor. O sa il repet de sf ion si de data asta, in crema, o sa pun mascarpone in loc de unt. :)

  6. silvia says:

    ce dimensiune are tava?

  7. Ina says:

    cred ca este delicioasa ,abia astept sa o prepar familiei mele

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata

Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata: Blat cu vanilie: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si […]

Prajitura rapida cu cacao

Prajitura rapida cu cacao

Mod de preparare Prajitura rapida cu cacao: Amestecam cacaoa cu 100 g zahar. Turnam untul topit si laptele si amestecam. Punem vasul pe foc mic sau la baine marie si fierbem compozitia, fara a da in clocot, pana zaharul se topeste si obtinem un sos delicios de cacao. Dam deoparte […]

Prajitura din albusuri cu nuca si cacao

Prajitura din albusuri cu nuca si cacao

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuca si cacao: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoti paletele mixerului. Se adauga uleiul si coaja de lamaie si se omogenizeaza […]

Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni

Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni

Mod de preparare Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni: Foi: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile […]