Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Unul din pitici si-a dorit de Craciun o prajitura cu crema de vanilie, iar  celalalt o prajitura cu nuca. Cum treburile au fost multe si timpul cam scurt… am facut o prajitura care sa imbine ambele gusturi ;) Noua ne-a placut, sper sa va placa si voua si sa o faceti pentru Revelion.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 2 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:

Foi:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata. Incorporam amestecul in bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se imparte in 2 parti. Se pune fiecare parte in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand foile sunt gata se pun pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartie de copt. Aceasta o vom scoate in momentul asamblarii.

  • Atentie! Timpul de coacere poate diferi in functie de cuptorul fiecaruia. Foaia de prajitura va fi gata in momentul in care atunci cand atingi suprafata acesteia cu degetul nu este lipicioasa.
  • Foaia este moale atunci cand o scoateti din cuptor. Nu incercati sa scoateti hartia de copt pentru ca nu veti reusi. :D Lasati sa se raceasca foarte bine, foaia se va intari si cu atentie si grija scoateti hartia de copt.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

  • Am mai spus in cateva randuri, dar repet… noua nu ne plac prajiturile foarte dulci, care sa “zgaraie” pe gat. Gustati! Si daca o sa mai considerati necesar adaugati zahar dupa gust!

Taiem cele 2 blaturi in 2 parti, pe lungime, obtinand astfel 4 fasii de blat. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre blaturi.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Invelim prajitura in folie si dam la rece pentru cateva ore (eu am lasat peste noapte), apoi portionam dupa dorinta.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. O prajitura nemaipomenit de buna. Ador combinatia de nuca cu crema de vanilie!

  2. Diana says:

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , ce-mi faci tu mie mai Miha in ajun de ANUL DOMNULUI :d … Cred ca-i divina , asa-i ?
    LA MULTI ANI , fata draga si harnica ! Sa fiti sanatosi si fericiti , iar anul ce vine sa va implineasca toate dorintele .

  3. Servesc o prajiturica buna, dar vreau sa va urez draga Miha Un An Nou fericit, cu multa sanatate si plin de bucurii. Va imbratisez cu drag.

  4. LA MULTI ANI Miha ! Multa sanatate si numai bucurii !

  5. Amariei Mirela says:

    La multi ani! Am facut prajitura ca si tort pentru noaptea de Revelion. A fost un succes maxim. Am pus totusi mai putin zahar in crema. Are un gust usor si racoritor. O sa il repet de sf ion si de data asta, in crema, o sa pun mascarpone in loc de unt. :)

  6. silvia says:

    ce dimensiune are tava?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajituri cu ciocolata

Prajituri cu ciocolata

Mod de preparare Prajituri cu ciocolata: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand […]

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si blat de cocos: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, se toarna in ploaie […]

Tiramisu pentru copii

Tiramisu pentru copii

Mod de preparare Tiramisu pentru copii: Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca si se topeste la foc mic sau la baine-marie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi punem vasul la congelator, sa se raceasca foarte bine crema de ciocolata. Crema de ciocolata racita […]

Prajitura rapida cu ciocolata

Prajitura rapida cu ciocolata

Mod de preparare Prajitura rapida cu ciocolata: Ciocolata rupta bucatele si untul se topesc la foc mic sau la baine marie. Se adauga coaja de portocala, se omonenizeaza compozitia si se lasa la racit. In compozitia de ciocolata racita se adauga zaharul si se mixeaza bine. Urmeaza apoi ouale, pe […]