Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Unul din pitici si-a dorit de Craciun o prajitura cu crema de vanilie, iar  celalalt o prajitura cu nuca. Cum treburile au fost multe si timpul cam scurt… am facut o prajitura care sa imbine ambele gusturi 😉 Noua ne-a placut, sper sa va placa si voua si sa o faceti pentru Revelion.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 2 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie
loading...

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:

Foi:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata. Incorporam amestecul in bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se imparte in 2 parti. Se pune fiecare parte in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand foile sunt gata se pun pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartie de copt. Aceasta o vom scoate in momentul asamblarii.

  • Atentie! Timpul de coacere poate diferi in functie de cuptorul fiecaruia. Foaia de prajitura va fi gata in momentul in care atunci cand atingi suprafata acesteia cu degetul nu este lipicioasa.
  • Foaia este moale atunci cand o scoateti din cuptor. Nu incercati sa scoateti hartia de copt pentru ca nu veti reusi. 😀 Lasati sa se raceasca foarte bine, foaia se va intari si cu atentie si grija scoateti hartia de copt.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

  • Am mai spus in cateva randuri, dar repet… noua nu ne plac prajiturile foarte dulci, care sa „zgaraie” pe gat. Gustati! Si daca o sa mai considerati necesar adaugati zahar dupa gust!

Taiem cele 2 blaturi in 2 parti, pe lungime, obtinand astfel 4 fasii de blat. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre blaturi.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Invelim prajitura in folie si dam la rece pentru cateva ore (eu am lasat peste noapte), apoi portionam dupa dorinta.

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

26 Comentarii

  1. O prajitura nemaipomenit de buna. Ador combinatia de nuca cu crema de vanilie!

  2. Diana says:

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , ce-mi faci tu mie mai Miha in ajun de ANUL DOMNULUI :d … Cred ca-i divina , asa-i ?
    LA MULTI ANI , fata draga si harnica ! Sa fiti sanatosi si fericiti , iar anul ce vine sa va implineasca toate dorintele .

  3. Servesc o prajiturica buna, dar vreau sa va urez draga Miha Un An Nou fericit, cu multa sanatate si plin de bucurii. Va imbratisez cu drag.

  4. LA MULTI ANI Miha ! Multa sanatate si numai bucurii !

  5. Amariei Mirela says:

    La multi ani! Am facut prajitura ca si tort pentru noaptea de Revelion. A fost un succes maxim. Am pus totusi mai putin zahar in crema. Are un gust usor si racoritor. O sa il repet de sf ion si de data asta, in crema, o sa pun mascarpone in loc de unt. 🙂

  6. silvia says:

    ce dimensiune are tava?

  7. Ina says:

    cred ca este delicioasa ,abia astept sa o prepar familiei mele

  8. zina says:

    Reteta eronata… De4 galbenuse ai uitat? Crezi ca doar 4linguri de zahăr ajunge la crema??? Pacat…

    • Reteta este exact cum este scrisa. Se folosesc 8 albusuri si 4 galbenusuri, cele 4 albusuri sunt ramase de la alte preparate.
      4 linguri de zahar inseamna 100 grame, poate chiar mai mult daca le pui cu varf, plus inca 200 grame de la foi, cred ca e suficient pentru o prajitura si pentru restul ingredientelor folosite.

  9. budur stana says:

    am sa fac aceasta prajitura sa vedem daca merita incercata .

  10. Nicky says:

    Doamna Zina,poti sa Te adresezi si mai politicos daca doresti atit de mult sa reply la aceasta reteta pe care o persoana s a straduit sa o imparta cu cei care sint interesati, reteta e perfecta asa cum a fost scrisa ,restul de galbenusuri faci mayoneza,nu?

  11. Buse says:

    Foare bună a ieșit!! Mulțumesc pentru reteta minunata! <3 🙂

  12. Mulțumim pentru reteta Miha

  13. Cristina Sandita says:

    Buna Miha,

    Voi incerca aceasta prajitura acum de Paste,insa am o intrebare : pot face foile cu 1-2 zile inainte?se pastreaza bine?multumesc anticipat pt raspuns si o sa va spun vineri cum mi-a iesit 😀

    • Da, poti face foile cu o zi sau doua mai devreme, dar sa le pastrezi intr-un loc uscat si cu hartie de copt intre ele 😉

  14. Ana says:

    Buna, Miha! Am vrut sa intreb, foile sunt niste foi fragede, moi? Eu as putea sa le fac cu vreo doua zile inainte de a face crema… Multumesc!

    • Le poti face mai devreme, dar sa le pastrezi undeva la loc uscat si neaparat cu hartie de copt intre ele

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu doua feluri de ciocolata

Prajitura cu doua feluri de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu doua feluri de ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul […]

Prajitura cu foi si crema de portocale

Prajitura cu foi si crema de portocale

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de portocale: Blat: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit: Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt […]

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si caramel: Intr-un castron amesteca faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Intr-un alt castron mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie pana acestea se albesc si aproape ca isi tripleaza volumul. Desi poate parea greu, sa stiti ca nu dureaza […]