Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

De fapt este o prajitura cu nuca, nuca de cocos si crema de ciocolata cu mascarpone. O prajitura simpla, deloc complicat de preparat. Va dau si voua reteta in cazul in care vreti sa va rasfatati musafirii cu ceva bun. Dar cred ca ar putea sta foarte bine si pe lista voastra cu retete de prajituri pentru Craciun 😉

Prajitura cu nuca si ciocolata

Ingrediente

  • Blat cu nuca:
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 200 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri pesmet de biscuit
  • 100 ml apa
  • Blat cu nuca de cocos:
  • 5 albusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 4 linguri fulgi nuca de cocos
  • 1 lingura faina
  • esenta de vanilie
  • Crema de ciocolata cu mascarpone:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 300 g mascarpone
  • 5 galbenusuri
  • esenta de vanilie dupa gust
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
loading...

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema mascarpone:

Blat cu nuca:

Nuca macinata, zaharul si apa se pun intr-o cratita, la foc mic. Se fierb pana scade apa si amestecul se ingroasa (va incepe sa miroase frumos a nuca prajita ? ) Se adauga cacaoa si pesmetul de biscuiti. Se amesteca bine si se lasa la racit. Cand s-a racorit se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecandu-se energic dupa fiecare.

La final, albusurile se bat spuma tare cu un praf d sare, ca pentru bezea si se adauga in compozitia cu nuca, in 2-3 reprize, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos un sus.

Se toarna in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu (sau 150 grade cuptor electric cu ventilatie) timp de cca 30 de minute.

  • Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie ferm la atingere, dar moale.

Blat cu nuca de cocos:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, se toarna in ploaie fulgii de cocos si faina si se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o punem intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30-35 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema de ciocolata cu mascarpone:

Se toarna smantana pentru frisca peste ciocolata rupta bucatele si se pun pe baie de abur pana se topeste ciocolata si compozitia se omogenizeaza. Se adauga galbenusurile in crema calda si se amesteca bine cu mixerul. Se da la rece, pana crema se raceste. In crema de ciocolata racita se adauga mascarpone, iar la sfarsit vanilie dupa gust. Se pune din nou la rece pana in momentul asamblarii.

Pentru decor se mixeaza smantana pentru frisca pana prinde consistenta. Se adauga zaharul pudra si crema de branza si se mixeaza pana crema devine ferma.

Prajitura se asambleaza in tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara. Punem unul din blaturi, jumatate din crema, celalalt blat si jumatate de crema. Invelim in folie si dam la frigider. Inainte de servire prajitura se orneaza cu crema de frisca.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Foarte buna prajitura Miha !! 🙂 Mersi pentru reteta !

  2. Zarnescu Corina says:

    Arata ff bn si cred k este si extrem de delicioasa.Pt tava de aragaz ar trebui sa dublam cantitatile??

  3. Saptamanal ma inspir de aici si oricat incerc sa ma abtin, de fiecare data trebuie sa incerc o noua prajitura 😀

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]