Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuca in caramel

La multi ani doamnelor! La multi ani mamicilor!

Dragele mele, asta e prajitura cu care m-am gandit sa va tentez astazi. Poate ar fi fost mai potrivit sa pun vreo reteta de tort, dar n-am avut timp si nici inspiratia necesara….

Prajitura cu nuca in caramel

Ingrediente

  • Pentru nucile caramelizate:
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g zahar
  • Pentru blat:
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri faina
  • 50 g ciocolata amaruie
  • Pentru crema:
  • 7 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 240 ml lapte
  • 1 lingura amidon
  • 200 g unt
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu nuci caramelizate:

Nuci caramelizate:

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului se adauga miezul de nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel.

Rasturnam repede pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat, amestecam intr-un castron faina cu praful de copt, nuca macinata si ciocolata rasa. Incorpram amestecul in spuma de bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand este gata se pune pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam amidonul si omogenizam. Turnam apoi laptele rece, cate putin, amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda de fundul vasului si nu se da in clocot.

Dupa ce compozitia s-a ingrosat dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit. Intre timp mai amestecam de cateva ori, sa nu prinda crusta si aromam cu vanilie, dupa gust.

Blatul racit, de pe care am desprins usor hartia de copt, se taie in 3 fasii, vom obtine astfel o prajitura lunga si ingusta. Impartim crema in 3 si o repartizam pe cele 3 foi. Acoperim prajitura cu nucile caramelizate si dam la frigider pana se intareste crema si foile se inmoaie.

Se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu nuci caramelizate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

33 Comentarii

  1. Woooooooooooooowwwwwww cum poate sa arate!!!!!Un 8 Martie fericit iti doresc!!!!!!!!

  2. Hummmm… quelle belle gourmandise, sa doit être délicieux!

    bisous

  3. Nebunie…bun, foarte bun …
    Sa ai o zi minunata !!

  4. aduta_ada@yahoo.com says:

    trebuie sa fie o nebunie, dupa post am sa o incerc si eu, poate de paste chiar LA MULTI ANI miha

  5. superb si delicios :*
    Primavara minunata si la multi ani draga mea!

  6. Minunata prajitura ta!
    La multi ani si mii de pupici!

  7. Lucia says:

    Zici ca n-ai inspiratieeeeee ???!
    Mai mult de atat ce mi-as mai putea dori acum ,in farfuria mea?? arta ca si un tort ,nu mai vorbesc cat poate fi de buna o felie -bezea-nuca !

  8. o prajitura care mama mea ar savura-o cu mare placere 😀
    La multi ani de ziua mamei:)

  9. Multumim, Miha!!!La multi ani si tie!Delicioasa prajiturica!Pupici!

  10. La multi ani! Pupicuri dulci!

  11. La multi ani! Pupicuri dulci!

  12. In ciuda faptului ca las mai rar comentarii din cauza ca trec printr-o perioada de-a dreptul naucitoare, sa stii ca vin zilnic aici( nu as putea altfel!), macar in fuga…
    La multi ani, Miha!Cu sanatate, cu iubire, cu spor in toate, cu bucuria dragostei de viata!:*

  13. La multi ani si tie, o primavara frumoasa!

  14. Foarte gustoasa. La multi ani !

  15. Arata bine prajitura ta!

  16. La multi ani si o primavara minunata!!!!!!O prajitura super delicioasa:X!!!

  17. Super parjiturica! Iti doresc o primavara frumoasa!

  18. asta nu o sa-mi scape miine o s-o fac
    mii de multumirii Miha

  19. Minunata prajitura, o cunosc, ti se topeste in gura !

  20. Un adevarat deliciu!!

  21. Multumesc frumos tuturor de aprecieri! Imbratisari cu drag!

  22. Anonymous says:

    arata fantastic

  23. Multumesc! 🙂

  24. Anonymous says:

    odata se numea krant

  25. Posibil… 🙂

  26. Yuuumy!Ce bunatate!!!

  27. Multumesc pentru reteta, am gatit-o special pentru Craciun. Aici se gateste numai la aragaz/cuptor electric, deci temperaturile de coacere difera( 180 grade la gaz vad ca inseamna 220 grade la electric, timpul de coacere e cel putin dublu). Din acelasi motiv, aluaturile nu cresc prea mult, ori poate e de vina marimea tavii. In timp sper sa gasesc solutia.

  28. Pingback: Retete de Pasti 2013

  29. Simona says:

    A iesit buna, insa nu inteleg de ce nu mi-a crescut blatul?

  30. silvia says:

    ce dimensiune are tava?

  31. Adriana says:

    Multumesc muuuuuuult, delicioasa si sigur e in top 3

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu panna cotta de capsuni

Prajitura cu panna cotta de capsuni

Prajitura cu panna cotta de capsuni pe care v-o aduc astazi este una dintre cele mai simple si aromate prajituri de casa facuta in ultima vreme. O prajitura cu fructe absolut delicioasa, la care putem folosi orice fructe de sezon. Mod de preparare Prajitura cu panna cotta de capsuni: Blat: […]

Prajitura cu crema de branza si iaurt

Prajitura cu crema de branza si iaurt

Prajitura cu crema de branza si iaurt este prajitura de casa pe care v-o propun pentru atunci cand vreti o prajitura lejera si racoroasa. Se prepara destul de repede si este ideala pentru copii. Mod de preparare Prajitura cu crema de branza si iaurt: Blat: Albusurile se bat spuma tare […]

Prajitura rasturnata cu cirese

Prajitura rasturnata cu cirese

Ne plac mult ciresele, dar cum de-acum au cam multi „vizitatori” 🙂 si trebuie sa le desfacem cu mana, una cate una, m-am gandit ca tare buna ar fi o prajitura rasturnata cu cirese, facuta dupa reteta de la prajitura rasturnata cu visine. De aceasta data nu i-am mai facut […]

Prajitura turnata cu capsuni

Prajitura turnata cu capsuni

Am facut prajitura turnata cu branza, am facut si prajitura turnata cu mere, ba chiar si cu visine. Atunci de ce n-as face si o prajitura turnata cu capsuni? Mi-am zis ca rau n-are ce sa fie. Si chiar n-a fost! 😉 Mod de preparare Prajitura turnata cu capsuni: Umplutura […]