Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu prune si nuca

Ce faci cand te vezi in fata unui castron mare plin ochi cu prune? Mananci cateva pe nerasuflate, apoi incepi sa te gandesti ce prajitura cu prune poti face, evident! 😉 Ai mai putea face si magiun sau dulceata, dar daca nu ai loc de depozitare o lasi balta cu ideea asta… Mai cochetezi cu ideea de a face gomboti cu prune, dar pana la urma tot la prajitura cu prune ti-e gandul :))))

Avem azi, asadar, o reteta ce se prepara destul de repede, o prajitura delicioasa cu doua tipuri de blat, ce va urca vertiginos in topul prajiturilor cu fructe ce-l aveai intocmit deja :)))

prajitura-cu-prune-si-nuca-2

Ingrediente

  • Pentru blatul pufos:
  • 200 g unt
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr zahar (pudra)
  • 360 g faina
  • 1 plic praf copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • prune, atat cat sa acoperi toata suprafata prajiturii
  • 100 g nuca macinata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • Pentru aluatul crocant:
  • 50 g unt
  • 100 g faina
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 1 lingura lapte rece

 

Mod de preparare Prajitura cu prune si nuca:

Blat:

Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca bine, pana obtii un aluat moale si usor lipicios.

Cu mainile usor umezite intinde aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime si de cca 30/35 cm

Peste foaia de aluat pune prunele defacute in jumatate. Peste prune presara nuca macinata amestecata cu scortisoara si zahar.

Da tava la cuptor pentru cca 20 de minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).

Intre timp prepara aluatul crocant:

Pune faina intr-un castron. Adauga un praf de sare, zaharul pudra si amesteca-le. Pune apoi untul rece taiat cubulete si framanta repede cu varful degetelor pana obtii multe firimituri 🙂 Adauga laptele rece si framanta (nu prea mult) pana aluatul devine omogen. Inveleste in folie si da la congelator.

Scoate tava din cuptor, rade aluatul crocant deasupra prajiturii, in strat uniform

cum se face prajitura cu prune si nuca

si da din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana prajitura se rumeneste usor.

Lasa sa se raceasca, apoi portioneaza si serveste.

Pofta buna! 😉

prajitura cu prune si aluat crocant

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. olivia says:

    Este o prajitura ce prezinta interes,avand in vedere ca suntem in sezonul prunelor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu prune si nectarine: Caramel: Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic, avand grija sa nu se arda. Adaugam untul si omogenizam. Dam deoprate si lasam sa se racoreasca. Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la […]

Prajitura cu piersici si mascarpone

Prajitura cu piersici si mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu piersici si mascarpone: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu fulgii […]