Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu prune si nuca

Ce faci cand te vezi in fata unui castron mare plin ochi cu prune? Mananci cateva pe nerasuflate, apoi incepi sa te gandesti ce prajitura cu prune poti face, evident! ­čśë Ai mai putea face si magiun sau dulceata, dar daca nu ai loc de depozitare o lasi balta cu ideea asta… Mai cochetezi cu ideea de a face gomboti cu prune, dar pana la urma tot la prajitura cu prune ti-e gandul :))))

Avem azi, asadar, o reteta ce se prepara destul de repede, o prajitura delicioasa cu doua tipuri de blat, ce va urca vertiginos in topul prajiturilor cu fructe ce-l aveai intocmit deja :)))

prajitura-cu-prune-si-nuca-2

Ingrediente

  • Pentru blatul pufos:
  • 200 g unt
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr zahar (pudra)
  • 360 g faina
  • 1 plic praf copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • prune, atat cat sa acoperi toata suprafata prajiturii
  • 100 g nuca macinata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • Pentru aluatul crocant:
  • 50 g unt
  • 100 g faina
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 1 lingura lapte rece

 

Mod de preparare Prajitura cu prune si nuca:

Blat:

Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca bine, pana obtii un aluat moale si usor lipicios.

Cu mainile usor umezite intinde aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime si de cca 30/35 cm

Peste foaia de aluat pune prunele defacute in jumatate. Peste prune presara nuca macinata amestecata cu scortisoara si zahar.

Da tava la cuptor pentru cca 20 de minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).

Intre timp prepara aluatul crocant:

Pune faina intr-un castron. Adauga un praf de sare, zaharul pudra si amesteca-le. Pune apoi untul rece taiat cubulete si framanta repede cu varful degetelor pana obtii multe firimituri ­čÖé Adauga laptele rece si framanta (nu prea mult) pana aluatul devine omogen. Inveleste in folie si da la congelator.

Scoate tava din cuptor, rade aluatul crocant deasupra prajiturii, in strat uniform

cum se face prajitura cu prune si nuca

si da din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana prajitura se rumeneste usor.

Lasa sa se raceasca, apoi portioneaza si serveste.

Pofta buna! ­čśë

prajitura cu prune si aluat crocant

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. olivia says:

    Este o prajitura ce prezinta interes,avand in vedere ca suntem in sezonul prunelor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Prajitura cu Lemon Curd si ciocolata alba

Prajitura cu Lemon Curd si ciocolata alba

Mod de preparare Prajitura cu Lemon Curd si ciocolata alba: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si […]

Briose cu fulgi de ciocolata

Briose cu fulgi de ciocolata

Mod de preparare Briose cu fulgi de ciocolata: Intr-un bol mixam untul moale (lasat la temperatura camerei) cu un praf de sare si zaharul pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adaugam pe rand ouale, mixand bine dupa fiecare. Punem iaurtul si esenta de vanilie, apoi […]

Prajitura cu prune si bezea

Prajitura cu prune si bezea

Mod de preparare Prajitura cu prune si bezea: Blat: Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca […]

Prajitura cu prune facute budinca

Prajitura cu prune facute budinca

Mod de preparare Prajitura cu prune facute budinca: Umplutura: Peste prunele curatate de coaja si samburi pune zaharul, apoi paseaza-le cu blenderul vertical. Presara amidonul deasupra, amesteca bine sa nu se formeze cocoloase, apoi pune vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbe pana compozitia se ingroasa. Lasa putin sa […]