Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura frageda cu nuci

La prima vedere prajitura frageda cu nuci poate parea sofisticata si greu de facut. Daca prietenele tale nu-ti vor cere reteta de prajitura lasa-le sa creada ca ai muncit pe branci pentru ea :)))))

O prajitura delicioasa, perfecta pentru atunci cand aveti musafiri. Iese destul de multa, este consistenta si poate fi portionata in bucati mici.

Prajitura cu nuca si bezea

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 600 g faina
  • 150 g unt
  • 50 g zahar (pudra)
  • 3 galbenusuri
  • 7 g drojdie uscata
  • lapte cat cere aluatul (cca 150 ml)
  • 1 pliculet coaja de lamaie Finesse
  • Umplutura:
  • 200 g nuci macinate
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 3 galbenusuri
  • 150 g smantana
  • Pentru glazura de bezea:
  • 6 albusuri
  • 200 g zahar pudra vanilat
  • 5-6 linguri nuca macinata
loading...

Mod de preparare Prajitura frageda cu nuci:

Foi:

Punem faina intr-un castron si o amestecam cu un praf de sare, coaja de lamaie, drojdia uscata si zaharul pudra.  Facem o adancitura in mijloc si punem untul topit si galbenusurile. Incepem sa framantam si adaugam putin cate putin lapte caldut, pana obtinem un aluat moale, elastic si care nu se lipeste de maini.

Acoperim castronul si lasam deoparte pana pregatim umplutura.

Umplutura se pregateste foarte simplu amestecand nuca macinata cu restul ingredientelor.

Impartim aluatul in doua parti si se intind foi subtiri de aluat cat marimea tavii (40/28 cm). Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra turnam umplutura cu nuca si acoperim cu cea de-a doua foaie de aluat.

Se lasa la crescut la loc caldut. Intre timp pregatim si glazura de bezea cu nuca.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Punem nuca macinata si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se pune in strat uniform peste aluatul din tava.

Se da la cuptor la foc mic, pana cand glazura de bezea cu nuca se rumeneste usor si foile sunt coapte (eu am tinut la ~100 grade, cuptor electric cu ventilatie, pentru cca 1 ora si jumatate)

Prajitura frageda cu nuci se lasa sa se raceasca si se portioneaza folosind un cutit bine ascutit si usor umezit (ca sa nu se sfarame bezeaua).

Eu n-am avut rabdare si am taiat cateva bucati cat inca era calduta. Nu s-a taiat foarte bine si cu toate ca era foooooarte buna mi s-a parut un pic cam dulce pentru gustul meu. Lucrurile s-au schimbat dupa ce prajitura frageda cu nuci s-a racit, s-a portionat foarte bine si gustul a fost unul echilibrat 😉 Asadar… rabdarea e cheia! 😉

Pofta buna!

Prajitura cu glazura de bezea cu nuca

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

9 Comentarii

  1. olivia says:

    Delicioasa si spornica.

  2. Mada says:

    E vorba de smantana pt. frisca?
    Multumesc anticipat pt. raspuns
    si mult spor in bucatarie!

  3. irina says:

    Dacă cuptorul nu are ventilație, respectam aceeași rețeta?
    Mulțumesc

  4. Irina says:

    Mulțumesc
    Motivul pt care am întrebat este pt ca la reteta tort amandina se cer tot cuptor cu ventilație ceea ce nu am, am preparat tortul și toate bune și frumoase pana am tăiat blatul ….sa plostit rău de tot. A fost f. bun la gust numai ca aspectul i-ți tăia pofta …
    înainte sa prepar alta reteta fără a avea cuptor cu ventilație am vrut sa știu dacă se schimba ceva în reteta. Mulțumesc frumos și felicitări pt website .

    • in general, majoritatea blaturilor pentru prajitura sau tort se coc la foc mediu. In functie de cum coace cuptorul tau il pui pe mediu spre mare sau mediu spre mic, il tii mai mult sau mai putin la cuptor.
      In cazul blatului tau pleostit, cred ca mai trebuia tinut la cuptor, nu s-a copt suficient si cand l-ai scos s-a „prabusit”

  5. Irina says:

    Mulțumesc frumos. O sa încerc reteta din nou!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu foi si crema de portocale

Prajitura cu foi si crema de portocale

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de portocale: Blat: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit: Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt […]

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si caramel: Intr-un castron amesteca faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Intr-un alt castron mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie pana acestea se albesc si aproape ca isi tripleaza volumul. Desi poate parea greu, sa stiti ca nu dureaza […]

Cornulete fragede cu nuca

Cornulete fragede cu nuca

 Mod de preparare Cornulete fragede cu nuca: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, esenta de vanilie, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina putin cate putin si se framanta un aluat elastic si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si-l punem […]