Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz este o prajitura pe care multi dintre noi o stiu din copilarie. Si eu o stiu tot de pe vremea cand eram copil, doar ca n-a fost una dintre acele prajituri care sa-mi placa. Aveam alte gusturi pe atunci si alte prajituri de casa printre preferinte. Acesta a fost cred si motivul pentru care multa vreme am evitat sa o prepar la mine acasa, convinsa fiind ca „nimic nu se compara cu ciocolata” 😀 Dar sa stiti ca m-am inselat si daca va plac prajiturile cu crema de unt nu ezitati sa o preparati 😉

prajitura cu krantz si nuca

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 10 albusuri
  • 10 linguri zahar (pudra)
  • 10 linguri pesmet
  • 10 linguri nuca macinata
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 250 g zahar (pudra)
  • 2 linguri lapte
  • 300 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru krantz:
  • 100 g zahar
  • ~100 g miez de nuca
loading...

Mod de preparare Prajitura Krantz:

Blat:

Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm)

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o punem in strat uniform in tava tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor.

Foile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Turnam laptele si omogenizam. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face „valuri” si se poate vedea fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine cremos. Se adauga apoi din crema de oua, putin cate putin, si se mixeaza pana se omogenizeaza foarte bine. Punem esenta de vanilie dupa gust.

Scoatem hartia de copt de pe foile cu nuca, indreptam marginile daca este necesar si taiem in doua parti (fasii). Vom avea astfel 4 foi pentru prajitura. Impartim si crema in 4 parti si o punem intre foi in strat uniform.

Pentru krantz topim zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare adaugam miezul de nuca si amestecam bine, atfel incat miezul de nuca sa fie bine acoperit cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam sa se raceasca foarte bine. Dupa ce s-a racit se taie grosier cu cutitul, apoi se presara peste prajitura.

Prajitura Krantz se da la rece pana crema se intareste, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Pofta buna! 😉

prajitura cu crema de vanilie si krantz

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. RUXI says:

    buna prajiturica!o reteta boiereasca,o prezentare super.

  2. Nici eu n-o suportam cand eram mica, dar la un moment dat am mancat la o prietena si mi-a placut la nebunie. Reteta ta pare delicioasa, sper sa-mi iasa!

  3. Interesanta reteta. Sper sa-mi iasa si mie. Multumesc pentru idee.

  4. Ani says:

    Oare pot inlocui zaharul cu indulcitor si sa nu pun deloc faina sau pesmet?

    • Poti inlocui zaharul cu indulcitor.
      Fara faina blaturile vor avea o alta textura si ma tem ca se vor inmuia prea tare de la crema

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao

Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao

Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao este o prajitura destul de simpla. Blaturi de pandispan cu vanilie si inca o foaie de bezea cu cacao, umplute cu crema de ciocolata alba. Va asigur ca va avea succes! 😉 Mod de preparare Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu […]

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba a fost in cazul meu solutia salvatoare pentru niste banane ce nu le mai voia nimeni, cat si cea mai eficienta cale de a astampara pofta de „ceva bun”. Desigur, prajitura poate fi finisata si ornata daca doriti neaparat sau daca aveti […]

Prajitura cu blat de cocos si crema de lamaie

Prajitura cu blat de cocos si crema de lamaie

Am descoperit de curand ca lamaia in combinatie cu nuca de cocos este extraordinara. Prajitura cu blat de cocos si crema de lamaie este cea mai simpla prajitura pe care o puteam face ca sa pot combina cele 2 arome. A fost un deliciu! 🙂 Prajitura cu blat de cocos […]

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Daca zilele din timpul saptamanii sunt despre cornuri, cornulete, briose sau orice alta prajitura de casa ce poate fi pusa in pachetelul pentru scoala, week-endul este despre prajituri cu crema si momente de relaxare alaturi de prieteni dragi, la cafea. Prajitura cu cacao si crema de lapte este o prajitura […]