Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura “O noapte la Venetia”

Dragele mele eu va doresc o primavara frumoasa, cu soare in suflet si sa fiti iubite mereu!

Pentru azi v-am pregatit o prajitura tot atat de faina precum ii este numele. De unde i se trage numele nu stiu, dar nu prea mai conteaza asta atunci cand dispare imediat din farfurie. :))

prajitura o noapte la venetia

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 100 g fulgi de cocos
  • 5 linguri faina
  • Blat negru:
  • 4 oua
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Crema:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 5 linguri lapte
  • 200 g unt
  • vanilie
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt

Mod de preparare Prajitura “O noapte la Venetia”:

Blat alb:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Incorporam apoi faina amestecata cu fulgii de cocos, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.

Blat cu cacao:

Batem albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma lucioasa. Da, ca pentru bezele. :)) Galbenusurile amestecate cu uleiul si esenta de rom se toarna peste spuma de albus si se amesteca usor. Urmeaza apoi faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula. Compozitia o turnam in tava peste blatul cu nuca de cocos.

Dam tava la cuptor la foc mediu, pentru vreo 30-35 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se toarna laptele, se omogenizeaza si se pune la fiert pe foc mic sau la bain-marie. Se fierbe pana compozitia se ingroasa, fara a da in clocot. Se da deoparte si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie si se incorporeaza treptat in untul batut.

Crema se pune peste blatul racit si se niveleaza. Peste crema se toarna glazura de ciocolata (rece), preparata prin topirea ciocolatei la foc mic impreuna cu untul si smantana pentru frisca.

Prajitura se da la frigider pentru minim 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

prajitura o noapte la venetia

prajitura o noapte la venetia

Sursa de inspiratie

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

48 Comentarii

  1. Ce bunatate! Ce frumos arata!
    La multi ani!

  2. La multi ani, Miha! Prajitura e foarte faina, sunt curioasa de unde ii vine numele..o sa caut. Te pup, week-end frumos.

  3. La multi ani! De prajitura ce sa mai spun…cuvintele sunt de prisos….Te pup.

  4. La multi ani!!O primavara frumoasa plina de iubire!

  5. Ce bine arata prajiturica !! :) La multi ani !

  6. Buna Miha. Te invit la un concurs de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii ’20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de “Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate”. Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html

    O primavara frumoasa sa ai :)

  7. suzane says:

    trebuie incercat,este tentant

  8. wow torta asta as vrea s-o fac si eu!!! kin o fak te anunt si postez fotografia pe facebook ;) iti fac tag ;)

  9. Te pup Miha si pentru aceasta dulceata de praji si “la multi ani’

  10. Aurelia says:

    Tocmai am inceput sa fac prajitura si m-am lovit de un obstacol. In blatul maro cat ulei se pune? Azi o voi face la nimereala :). Multumesc.

  11. Aurelia says:

    Am nimerit-o. Am pus 2 linguri. Am mai avut o problema la crema, cred ca untul nu a fost tocmai ce trebuia si parca s-a taiat crema, daca am pus-o din nou la bain-marie si-a revenit, dar nu arata asa pufoasa ca in pozele tale. Mai am de invatat cate ceva :))). Mult de tot…

  12. Mihu Sorina says:

    Astazi am facut aceasta minunata prajiturica dar blatul de cocos mi-a iesit foarte tare ma asteptam sa fie o adevarata pufosenie mentionez ca am respectat reteta pas cu pas si timp de coacere tot tot. Oare unde e gresala ca nu vreau sa renunt la aceasta prajiturica. Multumesc frumos

    • Sorina, nu stiu ce sa spun… nu-mi dau seama de ce ti-a iesit asa cum zici. Blatul trebuie sa iasa nu foarte pufos, dar moale.
      Poate ai pus prea multa faina (uneori in functie de marimea oualor trebuie sa “ajustam” cantitatea de faina)…. poate albusurile nu le-ai batut suficient… De asemenea timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, fiecare isi stie cuptorul si coace un blat in functie de “toanele” acestuia.

  13. mihu sorina says:

    Multumesc frumos pentru raspuns,la temperatura am gresit.
    Esti foarte draguta.

  14. ginuta says:

    blatul nu trebuie pus pe hirtie de copt??ciocolata nu se ingroasa cu frisca lichida??

    • Ginuta, am scris in reteta ca se pune hartie de copt in tava.
      A doua intrebare, cu scuzele de rigoare, dar n-o inteleg. Cum adica sa se ingroase?

  15. ginuta says:

    scuze nu am vazut hirtia de copt dar totusi ciocolata amestecata cu frisca lichida se ingroasa,am facut si sa ingrosat.multumesc

    • Nu stiu ce sa zic… n-am patit niciodata asa ceva. Ce fel de ciocolata folosesti? Ma gandesc ca o fi din cauza ciocolatei…

  16. ginuta says:

    poate am gresit cantitatea nu stiu,ma duc sa mai incerc odata.de aceea ti-am scris,multumesc mult si scuze de deranj o zi exelenta.

  17. gabriela says:

    Cum doar 5 linguri de lapte la crema?? esti sigura??

  18. camy says:

    voi face aceasta reteta de paste sper sa imi iasa

  19. Camy says:

    Cam cat se tine pe bain-marie?

    • Eu de obicei fac cremele de acest gen direct pe foc, dureaza mai putin decat la baine marie. Trebuie doar sa ai grija sa nu se prinda de cratita si sa se afume. Daca pe foc mic a durat vreo 10 minute, pe baine marie cel mai probabil ca timpul se va dubla. Spor! ;)

  20. bogdana says:

    In crema se pune esenta de vanilie? Daca da, cata si cand se adauga?
    Multumesc

  21. Roxana says:

    buna ! am si ew o mica intrebare…se mai spune amidon sau faina in crema? ew am facut-o astazi si crema mi-a iesit putin mai moale…insa nu stiu d c. Se mai intareste crema dupa ce mai sta la frigider ?

  22. Am si eu o intrebare ca ñu inteleg , lamurestema cu blaturile se coc separat se pun impreuna fiindca ñu inteleg , prima data se coace blatul de cocos dupa aia se coace celular ñu inteleg .multumesc .

    • Blaturile se coc impreuna. Pui in tava blatul cu cocos, apoi cel cu cacao deasupra si dai tava la cuptor ;)

  23. Mihaela te rog frumos daca esti draguta sa-mi raspunzi , multumesc .

  24. alina says:

    E super arata tare frumos am sa o incerc de craciun

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]

Prajitura simpla cu visine

Prajitura simpla cu visine

Mod de preparare Prajitura simpla cu visine: Scoatem samburii visinelor si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie se adauga […]