Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura simpla cu crema de lamaie

Atunci cand e necesar fac cu mare drag prajituri elaborate, dar cand situatia o impune sau cand nu prea am starea sau timpul necesare apelez la retete de prajituri simple, dar cu rezultat delicios  😉 Si cum de Sarbatori am mancat atatea bunatati si prajituri care mai de care, era cazul de o prajitura mai usoara, nu-i asa? 😉

O prajitura cu crema fina de lamaie si un blat usor si pufos de pandispan cu nuca… haideti sa vedeti cat e de simplu de facut!

Prajitura cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Pentru crema de lamaie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • zeama de la o lamaie
  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 100 g nuca macinata
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura simpla cu crema de lamaie:

Crema de lamaie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam zeama de lamaie.

  • Gustati! Si daca o sa mai considerati necesar adaugati zahar dupa gust!
  • De asemenea, procedati intocmai si cu zeama de lamaie

Blat de pandispan cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa.

Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 2 parti, pe orizontala.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi, crema de lamaie si acoperim cu cel de-al doilea blat. Invelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore, pana crema se intareste si prajitura poate fi portionata.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema de lamaie

 

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

19 Comentarii

  1. O fi ea simpla dar eu o ador. O duminica placuta!

  2. Miki says:

    Ma intreb daca nu ai amidon poti sa il inlocuiesti cu faina?

  3. Diana says:

    Idem Rocs 🙂 … imi plac mult cremele dulci acrisoare … ca viata .
    Saptamana linistita-ti doresc !(voi comunica doar pe blogurile personale , pe cel unde va gasesc pe toate , incerc sa intru mai rar , sa nu mai deranjez pe nimeni cu limba mea ascutita 🙁 )

  4. sarosi ana says:

    am sa fac prajitura dar la crema inlocuiesc untul cu frisca dar am impresia ca lamaia va taia crema totus trebuie sa ai un secret la crema dar nu vrei sa-l spuidar astept un raspuns

    • Ana, draga mea… nu am nici un secret. Tot ceea ce stiu, ceea ce fac impart aici cu voi…Nu am nici un interes sa nu dau reteta intocmai cu realitatea, ar insemna sa-mi bat joc de munca mea si de blogul meu.

      Da, este foarte posibil ca o crema de unt sa se taie. Si se poate taia si daca nu pui zeama de lamaie. Din ce cauze nu stiu exact, cel mai probabil din cauza untului. De asta se recomanda sa se bata untul inainte…pentru a scoate apa din el. Daca totusi se intampla sa se taie crema o poti repara pe baie de abur 😉

      Daca mai ai vreo nelamurire nu ezita sa-mi scrii 🙂

  5. sarosi ana says:

    Multumesc pentru nelamuriri,si pentru ca imparti cu noi retetele.Am facut si alte retete de ale tale si sunt foarte bune,imi cer scuze daca te-am suparat, acum ma apuc de treaba,am sa iti scriu cum a iesit prajitura.

  6. Apostu Madalina says:

    buna, sunt incepatoare am si eu o intrebare amidonul este acelasi lucru cu bicarbonatul? 😀

    • Nu. Amidonul il poti inlocui cu faina. Amoniul pentru prajituri il poti inlocui cu bicarbonat 😉

    • Diana says:

      :))))))))))))))))))))))) incerc sa par rautacioasa , dar nu suuunt , pupe mama pe Madalina .
      Nu ti-a zis Miha … amidonul il gasesti in gama d-lui dr … Oetker :))

  7. Uite si o reteta pentru prajituri. Ca tot vb de chestii bune si interzise… 🙁
    🙂

    http://woman2woman.ro/2013/12/prajitura-snickers/

  8. am facut -o si eu si este delicioasa!!! multumesc ptr reteta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu caise

Prajitura rasturnata cu caise

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu caise: Vom prepara mai intai umplutura de caise pentru prajitura. Caramelizam zaharul intr-o tigaie. Peste caramel turnam cu atentie smantana pentru frisca si amestecand continuu, la foc mic, fierbem pana se topeste caramelul si incepe sa se ingroase. Punem caisele in sosul caramel. Amestecand […]

Prajitura rasturnata cu visine

Prajitura rasturnata cu visine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu visine: Vom prepara mai intai umplutura de visine pentru prajitura. Peste visinile curatate de samburi se presara zahar si se da vasul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte). Intr-un bol punem amidonul si turnam deasupra zeama lasata de visine. Amestecam bine, rasturnam […]

Prajitura „Indiene cu frisca”

Prajitura „Indiene cu frisca”

Mod de preparare Prajitura „Indiene cu frisca” : Coji: Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam galbenusurile amestecate cu ulei, coaja de portocala confiata, cernem faina si omogenizam usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o punem intr-un posh si spritam cerculete in tava tapetata cu hartie […]

Prajitura cu iaurt si cirese

Prajitura cu iaurt si cirese

Mod de preparare Prajitura cu iaurt si cirese: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava (20 cm […]