Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca este o prajitura foarte buna si cu un aspect demn de toate “wow-urile”. :))) Se va incadra cu succes in orice meniu de sarbatoare si va lua ochii la orice masa festiva.

Prajitura Tosca

# Pentru blatul 1 avem nevoie de:

# 6 albusuri
# 150 g zahar
# 50 g mac
# 2 linguri nuca de cocos
# 3 linguri faina
# 1/2 lingurita praf de copt

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam macul si nuca de cocos,

iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.

Compozitia o turnam intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic pana se rumeneste usor deasupra.

# Pentru crema avem nevoie de:

# 6 galbenusuri
# 8 linguri zahar
# 3 linguri amidon
# 225 ml lapte
# 200 g unt
# vanilie

Galbenusurile le frecam cu 6 linguri de zahar pana devin albicioase. Adaugam amidonul si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Desfacem totul cu latele rece si punem pe aragaz la foc mic. Amestecam incontinuu pana se ingroasa compozitia. Lasam la racit.

Intre timp batem untul spuma cu cele 2 linguri de zahar ramase si cu vanilia si-l adaugam cate putin in crema de galbenusuri bine racita.

Crema obtinuta se repartizeaza uniform pe blatul cu mac.

# Pentru sirop avem nevoie de:

# 100 ml apa
# 100 g zahar
# 1 lingura lichior de ciocolata

Zaharul il caramelizam, apoi il “stingem” cu apa rece. Atentie la aburi! Lasam la racit si din cand in cand amestecam sa se topeasca zaharl caramel. Dupa racire adaugam si lichiorul.

# Pentru blatul 2 avem nevoie de:

# 150 g biscuiti obisnuiti

Biscuitii ii insiropam,

apoi ii aliniem frumos peste stratul de crema.

# Pentru glazura avem nevoie de:

# 100 g ciocolata amaruie
# 50 ml frisca lichida
# 50 g unt

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Se aduce compozitia pana la punctul de fierbere apoi se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase se toarna peste blatul de biscuiti.

Se da la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza.

by Diamond

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

56 Comentarii

  1. Foarte reusita prajitura, imi lasa apa in gura, trimite-mi cu prasitia o bucatica direct in balcon la mine :))

  2. MIHA CE SA MAI ZIC ….:0 FACI NISTE PRAJITURI EXCELENTE …FELICITARI!!!
    FF REUSIT SI SIGUR E BUN LA GUST
    MERSI PT, COMENTRII :) (SI NOU NE-A PLACUT NUAMI CA E IUTEEEEE :) )

  3. arata minunat!
    mai Miha!
    tu faci prajiturile perfecte,pe cuvant!:))

  4. Ce bine arata si dupa ce contine trebuie sa fie tare de buna!
    Te pup,un weekend placut!

  5. mai ,esti o sursa inepuizabila de dulcegarii,te pup si un week-end minunat,nu mai ma uit la praji ca ma ademeneste rau!

  6. looks very delicious….

  7. Arata super si imi inchipui ca e la fel de delicioasa! Felicitari! Te asteapta la mine 2 premii!Week-end placut!

  8. am lipsit aseara de la chef, asa ca iti trimit un premiu. vino sa-l ridici. te puppp!

  9. Prajitura asta mi-a atras atentia de cand am vazut-o la Diamond, o voi face cu siguranta, vad ca tu mi-ai luat-o inainte!
    La mine pe blog te asteapta un premiu, cand poti si ai timp te astept sa-l ridici!

  10. Am un premiu pentru tine!Iti doresc o saptamina frumoasa!XXX

  11. Vicky, multumesc!
    Unde gasesc prastie? :))

  12. Anca, multumesc!
    Intr-adevar o prajitura f buna si fina. Merita incercata. Si daca n-aveti pitici pofticiosi in jur poti face varianta lui Diamond, insiropata cu cafea. ;)

  13. Gaby, ti-am mai zis ca esti o draguta? :)
    Multumesc! Pup!

  14. Carmen, o saptamana buna si tie! Pup!

  15. Alison, o saptamana buna si tie! :)
    Lista de asteptare cu dulciuri e luuungaaa…:))

    Pup!

  16. Eldivenlerim, thank you!

    Nice name! :)

  17. Ange, multumesc!

  18. Mimita, multumesc de premii. Indata voi trece sa le ridic!

    O saptamana buna!

  19. Livia, multumesc! Acu vin! :)

  20. Flori, n-ai pierdut nimic! :))

    Vin imediat! Multumesc! Pup!

  21. miha, ce frumoasa a iesit prajitura, acush a vazut!:D zi-mi repede ti-a placut? pe mine m-a dat pe spate cu totul!:D te pup, o zi faina!:D

  22. Norocul meu a fost concursul de pe bucataras.ro, ca sa remarc aceasta prajitura. Numai ca am ramas salivand la tine pe blog admirand si multe alte preparate. Sunt la dieta, deci dulciuri cu moderatie. Am remarcat insa cat de deosebite sunt unele de aici si cat de bine prezentate. Sigur o sa mai trec, sa-mi clatesc ochii si sa ma mai inspir atunci cand fac dulciuri la ziua de Carbohidrati. Felicitari!

  23. Elena, multumesc tare mult de aprecieri.
    Si mai ales pentru votul de pe bucataras, daca mi-l vei da. :)))
    Te mai astept pe la mine si sper sa gasesti aici intotdeauna ceea ce-ti doresti.
    Pup si zi buna!

  24. Diamond, dragamea, nu stiu cum se face de-am omis sa-ti raspund. N-a fost cu intentie. Iarta-ma.

    Da, ne-a placut tare mult prajitura. O combinatie reusita! :)

  25. Am facut si eu prajitura asta de Paste si a iesit delicioasa! Am avut mare succes cu ea! Crema e foarte fina si pufoasa si excelent combinata cu glazura de ciocolata! Yummyyy!

  26. Lavida, sa o papati sanatosi. Ma bucur tare mult ca v-a placut. E intr-adevar o prajitura foarte buna si aspectuoasa. :)

    Paste fericit!

  27. cine poate sa mi spuna cu ce as putea inlocui amidonul?multumesc

  28. Estera, poti inlocui cu faina.

  29. Am incercat reteta si victorie,a fost un cadou frumos pentu fica mea Andreea,iti multumesc din suflet.Felicitari pentru retete divine

  30. Violeta, ma bucur mult pentru reusita ta! Pupici!

  31. Anonymous says:

    servus miha,am si eu o intrebare;DACA AS FACE BLATURILE CU CATEVA ZILE INAINTE AR FI BUNE?

  32. Sincer, n-am incercat niciodata sa fac blaturile cu cateva zile inainte. Dar ma gandesc ca 2-3 zile, pastrat la loc racoros si uscat, nu e bai.

  33. Super praji!!! O aveam de ceva vreme in plan si acum i-a venit randul. Mi-a placut tare mult. Mi-ar fi placut sa insiropez biscuitii in cafea, dar na, asa e cu pitici :) Pupici si un Craciun linistit!

  34. E absolut fabuloasa. Am facut-o si de Revelion si de ziua sotului, si absolut toata lumea a fost cucerita de ea ! Mi-a iesit reteta din prima, de obiecei nu-mi ies retele noi, dar aceasta este minunata!
    Felicitari, si multumesc pt reteta!

  35. Ancuta, pupici! Mai aveam putin si ajungeam aici la Craciunul celalalt. :))) N-a fost cu rea intentie, te rog sa ma scuzi.

  36. Irina, ma bucur tare mult pentru reusita ta. Este intr-adevar o prajitura delicioasa, usor de facut si foarte aspectuoasa.
    Te imbratisez si te mai astept pe la mine. :)

  37. mikaelacorina says:

    Minunata.Totusi intreb,50 g mac sau 100,in imagine pare mai multicel.Astept un raspuns.Multumesc,o zi buna!

  38. Mikaela, e exact cat am scris in reteta, 50 g. Pare multicel, dar macul fiind usor intra destul de mult in cele 50 g.
    Daca ti se pare prea putin sau prea mult poti ajusta cantitatea in functie de preferinta. ;)
    Daca mai ai si alte nelamuriri nu ezita sa ma intrebi.
    O zi mununata.

  39. E foarte bun reteta! Am facut-o de curand si s-a terminat intr-o zi , ceea ce e de apreciat pt niste “fitosi” la mancare !! Multumesc nespus pt reteta si pt multe altele depe acets blog >:D< !

  40. Andra, sa va fie de bine. Ma bucur tare mult ca ti-ai impresionat mofturosii. Am si eu mofturosii mei acasa si stiu ce bucurie te incearca atunci cand ii vezi infulecand. :)))

  41. Anonymous says:

    Cat reprezinta 1 lingura faina in grame? Eu am o masura de la MP si are 6 g faina. La aceasta reteta considerand 6g/lingura mi se pare prea putin. N-as vrea sa gresesc reteta.Deci cat?

  42. 1 lingura de faina=25 de grame

    Aici gasesti un tabel care poate fi util si in alte cazuri: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/12/unitati-de-masura-in-bucatarie.html

  43. Issa says:

    Buna.
    M-ar interesa legat de glazura, pentru un tort cu diamentrul de 28 cm, cu un blat undeva la vreo 10 oua, cantitatile trebuie sa le dublez, sau imi ajunge cu cantitatile scrise de dvs . ? Si pe margini pot aranja glazura cu o racleta, un cutit, sau isi pierde consistenta ? Si, in final, o ultima intrebare..ar mai fii necesar sa acopar tortul cu crema inainte de glazura, sau nu ? Tin sa precizez, daca este necesar, ca am crema ganache.
    Va multumesc mult.
    O zi frumoasa in continuare!

  44. Issa, daca vrei sa pui glazura si pe margini va trebui sa dublezi cantitatile.
    Cat este inca lichida torni peste tort incepand din mijlocul blatului si lasi sa curga peste margini. E ok sa te ajuti de un cutit cu lama lata.
    Nu este necesar sa ungi tortul cu crema. Glazura fiind moale cand o torni peste tort se lipeste bine de blat.

    Daca mai ai ceva nelamuriri nu ezita sa ma intrebi. Aici sunt! :)

  45. Anonymous says:

    prajitura arata minunat si cred ca are un gust foarte bun

  46. Anonymous says:

    prajitura arate f bine si cred are un gust minunat

  47. Anonymous says:

    as avea o intrebare in legatura cu crema de ciocolata. frisca lichida e crema pe care o bati pana se face frisca? la fierbere nu se taie? multumesc frumos. prajitura e senzationala
    Raluca

  48. Raluca, frisca lichida este crema pe care o bati si se face frisca, da. Exista varianta vegetala (Hulala, Meggle…) si varianta naturala (La Dorna, Viam din Kaufland…)

    Multumesc si iti doresc spor! :*

  49. Anonymous says:

    Reteta asta o am si eu de la mama mea soacra..numai k e putin..ff putin diferita..si anume la cantitati…iar biscutii iau picnik k absoarbe mult mai repede decat cei obisnuiti….si in loc sa ma chinui cu crema,k se mai prinde de fund,fac o budinca de vanilie..si totul iese k la carte..arata fff bn si gustul mmm..Yami YAmi ..nu te mai opresti.pe cuvantul meu

  50. Biscuitii pot fi de oricare pana la urma, e chestie doar de preferinta. Mie nu-mi plac pentru ca se inmoaie prea tare, dar…repet…e chestie doar de gust.

    Multumesc de vizita si te mai stept!

  51. Anonymous says:

    am facut o si eu ieri prajitura asta,e superr buunnnaaaaa!!!bravo Miha!felicitari!!

  52. Felicitari! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!

  53. Interesanta prajitura!trebuie sa o incerc.

  54. Mihaela says:

    va rog sa-mi spuneti ce dimensiuni are tava pentru cantitatile din reteta? multumesc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si crema

Prajitura cu nuca si crema

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si […]

Prajitura cu crema de unt si ciocolata

Prajitura cu crema de unt si ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu crema de unt si ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se […]

Prajitura cu crema de branza si nuci caramelizate

Prajitura cu crema de branza si nuci caramelizate

Mod de preparare Prajitura cu crema de branza si nuci caramelizate: Blat: Intr-un castron cernem faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Le amestecam, dupa care facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, laptele si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza […]

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata […]