Retete de prajituri / Torturi

Tort aniversar cu ciocolata si caramel

Fiecare marcheaza in felul sau aniversarea unei anumite varste, mai mult sau mai putin rotunde. Am avut si eu partea mea de adrenalina la aniversarea de ieri, copiii au reusit prin ceva probleme de sanatate sa-mi ridice pulsul, fapt pentru care am avut si emotii cu reusita acestui tort… n-am fost prea sigura ca o sa se lege crema, decorul l-am gandit altfel dar pana la urma am stricat si am facut ceea ce stiam mai bine, aceste minunate rozete. Tot raul spre bine… copiii sunt bine, tortul a fost foarte bun. Daca mai pun si sutele de urari ce le-am primit de la voi, de la prieteni sau familie pot spune ca ma simt foarte bine 🙂 Si pentru asta va multumesc!

Tort cu caramel si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blatul alb:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita praf de copt (optional)
  • Pentru blatul maro:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao neagra
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt (optional)
  • Pentru crema de ciocolata cu caramel:
  • 180 g ciocolata cu caramel (4 batoane a cate 45 g)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 150 g ciocolata
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • Pentru ornat:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • Pentru banda de ciocolata:
  • 100 g ciocolata
loading...

Mod de preparare Tort aniversar cu ciocolata si caramel:

Blat alb:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si se tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se taie in 2 parti.

Blat maro:

Procedam intocmai ca la blatul alb doar ca inlocuim esenta de vanilie cu cea de rom si cernem si cacao odata cu faina si praful de copt.

Crema de ciocolata cu caramel:

Gelatina o hidratam in apa rece. Atata cat sa acopere bine gelatina.

Ciocolata o taiem bucatele, o punem intr-un vas si adaugam smantana pentru frisca.

Ciocolata cu caramel pentru crema de tort

Punem vasul la foc mic si fara a da in clocot, topim ciocolata. Omogenizam si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si amestecam energic pana ce se topeste. Se da putin la rece pana crema incepe sa se lege.

Crema de ciocolata:

Acelasi procedeu ca si la crema de ciocolata cu caramel.

Pentru ornat:

Smantana pentru frisca o mixam cu o parte din zahar, pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana.

Separat mixam si mascarponele cu restul de zahar si esenta de vanilie dupa gust. Adaugam frisca batuta si mixam pana compozitia se omogenizeaza si devine ferma. Pastram la frigider pana la utilizare.

Asamblare:

Vom decupa blaturile cu o forma rotunda mai mica decat diametrul blatului, apoi inlocuim ce-am decupat cu blat de alta culoare. Vom avea astfel doua blaturi cu mijloc maro si doua blaturi cu mijloc alb

  • Daca blatul ar fi copt intr-o forma mai mare s-ar putea taia mai multe cercuri si la taiere felia va arata foarte frumos, ca o tabla de sah. 😉
  • Pentru ca tava in care am asamblat tortul nu mi-a permis si pentru ca tortul ar fi fost mult prea inalt pentru diametrul sau, am renuntat la unul din blaturi.

Blat de tort

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi. Turnam una din creme, acoperim cu un blat de culoare diferita fata de primul, turnam cea de-a doua crema si acoperim din nou cu un alt blat. Invelim bine in folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Rasturnam tortul pe un platou.

Pentru bordura de ciocolata:

Topim ciocolata la baine marie. Taiem o fasie de hartie de copt, la marimea si inaltimea tortului. Intindem ciocolata in strat uniform pe fasia de hartie.

Ungem marginea tortului cu putina crema de mascarpone, apoi aplicam fasia de hartie cu ciocolata.

  • Aici ar fi de preferat sa aveti o mana de ajutor, e destul de greu de manevrat. Sau poate sunteti mai indemanatici ca mine si nu aveti nevoie de ajutor 😉 :))

Dam tortul la frigider pana se intareste ciocolata, apoi dezlipim hartia cu atentie. Ornam cu restul de crema cu mascarpone.

Pofta buna! 😉

Tort aniversar cu ciocolata

Felie de tort cu ciocolata si caramel

Reteta de tort este sponsorizata de MyMan.ro, magazin on-line de cadouri pentru barbati.

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

22 Comentarii

  1. Superb tort Mihaela! La multi ani inca o data! Sa fii fericita, sanatoasa si iubita. Esti un om minunat! Pup

  2. buzlea says:

    Bună, am o problema la crema de ciocolata..Am procedat exact Cum ai scris și nu se încheagă. .ce sa fac?

  3. Irina says:

    Buna Miha,

    Vreau sa fac aceasta reteta de tort pentru sotul meu si m-ar ajuta sa stiu ce ciocolata cu caramel ai folosit.

    De asemenea as vrea sa stiu daca tu crezi ca ar iesi bine blatul si intr-o tava cu diametrul de 24 de cm sau crezi ca este necesar sa modific cantitatile. Blatul trebuie insiropat sau nu? Daca nu il insiropez nu ramane inecacios?

    Multumesc in avans pentru raspuns.

    O zi frumoasa,
    Irina

    • Buna ziua Irina
      Ciocolata cu caramel nu stiu exact cum se cheama, Cioco-Caramel cred, sunt niste batoane mici cumparate din Lidl.
      Pentru un blat de 24 cm e as face un blat din 6 oua, deci inca o jumatate de portie. La fel si la crema.
      De obicei eu nu insiropez blaturile, dar daca voua va plac poti face si sirop. Blatul e unul pufos si usor de pandispan, nu e inecacios, dar asa cum ziceam, daca va plac prajiturile insiropate, e de preferat sa-l insiropezi.
      Zi frumoasa si spor! >:D<

  4. georgiana says:

    Buna seara!Imi place foarte mult acest tort,vreau sa il pregatesc si eu cat de curand dar nu am inteles daca smantana trebuie batuta sau se adauga asa lichida??Multumesc frumos!

  5. georgiana says:

    Multumesc frumos!

  6. georgiana says:

    Multumesc! Abia astept sa il fac!

  7. georgiana says:

    Buna Miha, chiar in momentul acesta fac crema de caramel si de ciocolata,si nu se incheaga niciuna ca o crema buna intocmai de intins pe un blat de tort.E subtire si nu stiu ce sa-i facx,am folosit cantitatile care sunt in reteta.Ce sa fac?

  8. Luminita says:

    Astazi v-am descoperit ! Va rog, ce este acela un dui ? Cum ati reusit sa faceti asa trandafiri minunati ? Mor de pofta privind dar si de curiozitate … Va multumesc!

  9. georgiana says:

    Ce bun a iesit tortul.La decor trebuie sa mai lucrez nu a iesit perfect ca al d-voastra dar inauntru cand am taiat prima felie ,invitatii si chiar eu, am ramas super uimiti de cat de frumos arata.Exact ca o tabla de sah.Chiar acum mai savurez inca o bucatica este delicios.Apropo s-a potrivit acest tort si ca nume.Am sarbatorit alaturi de sotul si familie aniversarea noastra de 15 ani.Multumim frumos pentru toate retele d-voastra minunate.Si eu v-am descoperit de curand si am sa va urmaresc mult timp de acum incolo.

  10. Ocavian says:

    Buna ziua, as dori sa imi clarificati, daca se poate, momentul in care fac crema adaug si smantana atunci cand topesc ciocolata? Citez:’taiem ciocolata bucatele, o punem intr-un vas si adaugam smantana pentru frisca’ . se pune frisca in crema sau pe langa topirea cicolatei facem frisca….? Ma scuzati, poate sunt lucruri elementare , dar este prima oara cand fac un tort si imi place acesta si nu ma las pana nu il fac…. Multumesc, o zi buna!

    • Smantana pentru frisca o torni (este lichida) peste ciocolata, apoi pui la foc. Ai grija sa amesteci continuu pana se topeste ciocolata.
      Daca mai sunt nedumeriri nu ezita sa-mi scrii 😉

  11. Mara says:

    Buna ziua! In legatura cu decorul, puneti ciocolata fierbinte pe fasia de hartie si apoi direct pe tort ? Sau lasati ciocolata sa se mai raceasca pe hartie?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]