Retete de prajituri / Torturi

Tort Buburuza

loading...

Si cu asta incep seria „aniversarea celor 2 ani” ai Amirei…:)))

Avem nevoie de:

* Blat:
* 2 oua
* 100 g zahar
* 2 linguri miere
* 30 g unt
* 1 lingurita rasa bicarbonat
* 250 g faina (cat cuprinde aluatul)

Intr-un vas se bat bine ouale cu zaharul, pana devin ca o crema. Se adauga untul si mierea si se pune la bain-marine. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.

Intr-un vas se pune faina, se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca plastilina. Eu am folosit masina de paine. 😀

Aluatul se imparte in 5 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca sau se intinde direct pe fundul tavii.

Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv cateva minute, 2-3 minute, cat sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor. Dupa ce se racesc, devin crocante.

* Crema:

* 600-700 ml smantana fermentata (acrisoara)
* 50 g zahar
* vanilie

Se bate smantana cu zaharul si vanilia pana incepe sa se ingroase.

* Pentru buburuza:

* 2 galbenusuri
* 150 g zahar
* 50 ml lapte
* 150 g branza Almette
* 200 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
* 30 g cacao

Galbenusurile le frecam cu 50 g zahar pana devin ca o crema. Adaugam laptele rece. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marine) si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit.

Gelatina o hidratam in cateva linguri de apa rece si o adaugam peste crema de galbenusuri racorita (temperatura suportabila la deget). Omogenizam si dam la frigider pana la racirea completa.

Punem crema de branza mixata cu restul de zahar peste aceasta compozitie si mixam pana se omogenizeaza si obtinem o crema fina. Incorporam si frisca batuta.

Pregatim 2 castroane,unul mai mic si unul mai mare si le tapetam cu folie alimentara. In crema ce va intra in castronul mic incorporam cacaoa. Dam la congelator pentru 15-20 minute, pana se intareste putin.

Castronul mare il ungem cu un strat generos de crema.

Punem in mijloc botzul 🙂 de crema cu cacao,

acoperim cu restul de crema si dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste complet.

* Pentru decor:

* frisca
* nuca de cocos colorata

Intr-o tava tapetata cu folie alimentara se aseaza foile pe rand si se ung cu crema din belsug.

Se acopera si se da tava la frigider, pentru cateva ore. Nu se apasa cu nimic.

Se orneaza dupa pricepere si indemanare. :)))

Baza tortului este facuta dupa reteta de Tort Medovik, a Nataliei. Este un tort absolut delicios, il recomand din suflet iubitorilor de frisca.

Petrecerea „mare” cu copiii si multa zarva a fost sambata.

Duminica, cand e ziua ei de fapt, va fi o petrecere mai mica, dar cu la fel de multa zarva. :))

Pana una alta, inca mai gandesc la tort. :))

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

9 Comentarii

  1. la multi ani si multa sanatate buburuzei roz!ce simpatica este,suuuuper!si tortul e grozav!

  2. Cred ca a fost un tort foarte gustos !!!
    La multi ani sanatosi Amirei, sa creasca mare si la fel de gospodina ca tine Miha !!!

  3. Mai, Miha, ce te invidiez!!!!!!…cu-asa copii frumosi si-atatea momente frumoase, petrecute impreuna, in familie, noiembrie cred ca e luna ta favorita 😉
    Sa iti traiasca „buburuza”, hi, hi…si-a mica, dulce, si-a mare si mai dulce :))
    E „Stefania” in poza, asa-i?! 😛 …din oraselul lenes…
    Pupici multi, sa fie sanatoasa si vesela mereu!!!

    P.S. Tu arati ca o adolescenta, ma enervezi la maxim :))) …atatea dulcegarii faci si degeaba?! 😛

  4. Uau , La multi ani!micutei Amira…Stefania din Oraselul Lenes!!!!:)))
    Ce copilasi minunati,iar tu,mamico,zici ca esti surioara lor!:)
    Sa traiasca,sa-nfloreasca mica buburuza!:)

  5. UAU, ce indemanare, mami! superb tortul si gustos cu siguranta!
    LA MULTI ANI, COPII!

  6. La multi ani! d-rei Estefany 🙂 super costumatia 🙂 daca o vede ruxi cu siguranta o sa vrea si ea
    Sa creasca mare si sanatoasa, la fel si fratiorul ei
    tortul, bestial…ca de obicei

  7. La multi ani! Sa creasca mari si sanatosi, sa va aduca numai bucurii!

  8. La multi ani Amira, sa ai o viata plina de bucurii!

  9. Pingback: Tort Trenulet (2)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]