Retete de prajituri / Torturi

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Daca tortul lui Robert a starnit atata admiratie, a trebuit ca si tortul EI sa fie impresionant. Si ce putea fi mai atractiv pentru copii decat o adunatura de „dulciuri fel de fel„? ­čśë Bomboane de ciocolata de cateva feluri, bomboane Raffaelo, ciocolata Milka, bezele colorate si acadele irezitibile… toate au fost devorate de copii. Aproape ca nici nu le-a mai trebuit felia de tort pusa pe farfurie :))

Am vrut ca cei 9 ani ai Amirei sa-i sarbatorim cu multa ciocolata, dar ca sa nu fie totusi prea mult am echilibrat cu o crema usoara de mascarpone.

Tort Dulciuri fel de fel

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt
  • 60 ml ulei
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 300 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema mascarpone:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingura lapte
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru „imbracat” tortul”
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 300 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra vanilat
  • Pentru decor:
  • bomboane de ciocolata
  • bomboane Raffaello
  • bezele colorate
  • ornamente colorate
  • acadele
loading...

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 4 parti egale si coacem 4 blaturi intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 15 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam la racit. Blaturile sunt foarte moi si fragede, atentie cum le manevrati, sa nu se rupa.

Crema mascarpone:

Galbenusurile, laptele si zaharul se freaca pana devin ca o crema. Punem compozitia pe baie de aburi si se fierbe fara a da in clocot, pana crema se ingroasa usor, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se raceasca foarte bine.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Gelatina se pune la hidratat in apa rece ( pui peste gelatina atata apa cat sa fie bine acoperita)

In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa.

Gelatina o topim pe baie de aburi sau cateva secunde la microunde. Punem peste gelatina 2-3 linguri de crema si amestecam bine. Turnam apoi peste crema ramasa si mixam energic, pana la omogenizare. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Montam tortul in tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre cele 4 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat ar fi peste noapte.

Pentru „imbracat” tortul se mixeaza smantana pentru frisca pana prinde consistenta. Se adauga zaharul pudra si crema de branza si se mixeaza pana crema devine ferma.

Tortul se rastoarna pe un platou, se imbraca in crema de frisca si se orneaza cu „dulciuri fel de fel” ­čśë

Pofta buna! ­čśë

RETETA IN IMAGINI

 

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]