Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de unt si mascarpone

La reteta de tort cu crema de unt si mascarpone am ajuns pentru ca… am fost provocata! 😀

In cadrul campaniei lansata de Dr Oetker „Prajiturile sunt sufletul sarbatorii” Paula a facut un tort frumos si m-a provocat si pe mine sa fac unul. Eu sunt asa… o modesta :)))))) si spun ca e doar dragut, dar de cat a fost de bun ma laud in gura mare! :))) Si pentru ca tot vine week-end-ul va provoc si eu pe voi sa incercati reteta de tort 😉

Tort cu crema mascarpone

Felie de tort cu crema mascarpone

 

Ingrediente

  • Blat:
  • 200 g faina
  • 100 g zahar (pudra)
  • 30 g cacao Dr Oetker
  • 1 plic praf de copt Dr Oetker
  • 250 g iaurt
  • 2 oua
  • 75 ml ulei
  • esenta de vanilie Dr Oetker
  • Pentru crema:
  • 125 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 150 g zahar (pudra)
  • 1 pliculet zahar vanilat Dr Oetker
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie Bourbon
  • aschii de ciocolata
  • Pentru insiropat:
  • 240 ml lapte
  • 3 linguri Nesquik

Mod de preparare Tort cu crema de unt si mascarpone:

Blat:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de vanilie si cele 2 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se rastoarna intr-o tava de 20 cm diametru, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, in functie de cuptor. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de unt cu mascarpone:

Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana devine cremos. Se adauga mascarponele si se omogenizeaza.

Separat, se mixeaza smantana pentru frisca. Atunci cand incepe sa capete consistenta punem zaharul vanilat si mixam pana devine ferma. In caz ca este necesar se poate adauga un intaritor de frisca.

Punem frisca batuta peste crema de unt cu mascarpone si mixam usor pana la omogenizare.

Blatul racit il taiem in 3 parti pe care le insiropam usor cu laptele in care am dizolvat Nesquik-ul. Asamblam tortul in tava in care am copt blatul. Impartim crema in 2 parti egale si o repartizam intre blaturi. Dam tava la rece pana crema se intareste suficient.

Intre timp pregatim si crema pentru ornat. Smantana pentru frisca o mixam pana capata consistenta, apoi adaugam zaharul pudra aromat cu vanilie Bourbon si mixam devine pufoasa. Adaugam crema de branza si mixam pana compozitia se omogenizeaza si devine ferma. Pastram la frigider pana la utilizare.

Scoatem tortul pe un platou si-l imbracam si ornam cu crema pentru ornat. Presaram si cateva aschii de ciocolata si gata deliciosul nostru tort 😉

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Laura says:

    felicitari! am o intrebare: smantana pt frisca de care? multumesc

  2. Alina says:

    Ce înseamnă la foc mediu?Cate grade mai exact?Si câta grăsime sa aibă iaurtul?Laptele cu care insiropez blatul trebuie încălzit si dizolvat nesquik?Merge si rece?Multumesc!

    • Foc mediu inseamna cca 180 grade (daca folosesti cuptor electric cu ventilatie mai scazi 20-30 de grade)
      Poti pune orice fel de iaurt, eu am folosit iaurt normal de 3% grasime, daca nu ma insel.
      Laptele cu care se insiropeaza blatul trebuie sa fie rece, de aceea am folosit Nesquik pentru ca se dizolva bine si in lapte rece, nu mai trebuie incalzit.

  3. Claudia says:

    Ptr o forma de 26 cm cam care ar fi gramajul ptr blat si crema?

  4. ramona daniela says:

    ce smantana pt frisca

  5. Dina says:

    Tortul arata super! Dar nu sunt convinsa ca din aceste ingrediente (200 g faina, 100 g zahar,30 g cacao, iaurt si DOAR 2 oua) poate iesi un blat pe care sa-l poti taia in 3 parti…

    • Te asigur ca ingredientele sunt intocmai cele scrise.
      Este un tort mediu ca marime (20 cm diametru), blatul este unul dens ca de negresa si nu necesita multe oua. Sunt si prajituri de post care ies inalte si pufoase, deci nu neaparat ouale sunt cele ce fac un blat… mare 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de […]

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Mod de preparare Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata): Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, smantana, esenta de vanilie si cele 3 […]

Trigoane cu mere

Trigoane cu mere

Mod de preparare Trigoane cu mere: Se curata merele de coaja, cotoare si seminte. Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu […]

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]