Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de unt si mascarpone

La reteta de tort cu crema de unt si mascarpone am ajuns pentru ca… am fost provocata! 😀

In cadrul campaniei lansata de Dr Oetker „Prajiturile sunt sufletul sarbatorii” Paula a facut un tort frumos si m-a provocat si pe mine sa fac unul. Eu sunt asa… o modesta :)))))) si spun ca e doar dragut, dar de cat a fost de bun ma laud in gura mare! :))) Si pentru ca tot vine week-end-ul va provoc si eu pe voi sa incercati reteta de tort 😉

Tort cu crema mascarpone

Felie de tort cu crema mascarpone

 

Ingrediente

  • Blat:
  • 200 g faina
  • 100 g zahar (pudra)
  • 30 g cacao Dr Oetker
  • 1 plic praf de copt Dr Oetker
  • 250 g iaurt
  • 2 oua
  • 75 ml ulei
  • esenta de vanilie Dr Oetker
  • Pentru crema:
  • 125 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 150 g zahar (pudra)
  • 1 pliculet zahar vanilat Dr Oetker
  • esenta de vanilie, dupa gust
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie Bourbon
  • aschii de ciocolata
  • Pentru insiropat:
  • 240 ml lapte
  • 3 linguri Nesquik
loading...

Mod de preparare Tort cu crema de unt si mascarpone:

Blat:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de vanilie si cele 2 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se rastoarna intr-o tava de 20 cm diametru, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, in functie de cuptor. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de unt cu mascarpone:

Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana devine cremos. Se adauga mascarponele si se omogenizeaza.

Separat, se mixeaza smantana pentru frisca. Atunci cand incepe sa capete consistenta punem zaharul vanilat si mixam pana devine ferma. In caz ca este necesar se poate adauga un intaritor de frisca.

Punem frisca batuta peste crema de unt cu mascarpone si mixam usor pana la omogenizare.

Blatul racit il taiem in 3 parti pe care le insiropam usor cu laptele in care am dizolvat Nesquik-ul. Asamblam tortul in tava in care am copt blatul. Impartim crema in 2 parti egale si o repartizam intre blaturi. Dam tava la rece pana crema se intareste suficient.

Intre timp pregatim si crema pentru ornat. Smantana pentru frisca o mixam pana capata consistenta, apoi adaugam zaharul pudra aromat cu vanilie Bourbon si mixam devine pufoasa. Adaugam crema de branza si mixam pana compozitia se omogenizeaza si devine ferma. Pastram la frigider pana la utilizare.

Scoatem tortul pe un platou si-l imbracam si ornam cu crema pentru ornat. Presaram si cateva aschii de ciocolata si gata deliciosul nostru tort 😉

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Laura says:

    felicitari! am o intrebare: smantana pt frisca de care? multumesc

  2. Alina says:

    Ce înseamnă la foc mediu?Cate grade mai exact?Si câta grăsime sa aibă iaurtul?Laptele cu care insiropez blatul trebuie încălzit si dizolvat nesquik?Merge si rece?Multumesc!

    • Foc mediu inseamna cca 180 grade (daca folosesti cuptor electric cu ventilatie mai scazi 20-30 de grade)
      Poti pune orice fel de iaurt, eu am folosit iaurt normal de 3% grasime, daca nu ma insel.
      Laptele cu care se insiropeaza blatul trebuie sa fie rece, de aceea am folosit Nesquik pentru ca se dizolva bine si in lapte rece, nu mai trebuie incalzit.

  3. Claudia says:

    Ptr o forma de 26 cm cam care ar fi gramajul ptr blat si crema?

  4. ramona daniela says:

    ce smantana pt frisca

  5. Dina says:

    Tortul arata super! Dar nu sunt convinsa ca din aceste ingrediente (200 g faina, 100 g zahar,30 g cacao, iaurt si DOAR 2 oua) poate iesi un blat pe care sa-l poti taia in 3 parti…

    • Te asigur ca ingredientele sunt intocmai cele scrise.
      Este un tort mediu ca marime (20 cm diametru), blatul este unul dens ca de negresa si nu necesita multe oua. Sunt si prajituri de post care ies inalte si pufoase, deci nu neaparat ouale sunt cele ce fac un blat… mare 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu foi si crema de portocale

Prajitura cu foi si crema de portocale

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de portocale: Blat: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit: Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt […]