Retete de prajituri / Torturi

Tort de ciocolata Ioana

Demult n-am mai facut un tort cu crema de ciocolata 😀 Chiar imi era dor de asa multa ciocolata 😉 dar am pastrat poftele pentru ieri cand am sarbatorit-o pe Ioana noastra mica. O draga mica si iubita, mare amatoare de ciocolata, ca deh! aschia nu sare departe de trunchi :))

M-as hazarda sa spun ca am gasit reteta perfecta a tortului de ciocolata, dulce si consistent, cu arome si texturi incredibile… Si numai cine a mancat stie despre ce vorbesc! ;)Ieri nu am apucat, dar astazi uram si noi „la multi ani” tuturor celor ce si-au sarbatorit ziua numelui. Sanatate si numai bine!

 
Tort de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema de cacao:
  • 50 g cacao neagra
  • 125 ml apa
  • 150 g zahar
  • 200 g unt
  • 4 galbenusuri
  • esenta de rom
  • Pentru blatul alb:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 50 g nuca de cocos
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Tort de ciocolata Ioana:

Blat:

Punem cacaoa intr-un vas si turnam apa clocotita, amestecand continuu. Amestecam pana La omogenizare, apoi lasam la racit.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Galbenusurile se freaca cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.

Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere.  Il scoatem pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema de cacao:

Peste cacaoa amestecata cu jumatate din cantitatea de zahar se toarna apa, apoi se pune la fiert la foc mic, pana compozitia devine ca o smantana.

Galbenusurile si cealalta jumatate din cantitatea de zahar se freaca spuma si se toarna peste crema fierbinte de cacao, amestecand continuu. Se fierbe in continuare la foc mic sau pe baie de abur, pana compozitia se ingroasa ca o smantana. Se da deoparte si se lasa la racit.

Untul il topim pe jumatate, apoi il mixam pana devine pufos ca o crema si il incorporam in compozitia racita de galbenusuri. Aromam dupa gust cu esenta de rom.

Blat alb:

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana se intaresc. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si consistenta. Dam mixerul deoparte si adaugam nuca de cocos amestecata cu faina si omogenizam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul incepe sa se rumeneasca pe margini. Il scoatem pe un gratar si-l lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce compozitia la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca, apoi se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Mixam putin crema pana se omogenizeaza si incepe sa prinda consistenta. Adaugam mascarpone si zaharul vanilat si mixam pana obtinem o crema ferma.

Blatul de cacao il taiem in doua parti, crema de cacao o impartim de asemenea in 2 parti egale. Punem unul din blaturi pe platou, jumatate din crema de cacao, blatul alb, cealalta jumatate din crema de cacao si cel de-al doilea blat.

  • Daca doriti puteti insiropa blatul dupa preferinta. Eu, desi am pregatit siropul am uitat de el 😀 N-a fost o tragedie pentru ca blatul este unul consistent, cu o textura usor umeda si nu a fost deloc inecacios.

Tortul il vom imbraca si orna cu crema de ciocolata.

Tort de ciocolata

Felie tort de ciocolata

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

26 Comentarii

  1. La multi ani micutei tale..Imi place mult tortul si am venit cat am putut de repede sa vad daca mai gasesc cea din el 😀

  2. O minunatie de tort! Sa va traiasca fetita!

  3. mariana says:

    La multi ani puiului!!!!

  4. La multi ani Ioanei! :-), asa da tort ciocolatos! stii cat de mult imi place ciocolata! Nemaipomenit de bun trebuie sa fie!

  5. La multi ani printesei tale! Tortul arata grozav si sunt convinsa ca a fost un tort super delicios, mai ales pentru iubitorii de ciocolata asa cum si eu eu de altfel. Te pup!

  6. La multi ani, Amirei! Sa fie sanatoasa si sa aibe noroc in viata.
    P.S.
    Tortul arata fenomenal.

  7. Diana says:

    Chiar de vis … si ce frumos l-ai numit , ca pe micuta Amira-Ioana . Sa-ti traiasca piticuta ,sa creasca si sa va bucure .

  8. mirela says:

    buna,la multi ani cu multa sanatate,,tortuletul arata superb si cred ca este si f bun,,as avea totusi nevoie de un sfat,baietelului meu nu ii place nuca de cocos si mascarpone,crezi ca as putea sa le inlocuiesc cu altceva?multumesc

    • Buna, Mirela. La multi ani!
      Nuca de cocos o poti inlocui cu nuca macinata sau alune. Mascarpone ai putea sa-l inlocuiesti cu o crema de branza, dar eu una as merge pe varianta simpla…doar ciocolata si frisca. 😉

  9. mirela says:

    multumesc pt raspuns miha,,il incerc maine si iti spun cum a iesit si varianta mea,fara cocos si mascarpone,,te pup

  10. Florentina says:

    La multi ani celei mici !
    Tortul arata minunat.

  11. Pingback: Chocolate Cake | Animeagain.com

  12. Codruta says:

    Am reusit sa-l fac! Si este foooooarte bun, am primit doar laude pentru el!

  13. Mihaela says:

    Buna! Pentru crema de cacao as putea inlocui apa cu lapte ?

  14. Mirela says:

    Scuzați mi neexperiența, dar cum adică „untul îl topim jumate”?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]