Retete de prajituri / Torturi

Tort Diplomat cu capsuni si ananas

Tortul Diplomat e unul dintre acele torturi ce-mi place foarte tare, doar ca il fac foarte rar. Una la mana, un tort cu fructe se afla in coada listelor de preferinte in ceea ce-i priveste pe ai mei si doi la mana, parca tot mai buna-i ciocolata! :))))

Dar cand pofta-i pofta si mai am si prieteni care sa ma ajute la mancat… fac tort Diplomat 😉 De aceasta data am ales varianta de tort Diplomat cu capsuni si ananas, dar combinatiile sunt nenumarate, in functie de sezon sau preferinta.

Tort Diplomat

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura cacao
  • esenta de vanilie
  • un varf de lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • ~300 g ananas din compot
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 10 g gelatina
  • Pentru ornat:
  • 200 ml frisca lichida (Meggle)
  • 200 g smantana pentru gatit
  • 1 lingura zahar vanilat
  • capsuni

Mod de preparare Tort Diplomat cu capsuni si ananas:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Din aceasta compozitie dam deoparte cateva linguri si amestecam cu cacao. Punem compozitia intr-un posh.

In tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt trasam diferite modele cu compozitia de cacao (linii, cercuri, inimoare, floricele… ce vreti voi). Deasupra repartizam compozitia ramasa si nivelam usor. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 15-20 de minute, atat cat blatul sa se rumeneasca usor.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema Diplomat:

Gelatina se pune la inmuiat in ~50 ml apa rece. Ananasul se taie cubulete si se pune intr-o sita sa se scurga bine de zeama.

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu. Ca sa fiti siguri ca nu se prinde puneti vasul la bain-marine.

Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta (smantana pentru frisca mixata cu 1 pliculet de zahar vanilat) si ananasul. Dam la rece cateva minute, sa se ingroase putin.

Din blatul racit decupam doua cercuri de 18 cm diametru. Punem unul din blaturi intr-o tava cu inel detasabil si-l insiropam cu zeama de la compotul de ananas. Punem felii de capsuni pe marginea tavii.

  • de preferat ar fi sa alegeti capsuni de aproximativ aceeasi marime

Turnam crema diplomat pana la nivelul capsunilor si nivelam bine, apoi acoperim cu cel de-al doilea blat, de asemeni insiropat cu zeama din compot. Acoperim tava cu folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

A doua zi tortul Diplomat se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca batuta si felii de capsuni.

Pentru ornat puneti intr-un bol frisca lichida, smantana pentru gatit si zaharul pudra. Mixati cateva minute pana frisca devine ferma si numai buna de ornat 🙂 Asta-i un pont bun primit de la doamna Gabi 🙂

Daca va raman bucati de blat si crema Diplomat montati un desert la pahar. Cu siguranta nimeni nu se va supara daca va fi la pahar si nu felie 😀

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Super arome intr-un tort facut pentru zile mari 🙂

    Trebuie neaparat incercat cat mai repede…

  2. multumim! am preparat azi 14.08,2016 maine fiind ziua fiicei mele… am reusit. Abia astept maine sa-mi vina Oana ( fiica mea pe care o chiama si Maria) si sa asez pe masa frumosul tort. Cred ca este si foarte gustos pentru ca este foarte aratos! Multumim mult pentru reteta.

    • Si eu multumesc si sper din tot sufletul ca v-a placut si gustul! 😉
      La multi ani Oanei!

      • Neluta says:

        Daca nu mi s-a inchegat compozitia ce pot face sa o refolosesc? arunc totul? are si piscoturi in tort; este semilichid; probabil am pus gelatina putina; Neluta
        Multumesc

        • ca sa nu arunci… incearca si recupereaza crema (sau cea mai mare parte din crema) si mai adauga gelatina (atat cat era specificat in reteta)

          • Neluta, ai mai putea sa bagi tortul la congelator si vei face astfel un delicios tort de inghetata 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Rulada cu visine si ciocolata alba

Rulada cu visine si ciocolata alba

Mod de preparare Rulada cu visine si ciocolata alba: Vom prepara mai intai crema de ciocolata: Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic si fara a da in clocot se fierbe pana ciocolata se topeste. Se lasa sa se racoreasca, apoi se […]

Tort Ecler

Tort Ecler

Mod de preparare Tort Ecler: Baza tortului si coji de eclere: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]