Retete de prajituri / Torturi

Tort Diplomat cu capsuni si ananas

Tortul Diplomat e unul dintre acele torturi ce-mi place foarte tare, doar ca il fac foarte rar. Una la mana, un tort cu fructe se afla in coada listelor de preferinte in ceea ce-i priveste pe ai mei si doi la mana, parca tot mai buna-i ciocolata! :))))

Dar cand pofta-i pofta si mai am si prieteni care sa ma ajute la mancat… fac tort Diplomat 😉 De aceasta data am ales varianta de tort Diplomat cu capsuni si ananas, dar combinatiile sunt nenumarate, in functie de sezon sau preferinta.

Tort Diplomat

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura cacao
  • esenta de vanilie
  • un varf de lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • ~300 g ananas din compot
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 10 g gelatina
  • Pentru ornat:
  • 200 ml frisca lichida (Meggle)
  • 200 g smantana pentru gatit
  • 1 lingura zahar vanilat
  • capsuni

Mod de preparare Tort Diplomat cu capsuni si ananas:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Din aceasta compozitie dam deoparte cateva linguri si amestecam cu cacao. Punem compozitia intr-un posh.

In tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt trasam diferite modele cu compozitia de cacao (linii, cercuri, inimoare, floricele… ce vreti voi). Deasupra repartizam compozitia ramasa si nivelam usor. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 15-20 de minute, atat cat blatul sa se rumeneasca usor.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema Diplomat:

Gelatina se pune la inmuiat in ~50 ml apa rece. Ananasul se taie cubulete si se pune intr-o sita sa se scurga bine de zeama.

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu. Ca sa fiti siguri ca nu se prinde puneti vasul la bain-marine.

Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta (smantana pentru frisca mixata cu 1 pliculet de zahar vanilat) si ananasul. Dam la rece cateva minute, sa se ingroase putin.

Din blatul racit decupam doua cercuri de 18 cm diametru. Punem unul din blaturi intr-o tava cu inel detasabil si-l insiropam cu zeama de la compotul de ananas. Punem felii de capsuni pe marginea tavii.

  • de preferat ar fi sa alegeti capsuni de aproximativ aceeasi marime

Turnam crema diplomat pana la nivelul capsunilor si nivelam bine, apoi acoperim cu cel de-al doilea blat, de asemeni insiropat cu zeama din compot. Acoperim tava cu folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

A doua zi tortul Diplomat se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca batuta si felii de capsuni.

Pentru ornat puneti intr-un bol frisca lichida, smantana pentru gatit si zaharul pudra. Mixati cateva minute pana frisca devine ferma si numai buna de ornat 🙂 Asta-i un pont bun primit de la doamna Gabi 🙂

Daca va raman bucati de blat si crema Diplomat montati un desert la pahar. Cu siguranta nimeni nu se va supara daca va fi la pahar si nu felie 😀

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Super arome intr-un tort facut pentru zile mari 🙂

    Trebuie neaparat incercat cat mai repede…

  2. multumim! am preparat azi 14.08,2016 maine fiind ziua fiicei mele… am reusit. Abia astept maine sa-mi vina Oana ( fiica mea pe care o chiama si Maria) si sa asez pe masa frumosul tort. Cred ca este si foarte gustos pentru ca este foarte aratos! Multumim mult pentru reteta.

    • Si eu multumesc si sper din tot sufletul ca v-a placut si gustul! 😉
      La multi ani Oanei!

      • Neluta says:

        Daca nu mi s-a inchegat compozitia ce pot face sa o refolosesc? arunc totul? are si piscoturi in tort; este semilichid; probabil am pus gelatina putina; Neluta
        Multumesc

        • ca sa nu arunci… incearca si recupereaza crema (sau cea mai mare parte din crema) si mai adauga gelatina (atat cat era specificat in reteta)

          • Neluta, ai mai putea sa bagi tortul la congelator si vei face astfel un delicios tort de inghetata 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de […]

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Mod de preparare Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata): Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, smantana, esenta de vanilie si cele 3 […]

Trigoane cu mere

Trigoane cu mere

Mod de preparare Trigoane cu mere: Se curata merele de coaja, cotoare si seminte. Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu […]

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]