Retete de prajituri / Torturi

Tort Diplomat – fluture

Reteta Tort Diplomat

Tort Diplomat

Ingrediente

  • * Pentru blat:
  • * 5 oua
  • * 5 linguri zahar
  • * 3 linguri ulei
  • * 5 linguri faina
  • * esenta de vanilie
  • * 1 lingurita praf de copt
  • * Pentru crema:
  • * 5 galbenusuri
  • * 100 g zahar
  • * 220 ml lapte
  • * 1 litru de frisca lichida ( La Dorna)
  • * 30 g gelatina
  • * 1 cutie compot de ananas
  • * 3 mandarine
  • * Pentru insiropat:
  • * zeama de la fructe si de la compotul de ananas
  • * Pentru decor:
  • * 750 ml frisca lichida
  • * ananas
  • * mandarine
  • * struguri
loading...

Mod de preparare Tort Diplomat – fluture:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa ca la bezea.

Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul si esenta de vanilie, ca la maioneza, apoi se toarna peste bezea. Se omogenizeaza dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor.

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste. Se face proba cu scobitoarea.

Crema Diplomat:

Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa rece.

Ananasul se taie cubulete. Mandarinele se curata de pielita si se taie si ele cubulete. Se pun intr-o sita sa se scurga bine de zeama.

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu. Ca sa fiti siguri ca nu se prinde puneti vasul la bain-marine.

Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta, ananasul si mandarinele.

  • Daca doriti puteti pune in crema si albusurile de la cele 5 galbenusuri. Eu nu le-am pus pentru ca am o „problema” cu ouale crude 🙂

Blatul copt si racit il taiem in 2.

Punem primul blat in tava cu inel detasabil, insiropam cu zeama de la compot si de la fructe, dupa care punem crema. Nivelam si acoperim cu cel de-al doilea blat, de asemenea insiropat.

Dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste crema.

Scoatem inelul detasabil si taiem tortul in 2, apoi cele doua jumatati le punem pe platou, spate in spate, formand astfel aripile fluturelui.

Se acopera cu frisca, apoi se orneaza dupa preferinta.

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat a fost incercata si de Ilda. Nu-i asa ca e tare frumos? 🙂

Tort diplomat cu fructe

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

23 Comentarii

  1. Miha uite am sosit sa -ti admir fluturasul e suuuper dragut si delicios yumyyyyy
    pe cuarnd si te mai astept pe la mine 🙂

  2. tare simpatic fluturaul tau !

  3. Ti-a iesit perfect!
    Felicitari!

  4. vai ce frumusete de tort,la multi ani sarbatoritei!

  5. foarte simpatic tortul!!

  6. Fluturas nu mai ai aripioare… pentru ca sarbatorita le-a papat… E un tortulet perfect…
    La multi ani, micutei Maria !

  7. foarte frumos tort.esti o experta adevarata in ornat.pupici

  8. Imi place foarte mult tortul pe care l-ai creat. Dar nu am inteles exact tehnica de lucru si nici despre ce fel de tava cu inel spui. Ai putea sa faci si poze sa vad despre ce e vorba?
    Si te mai rog sa imi spui cum ai facut tablita pe care ai scris La multi ani.
    Multumesc frumos.
    O zi buna

  9. wow, de as avea si eu talentul tau!din pacate eu is opusul tau, n-am nici o treaba cu ornatul:(

  10. Anca, multumesc tare mult de aprecieri. Sa stii ca te vizitez des, chiar daca nu las intotdeauna comment. 🙂

  11. Pansy, multumesc!

  12. Multumesc Daniela! Eiii…nu e perfect, dar ma stradui sa ajung pe drumul cel bun. :))

  13. Alison, multumesc tare mult! Sarbatorita a implinit 1 anisor si sper din suflet sa-i fi placut tortul. :))

  14. Te pup draga Kity si multumesc!

  15. Multumesc cuscra. Si tu zici ca e perfect? :))

  16. Sarah, nu sunt experta, mai am drum lung pana la a fi experta, dar iti multumesc pentru incurajari. 🙂

  17. Bianca, m-am referit la tava cu fundul detasabil si la inelul ce vine de jur imprejurul tavii. 🙂
    Nu am poze din timpul prepararii, eram in criza de timp, Maria (fetita unor amici) mai avea putin si implinea anisorul si tortul nu era gata. :)))
    Pentru patratel am topit vreo 50 g de ciocolata alba si am intins pe o bucata de hartie de copt. Am dat la congelator pana s-a intarit foarte bine, apoi am taiat patratelul cu un cutit incalzit in flacara de la aragaz.
    Am scris apoi textul cu un penson inmuiat in ciocolata neagra topita.
    Daca mai ai nelamuriri, sa-mi spui, iti voi raspunde negresit. 🙂

  18. Miha, multumesc frumos de lamuriri.

  19. Anonymous says:

    e exceptional. la multi ani

  20. Aoleu! Visez la noapte numai fluturi!

  21. Imi pare rau ca nu am si sectiune…

  22. Iuliana says:

    Miha nu e precizat daca frisca e dulce sau e deaia neindulcita smantana pt frisca . ca eu am deasta fara zahar si as vrea sa stiu cat zahar sa pun.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]