Retete de prajituri / Torturi

Tort Padurea Neagra

Visam de multa vreme la acest tort, la combinatia de frisca cu visine…mmm… L-am facut de Revelion in varianta mini :)) Pana la urma au mancat si mofturosii mei, cu o singura conditie…sa mananc eu si visinele lor. :))

 
Pentru blat:

4 oua
100 g zahar
50 g unt topit
2 linguri cacao neagra
4 linguri faina
esenta de vanilie
1 praf de copt


Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, ca pentru bezea. Galbenusurile frecate cu untul topit si racit si esenta de vanilie se incorporeaza usor in spuma de albus. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava cu inel detasabil ( 18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu, in jur de 25 de minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 3.

Pentru umplutura:

150 ml frisca Hulala cu cacao
350 ml smantana pentru frisca
1 zahar vanilat
1 intaritor de frisca doar daca e absolut necesar
1 lingura zahar
1 borcan compot de visine (720 g)
10 g gelatina

Visinile se pun intr-o sita sa se scurga bine de zeama. Punem deoparte cateva visine pentru decor ( eu m-am zgarcit si am pus numai vreo 12 si au fost cam putine si a trebuit sa improvizez :)) ), iar la restul le scoatem samburii.

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.
Din zeama de la compot punem deoparte 1/2 pahar pentru insiropat, restul punem intr-un vas si incalzim usor la foc mic. Cand s-a incalzit cat sa fie suportabil la deget ( nu fierbinte) se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Se da la rece pana incepe sa se inchege.

Smantana pentru frisca foarte rece se bate cu mixerul pana incepe sa capete o oarecare consistenta, moment in care adaugam zaharul si zaharul vanilat. Mai batem putin devine pufoasa. Se tine la rece pana se monteaza tortul.

Frisca lichida cu cacao se mixeaza pana devine pufoasa si se intareste. Se poate inlocui cu frisca normala in care adaugati 1-2 linguri cacao.

In tava in care am copt blatul punem prima parte de blat, ungem cu un strat de jeleu, frisca cu cacao, visine si frisca. Acoperim cu cel de-al doilea blat si repatam operatiunea. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Se rastoarna tortul pe un platou, se imbraca in frisca cu cacao si se orneaza cu moate de frisca, visine si carlionti de ciocolata.

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

20 Comentarii

  1. Un An Nou mai bun cu sanatatea si bucurii!

  2. Superb! Imi place mult aceasta combinatie frisca-visine-ciocolata.
    Un an nou fericit va doresc!

  3. Anonymous says:

    am mai intrat in urma cu ceva zile si nu functiona rapid site ul ca acuma – sunt incantata ca voi putea copia repede si multe retete si iti multumesc frumos draga mihaela.
    eu sunt aurelia, am 50 de ani si ador sa gatesc in special prajituri desi doar in anumite ocazii – ceea ce imi creeaza mie nostalgie este citind retetele si comparand vrand nevrand cu tineretea mea cand o carte de bucate se gasea foarte greu.
    mi aduc aminte, am cumparat in 1981 2 albume gastronomice de la posta, am dat spaga pentru a le cumpara si apoi eram foarte incantata si fericita intrand in posesia lor – apoi imediat dupa revolutie am gasit mi s a parut mie atunci, la noroc, o carte de bucate cu de toate si evident m am simtit in culmea fericirii din nou.
    acuma nici nu se compara posibilitatile de a gati si afla as spune, la infinit, retete nenumarate.
    felicitari pentru acest blog culinar – cred ca voi copia aproape tot.
    La Multi Ani la inceput de an – sanatate si o intrebare – uneori cand prepar o prajitura sau un tort nu se consuma tot si mi e tare necaz ca ar trebui sa arunc desi se mai poate servi.
    crezi ca daca adaug faina si coc compozitia in forma de fursecuri este indicat sau este o aiureala?
    uite am preparat un tort amandina si desi te asigur a iesit bun si ai mei au mancat inca nu s a terminat – bine am doar doi barbati in casa, sot si fiu si in afara de prajituri mananca si fructe multe, caci nu fumeaza vreunul… si ca sa revin, m am gandit strivesc cu furculita felia de tort si adaug faina sau amidon si formez niste boluri, de ex. si le coc.Crezi ca ar merge asa?
    Multumesc anticipat si astept raspunsul tau, cand se poate.
    Aurelia

  4. La multi ani! Multa sanatate si multe impliniri in Noul An! Eu va astept in 2011 in casa noua: http://nikosnewhomeblog.blogspot.com

  5. la multi ani, cu ce tort minunat ai intimpinat anul!multa sanatate si prosperitate in 2011!

  6. Superb tortul… cum de reusesti sa tai blaturile atat de perfect?
    La multi ani!.. Un An Nou mai bun

  7. Dada, Cris, Bianka la multi ani! Cu sanatate si bucurii!

  8. Aurelia, multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca iti place aici la mine si sper sa mai revii.
    Referitor la intrebarea ta…eu as prefera mai degraba sa congelez tortul respectiv. Il tai felii pe care le pui intr-o caserola cu capac si pui la congelator. Se pastreaza foarte bine. Eu am congelat o bucata de tort ce mi-a ramas de la ziua lui Robert. Am scos caserola inainte de Sarbatori, dupa mai bine de-o luna, am lasat la decongelat si nu ne-a venit sa credem cat a fost de bun. Parca mai bun decat atunci la petrecere. :)))
    E buna si ideea ta de a “strica” tortul si de a-i da alta forma. Dar eu as proceda cum am procedat aici: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/12/bomboane.html
    Imbratisari cu drag!

  9. Niko, la multi ani si tie. Te voi vizita negresit in noua casuta. :)

  10. Alison draga mea, multumim. La fel va dorim si voua, din suflet!

  11. Felis, multumim, la fel si voua.
    Pentru a taia blatul in 2 sau 3 folosesc un fierastrau (cred ca asa ii zice :)) ) pentru blat, iar pentru felii nu folosesc decat un cutit foarte bine ascutit.
    Pupici.

  12. arata superb tortul si ador combinatia de visine cu ciocolata! mai trec pe la tine ca vad multe chestii ce imi incanta ochii si nu numai :) te pup

  13. Timea, ma bucur ca-ti place aici la mine. Te mai astept, cu drag! :*

  14. Geanina says:

    Super tortul! Bravo!!!

  15. neli says:

    draga miha,am facut tortul padurea neagra de revelion si a fost nemaipomenit. a fost exact cum ma asteptam si e fff usor de facut.foarte bun.va recomand sa il incercati.pupici

  16. Cristina says:

    Buna Miha! Am si eu o intrebare te rog: unde gasesc frisca Hulala see you cacao? Si daca nu gasesc cu ce o pot inlocui? Multumesc anticipat

    • Buna Cristina!
      Frisca Hulala cu cacao am cumparat-o din supermarket. Din Carrefour, cred! Daca nu gasesti poti adauga cacao in frisca simpla. Sau niste ciocolata topita. ;)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Tort cu spuma de ciocolata

Tort cu spuma de ciocolata

Mod de preparare Tort cu spuma de ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine […]

Prajitura cu banane caramelizate

Prajitura cu banane caramelizate

Mod de preparare Prajitura cu banane caramelizate: Intr-o tigaie punem zaharul la topit. Cand a devenit lichid adaugam smantana pentru frisca si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul. Adaugam bananele taiate pe lungime si le acoperim bine cu caramel. Rasturnam cu atentie intr-un vas termorezistent. Mixam ouale cu […]

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu visine si crema de vanilie: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei se adauga peste albusuri si se amesteca usor, […]

Negresa cu mascarpone si scortisoara

Negresa cu mascarpone si scortisoara

Mod de preparare Negresa cu mascarpone si scortisoara: Blat: Punem intr-un vas ciocolata, untul si cappucino dizolvat intr-o lingura cu apa fierbinte. Punem la foc mic pana cand compozitia devine omogena. Se lasa la racit, apoi se incorporeaza zaharul. Se adauga ouale, unul cate unul, mixand energic dupa fiecare, pana […]