Retete de prajituri / Torturi

Tort Trufa de ciocolata

Tort Trufa de ciocolata a fost unul dintre torturile cu care am incheiat seria aniversarilor in familie, aniversari incepute in noiembrie ­čśë Si cum puteam sa incheiem altfel acest maraton decat cu multa, multa ciocolata? :)))

Tortul nu este deloc sofisticat, se face extrem de simplu si usor, dar cei ce iubesc ciocolata il vor aprecia pana la ultima bucatica. Blat simplu de tort cu cacao si o crema de ciocolata cu mascarpone… ce poate fi mai usor si mai bun de-atat?

Tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 200 ml lapte condensat (neindulcit)
  • 500 g mascarpone
  • 2 galbenusuri
  • esenta de vanilie dupa gust
  • Pentru insiropat:
  • 1 cana lapte rece
  • 3 linguri cacao Nesquik
  • Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml lapte condensat (neindulcit)
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura lichior de ciocolata
  • Pentru decoratiunile de ciocolata:
  • ~100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba

Mod de preparare Tort Trufa de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (23 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit, dupa care se taie in 3 felii.

Crema de ciocolata:

Se toarna laptele condensat peste ciocolata rupta bucatele si se pun pe baie de abur pana se topeste ciocolata si compozitia se omogenizeaza. Se adauga cele 2 galbenusuri si se amesteca bine cu mixerul. Mixand continuu se adauga mascarpone, iar la sfarsit vanilie dupa gust. Se pune la rece pana incepe sa se ingroase.

Crema trufe de ciocolata

Crema de ciocolata pentru ornat se prepara exact la fel, doar ca omitem galbenusurile.

Asamblam tortul pe un platou.

Tort cu ciocolata

Repartizam crema intre blaturile insiropate, pastrand cateva linguri din crema pentru finizat marginea tortului. Dam la rece pana pregatim crema pentru ornat si decoratiunile de ciocolata.

tort cu multa ciocolata

Pentru ornat topim ciocolata pe baie de abur. Punem apoi intr-o punga mai groasa si taiem foarte putin unul dintre colturi. „Desenam” diverse forme pe o bucata de hartie de copt. Punem hartie pe o tava si punem la congelator cateva minute, pana se intareste ciocolata. Ciocolata ramasa se intinde pe o alta bucata de hartie de copt si se intinde in strat uniform. Dam la rece pana se intareste, apoi cu lama incalzita a unui cutit bine ascutit taiem triunghiuri mici ce le vom pune pe marginea tortului.

Ornati dupa preferinta cu crema de ciocolata si decoratiunile de ciocolata.

Pofta buna! ­čśë

Tort cu crema trufe de ciocolata

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Flori Ecaterina Chelaru says:

    Unde este mult─â ciocolat─â, hop ╚Öi eu! Dar cred c─â am ajuns prea t├órziu… ? Felicit─âri pentru minun─â╚Ťie, Miha! ÔŁĄ

  2. Felicitari! Arata foarte bine!

  3. Ce de cociolata buna pe aici! Si ma gandesc ce maraton dulce ati avut :))))))

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe re╚Ťete...

Prajitura cu iaurt si cirese

Prajitura cu iaurt si cirese

Mod de preparare Prajitura cu iaurt si cirese: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava (20 cm […]

Prajitura din albusuri cu mere

Prajitura din albusuri cu mere

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu mere: Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face ÔÇ×tepiÔÇŁ cand scoatem paletele mixerului. Se adauga uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza mixand usor, la viteza […]

Prajitura cu gem si bezea

Prajitura cu gem si bezea

Mod de preparare Prajitura cu gem si bezea: Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana spuma de albusuri devine consistenta, lucioasa si face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de […]

Choux cu crema de mascarpone si capsuni

Choux cu crema de mascarpone si capsuni

Mod de preparare Choux cu crema de mascarpone si capsuni: Choux: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa fiarba se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe vas. Lasam putin sa se […]