Practic in bucatarie

Unitati de masura in bucatarie

Un “tabel” practic in bucatarie pentru atunci cand nu aveti un cantar la indemana…
Echivalent lingurita/grame (prescurtat: lgt):

1 lgt de apa, vin, lapte = 4-5g
1 lgt de faina cu varf = 8-9 g
1 lgt de zahar tos = 12g
2 lingurite = 10 ml
Echivalent lingura/grame (lg):

1 lg de apa, vin, lapte = 14-15g
1 lg de untura, unt = 25g
1 lg de orez = 25g
1 lg de zahar pudra = 25g
1 lg de zahar tos = 30g
3 linguri = 50 ml
1 lingura = 3 linguriteEchivalent pahar/grame

1 pahar obisnuit de apa, vin, lapte(250ml) = 250g
1 pahar obisnuit de faina = 140-150g
1 pahar obisnuit de zahar tos = 200g
1 pahar obisnuit de zahar pudra = 100g
1 pahar obisnuit de ulei = 245gEchivalent cana/grame

1 cana = 240 ml
4 cani = aprox. 1 litru
1 cana = 16 linguri= 240 mlEchivalent unt/margarina>ulei

1 pachet de unt = 200 g
1 pachet de margarina = 250 g
1 lgt de unt/margarina = 3/4 lgt de ulei
1 lg de unt/margarina = 2 1/4 lgt de ulei
2 lg de unt/margarina = 1 1/2 lgt de ulei
1/4 ceasca de unt/margarina = 3 lg de ulei
1/3 ceasca de unt/margarina = 1/4 ceasca de ulei
1/2 ceasca de unt/margarina = 1/4 ceasca + 2 lg de ulei
2/3 ceasca de unt/margarina = 1/2 ceasca de ulei
3/4 ceasca de unt/margarina = 1/2 ceasca + 1 lg de ulei
1 ceasca de unt/margarina = 3/4 ceasca de ulei

Tags:

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. Foarte util tabelul… multumesc.

    Cu ocazia sarbatorilor iti doresc La multi ani si toate dorintele sa ti se indeplineasca.
    Iar in anul 2011 cat maai multe idei si reteta, sa le impartasesti cu noi.
    Te pup.

  2. Anonim says:

    Imi permit sa va trimit acelasi tabel, care include corectiile in functie de prevederile altor bucatarii (UE, SUA), desigur putin rotunjite. Se poate folosi cand avem o reteta straina. Toate masurile reprezinta ca fiind rase (1 lgt rasa, 1 lg rasa). Exista si un site: http://www.onlineconversion.com/cooking/weight to volume cooking/

    Un „tabel” practic in bucatarie pentru atunci cand nu aveti un cantar la indemana…

    Echivalent lingurita (lgt):

    1 lgt de apa, vin, lapte = 5 ml/5 g
    1 lgt de faina = 7 g
    1 lgt de zahar tos = 5 g

    1 ml apa = 1 g

    Echivalent lingura (lg):

    1 lg de apa, vin, lapte = 15 ml/15 g
    1 lg de orez = 13 g
    1 lg de unt = 15 g
    1 lg de untura = 13 g
    1 lg de zahar pudra = 11 g
    1 lg de zahar tos = 14 g

    3 linguri = 45 ml
    1 lingura = 3 lingurite (1 lg=3 lgt)

    Echivalent cana/ceasca/pahar :

    1 pahar de apa, vin, lapte = 250 ml/250 g
    1 pahar de faina = 105 g
    1 pahar de zahar tos = 225 g
    1 pahar de zahar pudra = 180 g
    1 pahar de ulei masline = 223 g
    1 pahar de ulei vegetal = 230 g

    1 cana/pahar/ceasca = 250 ml
    1 cana = 16,9 linguri = 1,057 Cup (masura SUA)
    1 Cup = 236,588 ml = 16 tbsp/lg
    1 Tbsp/lg = 14,78 ml
    1 Tsp/lgt = 4,928 ml

    Echivalent unt/margarina/ulei vegetal:

    1 lgt de unt = 4,79 g
    1 lgt de margarina = 4,6 g
    1 lgt ulei vegetal = 4,54 g
    1 lg unt = 14,4 g
    1 lg de margarina = 13,8 g
    1 lg ulei vegetal = 13,6 g
    1 cana unt = 243 g
    1 cana margarina = 233 g

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Cum facem zaharul vanilat acasa

Cum facem zaharul vanilat acasa

Pentru astazi nu am o reteta, ci doar o sugestie de cum puteti folosi pastaile de vanilie pentru a face zahar vanilat acasa. Voi sari peste istoria pastaii de vanilie, considerata a fi al doilea cel mai scump condiment din lume, caci asta se vede si la pretul acesteia si […]

Pudra de portocale

Pudra de portocale

Pana acum foloseam coaja de portocale confiata pentru a aroma divesre prajituri sau aluaturi dulci. Stiti voi… coaja rasa de portocala pusa cu zahar la borcan, asa cum am invatat de la mama de-acasa. De curand am incercat si acest mod de conservare si pastrare a cojii de portocala. Are […]