Aluat dospit / Retete culinare

Bagheta

Bagheta frantuzeasca

Ce poate fi mai bun decat mirosul de paine de casa proaspat scoasa din cuptor?  Bagheta cu coaja crocanta si miez moale, iti vine s-o rupi in 2 si s-o mananci pana la ultima firimitura. :))

Bagheta frantuzeasca

Ingrediente

  • 500 g faina alba
  • 250 ml apa
  • 30 ml ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita miere
  • 10 g drojdie uscata
loading...

Mod de preparare Bagheta:

  • Am preparat aluatul la masina de paine, programul de framantare + dospire.

In cuva masinii de paine se pune faina si sarea. Drojdia amestecata cu zaharul si mierea, se dizolva in putina apa calduta. Se toarna peste faina, adaugam restul de apa si uleiul. Se framanta un aluat elastic si omogen.

Scoatem aluatul pe masa unsa cu ulei si-l impartim in 3 parti egale (sau 4, in functie de marimea tavii)

Fiecare bucata de aluat o intindem cu mana pana ii dam o forma dreptunghiulara. Impaturim dreptunghiul pe lungime, astfel incat sa acopere 3/4 din suprafata. Lipim marginea apasand usor cu degetele, apoi din partea dublata incepem sa rulam, dand aluatului forma de sul. Sulul astfel format il intindem apoi cu mana (prin rulare cu palmele) pana ajunge la dimensiunea tavii.

Bagheta

In tava tapetata cu hartie de copt punem prima bagheta. Indoim putin hartia, astfel incat sa facem o margine. Repetam operatiunea dupa fiecare bagheta in parte. Lateralele le vom sustine cu 2 cutii de carton, de la folia de aluminiu sau cea alimentara. Astfel baghetele vor creste numai in inaltime, nu si in latime.

Cum se face bagheta frantuzeasca

  • Cine are forma speciala de copt baghete va sari peste aceasta operatiune. 🙂

Acoperim tava cu folie alimetara si lasam vreo jumatate de ora la crescut. Le-am uns cu galbenus de ou desfacut cu 2 linguri de lapte, am crestat din loc in loc cu un foarfece de bucatarie si am dat tava la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana s-au rumenit frumos.

Bagheta de casa

Sursa de inspiratie

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

55 Comentarii

  1. Helou, faci piine si nu ma inviti ?! Ma bucur ca ti-a placut, ai vazut ca dispare ca prin farmec… Stii ce publicitate fac pe canalele de tv italiane, ca piinea alba din comert e facuta cu conservanti care ingrasa ficatul si poti face diabet… abia acum a priceput barbatul meu de ce ii ieseau analizele asa de rele… Mama ce mult am vorbit, concluzia, piinea facuta in casa e sanatoasa si delicioasa… Hai ca te-am pupicit, iau un colt de piine ca mi s-a facut foame la cit am scris…

  2. Nimic nu se compara cu painea de casa. De vreo 4 ani de cand am luat masina de paine abia daca m-am mai atins de painea cumparata. Iar baghetele tale arata tare apetisante. Parca simt mirosul de paine calda! Dau fuguta sa fac si eu o portie 🙂

  3. cutiile alea n-au luat foc la cuptor?

  4. Nu Alice. Si eu m-am gandit la asta, dar nu s-a intamplat nimic. 😉

  5. Oana, si noi la fel…foarte foarte rar am mai cumparat paine din comert. 😉

  6. Cuscra, foarte buna a fost.
    Asa cum ziceam si Oanei, noi n-am mai cumparat paine din comert decat f rar, in rest fac acasa, tocmai din acest motiv, ca e mai sanatoasa si nu are toate porcariile bagate in ea.

    Te pupacesc si multumesc de reteta!

  7. Stii unde e facuta piinea din comertul italian ?! In Romania… da, o congeleaza si dupa aia cind ajunge in Italia, o baga in cuptoare, de aceea piinea e frumoasa, grasa… dar daca o lasi pe masa fara sa o tii in punga se intareste automat… Si inca ceva… eu am uitat sa scriu, cutiile le iei cind bagi piinita in cuptor… ai fost norocoasa ca nu au luat foc… Pup !!!

  8. :))) Bine ca-mi spui dupa. :))) Oricum nu s-a intamplat nimic, pot face poze ca dovada. :)))

  9. Hey, Miha! Chiar imi propusesem sa fac baghete week-end-ul ce vine. Acum ca mi-ai servit reteta, nu mai am nicio scuza :))

  10. Miha, arata minunat! o sa incerc si eu marea cu degetul si o sa fac niste baghete!
    te pup :*

  11. nimik nu poate fi mai bun :(((((( , ador painica facuta in casa !!!!

  12. Arata minunat, ador painea de casa :-*

  13. arata minunat….. gustul cred ca e la fel….

  14. minunate…sigur o sa fac si eu…

  15. Perfecte pentru concurs!! cred ca-ti mirosea casa a primavara!! prin mail o bagheta te rog! pup

  16. Minunate! Imi place pont-ul pentru copt!

  17. Miroase a painica calda, yamiiiiii!!!!!

  18. A incercat cineva si cu faina integrala? Ies la fel de bune?

  19. am sa fac si eu baghete:) m-ai convins 😀

  20. Minunate!! Felicitari, imi plac mult fotografiile!

  21. Anonymous says:

    am facut painea e minunata si crema de cicolata neagra la fel mersi pt retetele superbe besitoooo

  22. arata grozav!!!!!!!!!!!!!

  23. Beautiful !!! Eu am o focaccia in cuptor, asa ca am cu ce ma alina. 🙂 Pup, scumpa!xoxo

  24. Au reusit minunate

  25. Vai cum pot arata ,daca le vede Cristi ,,papabun,, ….abia astept sa fac si eu ,pup o seara faina!!

  26. ciucan ramona says:

    ce frumos arata bachetele tale

  27. Anonymous says:

    deci e deci e deci…durere…foarte frumos si gustos…si cutiile alea de carton,nu iau fooooc/e foarte buna ideea.bravopup,mariana.

  28. Hey Sabina… ma bucur ca ti-am dat imboldul necesar sa faci baghete. Week-end-ul a trecut, sper ca le-ai si papat de-acu. :)))

  29. Pupici Emily. Ma bucur ca-ti plac, iar daca le vei face ma voi mai bucura inca o data. :))

  30. Cat, de cand mi-am cumparat masina de paine, imi place sa incerc fel si fel de painici delicioase. 😉

  31. Anastasia, si noi! 🙂 Pupici!

  32. Irina, ai dreptate! 😉 Multumesc! :*

  33. Multumesc Lily! :*

  34. Antonina, am trimis mail, ai primit bagheta? :))) Multumesc! :*

    PS: ce concurs? 🙂

  35. Multumesc Raluca! :*
    Sper sa-ti fie si tie de ajutor! 😉

  36. Mihaela trimit si tie o bagheta? :)) Pupici!

  37. Simona, n-am incercat cu faina integrala, dar e o idee buna. De ce sa nu fie bun? Eu cred ca va fi chiar foarte bun. 🙂

  38. Andreea Elena, ma bucur! :*

  39. Multumesc Alexandrina! :*

  40. Anonim, si eu multumesc de incredere si aprecieri! :*

  41. Pupici Pansy! Multumesc! :*

  42. Ana Maria, ce pofta mi-ai facut de-o foccacia…mmm… Pupici draga mea!

  43. Iulian, asa e! 😉 Multumesc!

  44. Multumesc Bianka! :*

  45. Multumesc Aziz-ule drag! :*

  46. Ramona, multumesc! 🙂

  47. Mariana, n-au luat foc, dar se pot scoate inainte de a baga baghetele la cuptor, asa cum zice Daniela. Chiar azi am mai facut o tura, fara cutiile alea (le-am tinut doar pana la momentul in care a trebuit sa le bag la cuptor) si au iesit foarte bine. 😉

    Multumesc! :*

  48. Anonymous says:

    Daca nu framantam aluatul in masina de paine ,cum procedam?mai se lasa la dospit ,si daca da,cat?Multumesc anticipat

  49. Buna.

    Da, se lasa la dospit, pana aluatul isi dubleaza volumul. Cred ca in jur de 1 ora, la loc caldut, este suficient.

  50. Anonymous says:

    la ce temperatura le coacem?sai daca nu avem drojdie uscata putem fol drojdie proaspata si daca da,cata?multumesc anticipat

  51. Buna.

    Se coc la foc mediu, asa cum am scris in reteta. Asta inseamna ~180 grade pentru cine are aragaz cu termostat.

    Desigur ca se poate folosi si drojdie proaspata, echivalentul la drojdia uscata, adica 25 de grame. Atat este necesar pentru 500 g faina.

    Cu drag.

  52. Anonymous says:

    aspectoase baghetutele, dar ceva mult mai simplu de facut paine ,am gasit pe justlovecookin.com la Ana Maria Ciolacu ,vad ca a lasat si ea un comment.
    De cand am descoperit-o pe Ana Maria o vizitez mereu ,iar aluatul de paine merge si la pizza ,pide…painea o fac din ce in ce mai diversificata ,ba impletita ba chifle si covrigei si le dau cu ou ,susan mac .O bunatate de paine neframantata are fata asta scumpica, reteta o fac cam la 3 zile dar cand o sa o fac din nou o sa fac si aceste baghetute aspectoase.imi place modul de prezentare ,te pupici de la malul marii ,lenna
    aici e alt mod de paine neframantata http://profumiecolori.blogspot.com/

  53. Am facut si eu astazi paine neframantata. Foarte buna, asa ca te inteleg cand spui ca e o bunatate! 🙂

    Multumesc si pupam si noi!

  54. veronica says:

    wow ce bine arata baghetele tale,maine le voi face si eu.
    pupici

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]