Prajitura Amandina

de Miha
6381 vizualizări
Prajitura Amandina

Reteta Prajitura Amandina

Blatul de la prajitura Amandina il folosesc la orice fel de crema sau combinatie de crema. Este un blat pufos si iese negresit.

Prajitura Amandina
Blatul de la prajitura Amandina il folosesc la orice fel de crema sau combinatie de crema. Este un blat pufos si iese… Prajituri Prajitura Amandina European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si "stins" cu 3 linguri de apa)
  • 30 ml ulei
  • 1 cana de faina amestecata cu o lingurita de praf de copt
  • 2-3 linguri cacao
  • esente dupa gust
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 1 pachet de unt
  • 100 g zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 2 galbenusuri (astea sunt prevazute in reteta originala, eu am renuntat la ele)
  • Pentru sirop avem nevoie de:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida

Mod de preparare Prajitura Amandina:

Blat Prajitura Amandina:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul, esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune cacaoa si faina amestecata cu praful de copt.

Se amesteca pana la omogenizare. Compozitia se toarna in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Crema Prajitura Amandina:

Se topeste untul, dar nu complet, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se ingheaga din nou. Dureaza un pic acest proces, dar va rezulta o crema fina, foarte buna. Cand s-a inchegat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam cacaoa si romul.

Sirop:

Zaharul il caramelizam dupa care il „stingem” cu 100 ml apa rece. Lasam la racit, pana se dizolva complet.

Blatul copt si racit il taiem in 2, il insiropam si repartizam crema. Uniformizam si acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat.

In functie de timp si de ceea ce gasesc prin frigider, fac o glazura de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca. Omogenizam si lasam la racit.

Sau acopar cu fondant (cumparat). Se poate servi si cu un mot de inghetata. Sau cu un mot de frisca…

Prajitura Amandina

RETETA IN IMAGINI

Prajitura Amandina
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

poate vă plac și rețetele

15 comentarii

Noros Cecer 23 ianuarie 2009 - 9:02

Musai o incerc si eu. Dar tare as vrea sa o imbrac in fondant. Data viitoare ma bag si eu la cumparat.

Răspuns
Miha 24 ianuarie 2009 - 8:32

Era pe undeva pe culinar o reteta de fondant si nu era greu de facut. O caut si ti-o trimit…

Răspuns
alina 27 ianuarie 2010 - 15:52

miha, e mortala amandiana asta!!! manaca ai mei de rup, avem norma 1/sapt:)

Răspuns
Serban 14 aprilie 2010 - 17:07

Sint o mare amatoare de amandine. Dintre toate retetele a ta mi se pare cea mai potrivita. Poate din cauza zaharului ars. Intr-adevar nu este fondant dar este la fel de buna. Un fondant se face repede. Pup mult Nina

Răspuns
Miha 14 aprilie 2010 - 18:31

Multumesc Serban!
Am facut si cu fondant, dar din cel cumparat, de facut acasa n-am facut niciodata.

Răspuns
Anonymous 11 decembrie 2010 - 6:02

„sirop din zaharul caramelizat”???
Va rog poate sa ma ajute si pe mine cineva ..mai exact ce inseamna si cum se face
si crema de fondant as dori daca se poate
Sunt plecat de vre-o 6 ani din tara (US) si tare mias dori sa incer sa fac aceasta prajitura mai ales ca imi placea foarte mult.
Multumesc!

Răspuns
Miha 11 decembrie 2010 - 9:08

Anonim, am scris in lista de ingrediente „3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si „stins” cu 3 linguri de apa)” Topesti zaharul apoi il „stingi” cu apa rece (atentie la aburi). Acelasi sirop il poti folosi si pentru insiropat.
Fondant eu nu stiu sa fac, l-am cumparat de-a gata. In loc de fondant eu mai folosesc glazuta de ciocolata. Nu e acelasi lucru, dar e bun. Imi mai spunea o prietena ca ea foloseste serbet, dar n-am incercat.

Răspuns
Antonina S. 11 martie 2011 - 10:20

Amandina, bat-o vina, e printre prajiturile mele preferate. N-am mai pregatit de ceva timp, cred ca in curand prestez.
Imi ploua in gura Miha. yammy

Răspuns
Alina 27 februarie 2012 - 20:11

Buna Miha! Ce fel de unt folosesti? Mi-e teama de cremele pe baza de unt pt ca se taie usor…. Ce sfat imi dai?

Răspuns
Miha 27 februarie 2012 - 20:53

Alina, mai nou folosesc unt Pilos, de la Lidl, de 65% grasimi. Si e foarte bun. 😉

Răspuns
ana maria elena 28 septembrie 2014 - 11:30

untul se poate inlocui cu margarina delma va rog spuneti mi si mie vreau sa fac si nu stiu

Răspuns
Miha 28 septembrie 2014 - 11:32

Untul se poate inlocui cu margarina, dar sa fie margarina la pachet, nu din cea de la cutie (tartinabila) 🙂

Răspuns
ana maria elena 28 septembrie 2014 - 11:55

multumesc mult

Răspuns
Galactica22 30 decembrie 2016 - 19:27

A iesit delicioasa prajitura! O singura observatie : la crema ar fi mai bun zaharul pudra deoarece cel tos nu se topeste complet si se simte. In rest e prajitura perfecta,multumim pt reteta !!!

Răspuns
Miha 31 decembrie 2016 - 10:17

Si eu multumesc! 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns