Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac cu fructe uscate

Exista multe variante la reteta de cozonac, dar eu nu ma abat de la reteta mea atunci cand vreau sa fac ceva dulce si pufos. Pe langa faptul ca e foarte bun se poate face si la masina de paine, scapand astfel de framantatul indelungat, de feritul de curenti de aer…

Fructele uscate folosite de mine au fost merisoare, zmeura si capsuni. Se pot inlocui cu rahat sau alte fructe uscate ce va plac voua.

Cozonac cu fructe uscate

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura:
  • 200 g fructe uscate
loading...

Mod de preparare Cozonac cu fructe uscate:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. In functie de tipul fainii, vom pune faina mai multa sau mai putina, 20-30 g e marja de siguranta. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata sau unsa cu ulei si-l intindem putin cu mana. Punem fructele uscate deasupra, impaturim aluatul, apoi il framantam pana  fructele sunt repartizate uniform.

Se imparte aluatul in 2 parti ce se intind sub forma de suluri, care mai apoi se impletesc. Se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa 10-15 minute la dospit. Se unge cu un galbenus de ou desfacut cu putin lapte, apoi se da la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste.

  • Eu aici am folosit forme  mici si am impartit aluatul in mai multe parti.

Cozonac pufos cu fructe uscate

Se lasa la racit in tava, apoi se scoate pe un gratar. Se taie dupa ce se raceste foarte bine.

Cozonac cu fructe uscate

Cozonac pufos

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Dumnealor au venit asa de-o pofta inainte de Paste …cred ca au fost deliciosi si foarte aromati de la fructele uscate…o zi faina Miha!!

  2. Ce mult imi place!!

  3. J’aime…j’aime… elle est superbe cette recette, j’importe avec moi, merci pour ceux delicieux partage!

    Bisous

  4. Anonymous says:

    uaaaaaa ce bine arata si eu folosesc reteta de aluat si e super bun felicitari besito Silvia

  5. Ce fotografii frumoase. Abia astept sa merg acasa de Pasti. Eu nu fac cozonac, dar mami face niste cozonaci de-li-ciosi! De data asta o sa trag si eu cu ochiul. Superbe fotografii!

  6. Ce ar merge o feliuta langa cafeluta !! 😉 Superba prezentarea !!

  7. Tare bine arata!!!Mmm, ce pofta am de unul:)Pup!

  8. Mare, mare pofta, as face si eu de Pasti dar cred ca nu o sa mai am timp si de cozonac :(((( Ma servesc de la tine!!

  9. Deci da!! Am sa fac sambata aceasta reteta, trebuie sa-mi iasa si mie la masina aia de paine odata!! Arata atat de bine!!!

  10. Am sa ma incumet si eu…..

  11. Doamneee, cat de bine arataaaaa… <3 Sper sa reusesc sa fac si eu un cozonac pentru Paste.
    Minunate pozele!
    Pupici, scumpa mea.
    xoxoxo

  12. Foarte frumos, pufos si gustos :). As manca o bucatica chiar si la ora asta tarzie. pup

  13. Foarte pufos,iar pozele sunt superbe!Pupici!

  14. Reteta este excelenta, cozonacul iese intr-adevar foarte pufos. Am probat-o !

    Cristina

  15. Ce bine arata!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Ideea acestui aluat de cornuri mi-a venit intr-o dimineata cand tot mutam de colo-colo cana de lapte cu Nesquik ramasa de la micul dejun al copiilor. In loc sa-l arunc, am facut o alegere inspirata, pentru ca au iesit niste cornuri pufoase, absolut delicioase. Evident, se pot umple si cu […]