Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac cu fructe uscate

Exista multe variante la reteta de cozonac, dar eu nu ma abat de la reteta mea atunci cand vreau sa fac ceva dulce si pufos. Pe langa faptul ca e foarte bun se poate face si la masina de paine, scapand astfel de framantatul indelungat, de feritul de curenti de aer…

Fructele uscate folosite de mine au fost merisoare, zmeura si capsuni. Se pot inlocui cu rahat sau alte fructe uscate ce va plac voua.

Cozonac cu fructe uscate

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura:
  • 200 g fructe uscate
loading...

Mod de preparare Cozonac cu fructe uscate:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. In functie de tipul fainii, vom pune faina mai multa sau mai putina, 20-30 g e marja de siguranta. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata sau unsa cu ulei si-l intindem putin cu mana. Punem fructele uscate deasupra, impaturim aluatul, apoi il framantam pana  fructele sunt repartizate uniform.

Se imparte aluatul in 2 parti ce se intind sub forma de suluri, care mai apoi se impletesc. Se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa 10-15 minute la dospit. Se unge cu un galbenus de ou desfacut cu putin lapte, apoi se da la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste.

  • Eu aici am folosit forme  mici si am impartit aluatul in mai multe parti.

Cozonac pufos cu fructe uscate

Se lasa la racit in tava, apoi se scoate pe un gratar. Se taie dupa ce se raceste foarte bine.

Cozonac cu fructe uscate

Cozonac pufos

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Dumnealor au venit asa de-o pofta inainte de Paste …cred ca au fost deliciosi si foarte aromati de la fructele uscate…o zi faina Miha!!

  2. Ce mult imi place!!

  3. J’aime…j’aime… elle est superbe cette recette, j’importe avec moi, merci pour ceux delicieux partage!

    Bisous

  4. Anonymous says:

    uaaaaaa ce bine arata si eu folosesc reteta de aluat si e super bun felicitari besito Silvia

  5. Ce fotografii frumoase. Abia astept sa merg acasa de Pasti. Eu nu fac cozonac, dar mami face niste cozonaci de-li-ciosi! De data asta o sa trag si eu cu ochiul. Superbe fotografii!

  6. Ce ar merge o feliuta langa cafeluta !! 😉 Superba prezentarea !!

  7. Tare bine arata!!!Mmm, ce pofta am de unul:)Pup!

  8. Mare, mare pofta, as face si eu de Pasti dar cred ca nu o sa mai am timp si de cozonac :(((( Ma servesc de la tine!!

  9. Deci da!! Am sa fac sambata aceasta reteta, trebuie sa-mi iasa si mie la masina aia de paine odata!! Arata atat de bine!!!

  10. Am sa ma incumet si eu…..

  11. Doamneee, cat de bine arataaaaa… <3 Sper sa reusesc sa fac si eu un cozonac pentru Paste.
    Minunate pozele!
    Pupici, scumpa mea.
    xoxoxo

  12. Foarte frumos, pufos si gustos :). As manca o bucatica chiar si la ora asta tarzie. pup

  13. Foarte pufos,iar pozele sunt superbe!Pupici!

  14. Reteta este excelenta, cozonacul iese intr-adevar foarte pufos. Am probat-o !

    Cristina

  15. Ce bine arata!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]