Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac Floare cu caramel

Sunt sigura ca, asa ca si mine, majoritatea dintre voi ati inceput sa va ganditi la meniul de Pasti si la retete de prajituri numai bune de pus pe masa de sarbatoare.

Pe langa reteta de cozonac ce-o fac de obicei la sarbatori anul acesta voi face si acest cozonac Floare cu caramel. Arata impresionant si este pur si simplu delicios ­čśë

Cozonac floare cu crema caramel

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 7 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 75 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie
  • coaja de portocale Finesse
  • Pentru umplutura:
  • 300 g crema caramel
loading...

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel:

Aluat pentru Cozonac Floare cu caramel:

In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata.

Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale.

Peste faina adaugam ouale batute usor cu furculita, apoi compozitia din craticioara.  Dupa ce toate ingredientele s-au amestecat obtinem un aluat elastic si omogen, pe care-l lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual

Asamblare Cozonac Floare cu caramel:

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4 parti. Pe o bucata de hartie de copt se intinde o foaie rotunda de cca 24 cm diametru. Unge cu crema caramel si acopera cu alta foaie de aluat de cozonac. Unge din nou cu crema, pune a treia foaie, iar crema caramel si acopera cu ultima foaie. 

  • pentru umplutura am folosit o crema caramel din comert. Daca nu aveti se poate inlocui cu crema de ciocolata (Finetti sau Nutella) sau cu umplutura de nuca pentru cozonac

Pune in centrul foii de aluat un pahar, apoi taie cozonacul in patru parti egale, apoi 8 si la final in 16 raze. Rasuceste cate doua felii in exterior de doua ori si formeaza petalele florii. Lasa cozonacul la crescut vreo 30 de minute.

Baga tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30-40 minute, pana cozonacul este frumos rumenit. Inainte cu 5 minute de a fi gata unge-l cu sirop cu miere (2 linguri miere dizolvata in putina apa calda)

Lasa la racit pe un gratar, apoi rupe petala cu petala din acest delicios cozonac Floare cu caramel.

Pofta buna! ­čśë

RETETA IN IMAGINI

Va invit sa incercati si alte retete de cozonac de AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. chiar cautam o reteta cu caramel, in sfarsit am gasit-o

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Ideea acestui aluat de cornuri mi-a venit intr-o dimineata cand tot mutam de colo-colo cana de lapte cu Nesquik ramasa de la micul dejun al copiilor. In loc sa-l arunc, am facut o alegere inspirata, pentru ca au iesit niste cornuri pufoase, absolut delicioase. Evident, se pot umple si cu […]

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

As putea sa le spun croissants, asa cum le-a spus si Carmen, dar pentru ca le-am taiat mai mici si n-am obtinut forma aceea specifica croissant-ului o sa le spun simplu… cornuri pufoase. Acuma, lasand forma la o parte, gustul e fabulos si nu se compara cu nimic din ceea […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]