Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu ciocolata si aroma de portocala

Iar prajitura cu ciocolata? Bineinteles ca doar cu o prajitura cu ciocolata si aroma de portocala puteam intampina o noua primavara 😀

Sa aveti o primavara frumoasa, cu toate bune! ❤

Prajitura cu ciocolata si coaja de portocale

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri nuca macinata
  • Crema de ciocolata:
  • 160 g ciocolata amaruie Kandia cu coaja de portocala
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie (40% cacao)
  • 50 g unt
  • smantana pentru frisca, atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
  • Pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar
  • 1 pliculet esenta de vanilie Finesse
  • Pentru insiropat:
  • suc proaspat de portocale
loading...

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si aroma de portocala:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Punem si nuca macinata. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric, cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit, dupa care se taie in 2 felii.

Crema de ciocolata:

Peste ciocolata rupta bucatele punem smantana pentru frisca si untul. Punem cratita pe foc mic (sau pe baie de abur) si topim ciocolata, fara a da in clocot. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam putin sa se racoreasca, apoi dam la rece pana crema se raceste foarte bine si capata consistenta.

  • Gustati crema si daca o preferati mai dulce adaugati zahar dupa preferinta

Blaturile le insiropam dupa preferinta cu suc proaspat de portocale. Crema o punem pe unul dintre blaturi, acoperim cu cel de-al doilea si dam la rece pana pregatim glazura de ciocolata

Ciocolata rupta bucatele o topim la baie de aburi impreuna cu untul moale. Amestecand continuu adaugam apoi smantana pentru frisca pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Taiem prajitura in cuburi potrivite ca marime. Fiecare prajitura se glazureaza individual, dar puteti opta si pentru varianta de a turna glazura peste prajitura netaiata. Dam din nou la rece pana pregatim crema pentru ornat.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam apoi zaharul pudra, crema de branza si esenta de vanilie Finesse. Mixam pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura cu ciocolata si aroma de portocale.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu ciocolata si portocale

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. olivia says:

    O primavara minunata,cu multe retete la fel de delicioase!

  2. La multi ani si o primavara superba, draga Miha! :*

  3. Mihaela says:

    Foarte bun blogul, si retele!Multa munca si perseverenta!
    Felicitari!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu foi si crema de portocale

Prajitura cu foi si crema de portocale

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de portocale: Blat: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit: Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt […]

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si caramel: Intr-un castron amesteca faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Intr-un alt castron mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie pana acestea se albesc si aproape ca isi tripleaza volumul. Desi poate parea greu, sa stiti ca nu dureaza […]

Cornulete fragede cu nuca

Cornulete fragede cu nuca

 Mod de preparare Cornulete fragede cu nuca: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, esenta de vanilie, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina putin cate putin si se framanta un aluat elastic si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si-l punem […]