Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Prajitura cu crema de vanilie si caramel este o prajitura de casa mega-delicioasa 😉 Desi atunci cand spui caramel gandul te duce la ceva bun, dar foarte dulce… prajitura aceasta are un gust echilibrat de dulce, nici nu-ti dai seama cand o dai gata 😀

Prajitura cu blat pufos si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • coaja de lamaie Finesse
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie
  • putina zeama de lamaie
  • Pentru caramel:
  • 200 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 100 g unt
  • Crema de frisca pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar
  • 1 pliculet esenta de vanilie Finesse
loading...

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si caramel:

Blat:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de sus in jos.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata bine cu faina. Dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor deasupra si trece testul cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic sau la baine marie. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se incorporeaza untul. Se lasa la racit, se pune zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust si se amesteca bine.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun ?

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza, pana se aureste si devine lichid. Se da deoparte si turnam smantana pentru frisca (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.

Blatul racit se taie in 3. Asamblam prajitura cu crema de vanilie si caramel in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Pe prima felie de blat punem jumate din cantitatea de caramel, apoi jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat. Acoperim cu cel de-al treilea blat, invelim totul in folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Crema de frisca pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam apoi zaharul pudra, crema de branza si esenta de vanilie Finesse. Mixam pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura cu crema de vanilie si caramel.

Pofta buna! 😉

Prajitura de casa cu vanilie si caramel

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. olivia says:

    Cu siguranta,fina si delicioasa.

  2. Lorena says:

    Pare fff buna..as vrea sa o fac in cantitate mai mare,in tava de la aragaz ,pentru botezul fetitei mele.Imi poti spune te rog cu cat ar trebui sa maresc cantitatile?multumesc mult

    • Pentru tava mare de aragaz cred ca ar trebui sa un blat din 10-12 oua.
      O singura precizare as face… in tava de aragaz s-ar putea sa nu-ti iasa blatul atat de inalt incat sa-l poti taia in 3. Eu as face foile separat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba a fost in cazul meu solutia salvatoare pentru niste banane ce nu le mai voia nimeni, cat si cea mai eficienta cale de a astampara pofta de „ceva bun”. Desigur, prajitura poate fi finisata si ornata daca doriti neaparat sau daca aveti […]

Prajitura cu blat de cocos si crema de lamaie

Prajitura cu blat de cocos si crema de lamaie

Am descoperit de curand ca lamaia in combinatie cu nuca de cocos este extraordinara. Prajitura cu blat de cocos si crema de lamaie este cea mai simpla prajitura pe care o puteam face ca sa pot combina cele 2 arome. A fost un deliciu! 🙂 Prajitura cu blat de cocos […]

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Daca zilele din timpul saptamanii sunt despre cornuri, cornulete, briose sau orice alta prajitura de casa ce poate fi pusa in pachetelul pentru scoala, week-endul este despre prajituri cu crema si momente de relaxare alaturi de prieteni dragi, la cafea. Prajitura cu cacao si crema de lapte este o prajitura […]

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Azi am pentru voi o prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba, o reteta de care as putea spune ca m-am indragostit si pe care o voi repeta ori de cate ori voi avea ocazia 😉 O prajitura de casa, fina si delicata pe care o puteti face si […]