Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • coaja de lamaie Finesse
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie
  • putina zeama de lamaie
  • Pentru caramel:
  • 200 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 100 g unt
  • Crema de frisca pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar
  • 1 pliculet esenta de vanilie Finesse

Mod de preparare

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si caramel:

Blat:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de sus in jos.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata bine cu faina. Dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor deasupra si trece testul cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic sau la baine marie. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se incorporeaza untul. Se lasa la racit, se pune zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust si se amesteca bine.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun ?

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza, pana se aureste si devine lichid. Se da deoparte si turnam smantana pentru frisca (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.

Blatul racit se taie in 3. Asamblam prajitura cu crema de vanilie si caramel in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Pe prima felie de blat punem jumate din cantitatea de caramel, apoi jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat. Acoperim cu cel de-al treilea blat, invelim totul in folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Crema de frisca pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam apoi zaharul pudra, crema de branza si esenta de vanilie Finesse. Mixam pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura cu crema de vanilie si caramel.

Pofta buna! ­čśë

Prajitura de casa cu vanilie si caramel

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , , ,

4 Comments

  1. olivia says:

    Cu siguranta,fina si delicioasa.

  2. Lorena says:

    Pare fff buna..as vrea sa o fac in cantitate mai mare,in tava de la aragaz ,pentru botezul fetitei mele.Imi poti spune te rog cu cat ar trebui sa maresc cantitatile?multumesc mult

    • Pentru tava mare de aragaz cred ca ar trebui sa un blat din 10-12 oua.
      O singura precizare as face… in tava de aragaz s-ar putea sa nu-ti iasa blatul atat de inalt incat sa-l poti taia in 3. Eu as face foile separat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]

Prajitura cu branza si sos de capsuni

Prajitura cu branza si sos de capsuni

Mod de preparare Prajitura cu branza si sos de capsuni: Intr-un castron incapator punem branza, zaharul, smantana si smantana pentru frisca, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Mixam bine cu blenderul vertical, pana obtinem o crema fina de branza. Adaugam pe rand galbenusurile, mixand bine dupa fiecare. Adaugam faina […]