Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Prajitura cu crema de vanilie si caramel este o prajitura de casa mega-delicioasa 😉 Desi atunci cand spui caramel gandul te duce la ceva bun, dar foarte dulce… prajitura aceasta are un gust echilibrat de dulce, nici nu-ti dai seama cand o dai gata 😀

Prajitura cu blat pufos si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • coaja de lamaie Finesse
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie
  • putina zeama de lamaie
  • Pentru caramel:
  • 200 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 100 g unt
  • Crema de frisca pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar
  • 1 pliculet esenta de vanilie Finesse

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si caramel:

Blat:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de sus in jos.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata bine cu faina. Dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor deasupra si trece testul cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic sau la baine marie. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se incorporeaza untul. Se lasa la racit, se pune zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust si se amesteca bine.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun 😉

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza, pana se aureste si devine lichid. Se da deoparte si turnam smantana pentru frisca (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.

Blatul racit se taie in 3. Asamblam prajitura cu crema de vanilie si caramel in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Pe prima felie de blat punem jumate din cantitatea de caramel, apoi jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat. Acoperim cu cel de-al treilea blat, invelim totul in folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Crema de frisca pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam apoi zaharul pudra, crema de branza si esenta de vanilie Finesse. Mixam pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura cu crema de vanilie si caramel.

Pofta buna! 😉

Prajitura de casa cu vanilie si caramel

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. olivia says:

    Cu siguranta,fina si delicioasa.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu prune si nectarine: Caramel: Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic, avand grija sa nu se arda. Adaugam untul si omogenizam. Dam deoprate si lasam sa se racoreasca. Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la […]

Prajitura cu piersici si mascarpone

Prajitura cu piersici si mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu piersici si mascarpone: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu fulgii […]