Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu iaurt si piersici

Prajitura cu crema de iaurt

Prajitura cu iaurt si piersici poate parea a fi o prajitura sofisticata, dar va asigur ca e o prajitura simpla, perfecta pentru week-end ­čśë

Prajitura cu crema de iaurt si fructe

Prajitura cu crema de iaurt

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • un varf cutit praf de copt
  • Pentru piureul de piersici:
  • 4 piersici bine coapte
  • 4 linguri zahar
  • Pentru crema de iaurt:
  • 400 g iaurt (3.5 % grasime)
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie
loading...

Mod de preparare Prajitura cu iaurt si piersici:

Vom prepara mai intai pireul de piersici pentru prajitura.

Peste piersicile taiate bucati mari, curatate de samburi, se presara zahar. Punem cratita la foc mic. Amestecand din cand in cand, fierbem piersicile pana scade toata zeama si fructele se caramelizeaza usor.

Pasam cu blenderul vertical si lasam la racit.

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia pentru blat in tava mare de aragaz (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelam. Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20de minute, pana blatul se rumeneste usor.

Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de iaurt:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Ciocolata alba rupta bucatele se topeste la foc mic sau pe baie de aburi impreuna cu smantana pentru frisca, fara a da in clocot. Se da vasul deoparte de pe foc si se lasa sa se racoreasca. In crema calda (nu fierbinte) se pune gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Dam la rece, sa se raceasca foarte bine.

In crema de ciocolata racita incorporam iaurtul.

  • Gustati! In functie de gustul vostru mai adaugati sau nu zahar, dar sa aveti in vedere ca si piureul de piersici este dulce ­čśë

Crema se da putin la rece, cat sa prinda putina consistenta.

Blatul se taie in 3 fasii, marimea o stabiliti in functie de marimea tavii in care veti asambla prajitura. Eu am folosit o tava de chec de 25/13 cm.

Punem o fasie de blat in tava tapetata cu folie alimentara. Punem jumatate din cantitatea de piure de piersici, apoi jumatate din crema de iaurt. Repetam procedura si cu restul ingredientelor.Invelim bine in folie si dam la rece pana se intareste crema. Eu am lasat peste noapte.

Prajitura se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca.

Pentru decor se bate smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura cu crema de iaurt si piersici ?

Pofta buna! ?

RETETA IN IMAGINI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. olivia says:

    Am o pofta foarte buna la o asemenea prajitura.

  2. Cristina says:

    Prajitura asta cred ca este delicioasa, voi incerca si eu aceasta reteta. Pot exclude gelatina din reteta? Mersi mult, numai bine, Miha!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Rulada Diplomat

Rulada Diplomat

Pentru ca ne-a placut tortul Diplomat, cu crema fina si blat pufos de pandispan, m-am gandit la o reeditare, de aceasta data sub forma de rulada Diplomat. Acelasi blat pufos de pandispan, crema delicioasa si fructe exotice din compot. Mod de preparare Rulada Diplomat: Crema Diplomat: Gelatina se pune la […]

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Anul 2018 nu l-am inceput in cea mai buna forma, ceva probleme de sanatate tinandu-ma departe de ceea ce-mi place mie cel mai mult, sa fac torturi si prajituri de casa. Am mai facut cate ceva pe ici pe colo pentru cei dragi, dar nimic elaborat. Asa ca, atunci cand […]

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a […]

Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Prajitura Snickers am mai facut candva, dar intr-o alta varianta, cu multa ciocolata, asa cum imi place mie ­čśÇ Combinatia din prajitura Snickers de azi o aveam in plan de multa vreme, ciocolata alba-ciocolata neagra-caramel-nuca, dar nu-mi gaseam inca un motiv sa ma apuc de ea. Si cum la noi […]