Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu mere si bezea

Indiferent de domeniu, indiferent ca esti sau nu blogger, toti am pornit de undeva de jos la un moment dat. Ceea ce vreau eu sa spun acum e ca la inceputurile acestui blog postarile erau cam stangace, poate nu prea bine explicate, gandindu-ma probabil ca daca mie mi-a iesit trebuie sa iasa si altora :))) Ei bine, nu s-a intamplat asa de fiecare data, dar asta m-a ajutat sa inteleg ca retetele trebuie mai bine explicate, astfel incat sa le poata intelege si un incepator.

Cam asta s-a intamplat si in cazul prajiturii perlate cu mere si am vrut neaparat sa aduc un suflu nou retetei, dar si cateva poze din timpul prepararii, pentru ca e o prajitura foarte buna, nu foarte scumpa, ce merita facuta macar o data 😉

Asadar, azi avem prajitura cu mere si bezea

Prajitura cu mere si bezea

Prajitura de casa cu mere si bezea

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • 125 ml apa fierbinte
  • 3 g drojdie uscata
  • 1 praf de copt
  • 350 g faina
  • Pentru umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • zahar dupa gust, in functie de cat de dulci sunt merele
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita scortisoara
  • Pentru bezea:
  • 5 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu mere si bezea:

Umplutura:

Mai intai vom cali merele, pentru a avea timp sa se raceasca.

Merele date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit cu zahar dupa gust, o lingura cu ulei (sau o bucatica de unt) si o lingurita cu scortisoara pudra. Amestecand din cand in cand, se tin pe foc mic, pana scade zeama lasata de mere. Se da cratita deoparte de pe foc si se lasa la racit.

Blat:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc. Se toarna usor untul topit si racit si apa fierbinte, mixand continuu. Adaugam apoi faina amestecata cu drojdia uscata si praful de copt. Consistenta aluatului va fi moale, ca si cea pentru chec.

Compozitia se pune in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Deasupra punem merele calite.

Se da la cuptor la foc mediu (sau 150 grade la cuptorul electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana se rumeneste putin. Scoatem tava din cuptor si punem deasupra bezeaua ce am pregatit-o cu 10 minute inainte.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine pana bezeaua devine lucioasa si consistenta. La sfarsit punem zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust, mixam bine sa se omogenizeze.

Punem bezeaua intr-un posh si o spritam deasupra prajiturii. Dam din nou la cuptor pentru cca 10 minute, pana se aureste bezeaua.

Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi se portioneaza.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu mere

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Diana says:

    Excelenta !
    Abia astept sa mi se repare si mie saptamana viitoare cuptorul electric ; Doamne , cat am suferit de lipsa lui , chiar daca am facut ceva economii si am asimilat mai putine kg :))

  2. Joi o fac si eu ca prea bine arata, si am vazut ca au fost destul comentarii la reteta asta 🙂 Aluatul tau il vad bine legat, deci ar trebui sa suporte greutatea merelor. Revin cu impresii si poze!
    Pupici

  3. Super! Aveam o mătușă care făcea așa ceva, da’ mă necăjea că nu voia să dea rețeta! Mulțam! 🙂

  4. Arata foarte bine acel contrast de culori de la bezea si blat, pe care cu greu le diferentiezi dar cu siguranta fiecare face diferenta. Imi plac foarte mult prajiturile ce au in componenta lor mere, mananc zilnic acest fruct si nu stiu daca as putea renunta la acest obicei.

  5. Asta mi-a adus aminte de copilărie! O mătușă de-a mea (Dumnezeu s-o ierte!) era expertă în asta, îmi venea să mănânc și tava, așa era de bună! 🙂

  6. Pingback: Prajitura perlata cu mere si bezea

  7. Wow arata super de apetisanta aceasta prajitura abia astept sa am mai mult timp la dispozitie sa o prepar si eu

    Multumesc pentru idee

  8. …refac acum prăjitura (pt a doua oară, la distanţă de aprox. 1 an) şi în plus am adăugat în blat, o mână de nuci prăjite şi mărunţite… Prima oară a fost un succes (mulţumesc pt reţetă)sper să fie şi de data asta…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]

Paleuri cu nuci caramelizate

Paleuri cu nuci caramelizate

Mod de preparare Paleuri cu nuci caramelizate: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In functie de preferinta voastra se poate adauga mai mult zahar in compozitie In […]

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]