Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema de lamaie

Astazi ne rasfatam cu o felie din aceasta prajitura cu nuca si crema de lamaie, o prajitura delicioasa, pufoasa si aromata. Nu va tin prea mult de vorba, caci am de scris mult la reteta si voi mult de citit. :)))  Dar sa nu va descurajati, ca de facut e chiar usor…



 Pentru blatul alb:

5 oua
100 g zahar
3 linguri ulei
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita zahar vanilat

Ouale se separa, apoi albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat pana se obtine o spuma lucioasa si consistenta. Galbenusurile mixate cu cele 3 linguri de ulei se incorporeaza usor in spuma de albusuri, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru circa 20 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartie si se lasa la racit.

Pentru blatul cu nuca:

5 albusuri
100 g zahar
1 lingura cacao neagra
2 linguri faina

200 g nuca macinata
1 lingurita praf de copt
1 lingurita zahar vanilat

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana bezeaua devine teapana si face tepi in momentul in care scoatem palete mixerului. Amestecam intr-un bol faina cu praful de copt, cacaoa si nuca macinata, apoi o incorporam in bezea, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in aceeasi tava in care am copt blatul alb, tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu, pentru circa 20-25 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Pentru crema:

5 galbenusuri
100 g zahar
500 ml lapte
2 linguri amidon
1 lamaie
250 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
1 intaritor de frisca

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se mixeaza pana la omogenizare. Turnam incet laptele si mixam continuu pana compozitia devine omogena. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca (atunci cand amestecam in vas trebuie sa se vada fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si intaritorul de frisca. Se mixeaza pana se intareste.

Dupa ce budinca s-a racit foarte bine, punem zeama de lamaie si omogenizam, apoi frisca batuta.

Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat. :)

Punem crema intre blaturi, avand grija sa lasam 2 linguri pentru pus deasupra. Dam prajitura la frigider pentru macar 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

30 Comentarii

  1. Je vais mourir de tant saliver, mon Dieux ce gâteau me rend malade, il est plus que parfait digne d’une grande vitrine de pâtisserie, une vrai beauté j’imagine déjà son délicieux saveur hummmmm

    Bisous

  2. Arata minunat prajitura ta, ca de altfle toate pe care le faci! imi place si combinatia de nuca cu crema de lamaie. pup

  3. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , daca-i buna pe cat e de aspectoasaaaaaaaaaaaaaaaaaa …

  4. Anonymous says:

    Pfuuu…ce bine arata!Salivez pe tastatura!

  5. faina combinatie! Merita incercata!pup

  6. Mama,ce bunatate ai facut!!!as incerca da-i prea complicat pentru mine,asa ca ma multumesc cu o feliuta de la tine;pupici!!

  7. frumoasa prezentare si cu siguranta o prajitura f. delicioasa!

  8. Delicios arata!!

  9. Pai asta cam este rasfat, nu gluma!

  10. Mmm, o combinatie perfecta!!!Arata superb!Pup!

  11. Apetisanta, dev fapt, toate dulciurile tale sunt imbietoare.
    Miha draga, un premiu te asteapta la mine, ti-l ofer cu mult drag.

  12. Inca o prajitura superba! Miha, vrei sa ne imbolnavesti! :)) Gata nu ma mai uit. Pupici!

  13. Super delicioasa!!

  14. Vreau si eu o bucaticaaaaaaaa din asta,cu lingurita mov !:)

  15. prezenatrea e buna ,dar reteta e varza

  16. saulea says:

    deci budinca se amesteca cu friscaa?

  17. saulea says:

    sau cum ????

  18. saulea says:

    dar se pune si praf de budinca separat inafara de ceea ce trebuie?

    • Ceea ce prepari din galbenusuri, zahar, lapte si amidon se numeste budinca. Nu se foloseste nici un praf de budinca.

  19. Dodo says:

    Prajitura a iesit super!! Am facut-o acum si e delicioasa
    <3

  20. veta bozeanu says:

    b udinca euna iar amidonu e altceva probabil e budinca de vanilie sau lamae sau,,,,,,,, ce stiu eu orcum o faci ori ori cred ca e delitioasa felicitari si pentru alte retete

  21. Pingback: Retete de Pasti 2013

  22. ioana says:

    Se pot salva prajiturile? carte de bucate sau favorite?
    nu am inteles la blat. se taie in 2 se folosesc doua dar tie ti-a ramas unu?

    • Ioana, sub titlul fiecarei retete exista optiunile de Print si salvare sub format PDF. De asemenea, poti salva pagina in optiunea Favorite a browserului pe care-l folosesti.

      In reteta am scris asa:
      “Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

      Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat.”

      Ai doua blaturi, unul alb si unul maro. Le tai in 2 si vei avea astfel 4. Folosesti 2 albe si unul maro, dupa cum se vede si in poze. Din celalalt blat poti face altceva sau il poti folosi si pe el la aceasta prajitura.

  23. Aura says:

    Buna, ce dimensiune are tava in care ai facut prajitura aceasta?

    • Am srcis in reteta ca se pune compozitia in tava de la aragaz. M-am referit la tava aceea mare si neagra din dotarea aragazului. E de 40/28 cm, cred ;)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]

Prajitura simpla cu visine

Prajitura simpla cu visine

Mod de preparare Prajitura simpla cu visine: Scoatem samburii visinelor si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie se adauga […]