Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema de lamaie

Astazi ne rasfatam cu o felie din aceasta prajitura cu nuca si crema de lamaie, o prajitura delicioasa, pufoasa si aromata. Nu va tin prea mult de vorba, caci am de scris mult la reteta si voi mult de citit. :)))  Dar sa nu va descurajati, ca de facut e chiar usor..

Prajitura cu blat de nuca si crema de lamaie

Prajitura de casa cu crema de lamaie

 

Ingrediente

  • Pentru blatul alb:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru blatul cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar
  • 1 lingura cacao neagra
  • 2 linguri faina
  • 200 g nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru crema:
  • 5 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri amidon
  • 1 lamaie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de lamaie:

Blat alb:

Ouale se separa, apoi albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat pana se obtine o spuma lucioasa si consistenta. Galbenusurile mixate cu cele 3 linguri de ulei se incorporeaza usor in spuma de albusuri, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava de aragaz (cea din dotarea standard) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru circa 20 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartie si se lasa la racit.

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana bezeaua devine teapana si face tepi in momentul in care scoatem palete mixerului. Amestecam intr-un bol faina cu praful de copt, cacaoa si nuca macinata, apoi o incorporam in bezea, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in aceeasi tava in care am copt blatul alb, tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu, pentru circa 20-25 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se mixeaza pana la omogenizare. Turnam incet laptele si mixam continuu pana compozitia devine omogena. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca (atunci cand amestecam in vas trebuie sa se vada fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si intaritorul de frisca. Se mixeaza pana se intareste.

Dupa ce budinca s-a racit foarte bine, punem zeama de lamaie si omogenizam, apoi frisca batuta.

Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat. :)

Punem crema intre blaturi, avand grija sa lasam 2 linguri pentru pus deasupra. Dam prajitura cu nuca si crema de lamaie la frigider pentru macar 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu crema de lamaie

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

30 Comentarii

  1. Je vais mourir de tant saliver, mon Dieux ce gâteau me rend malade, il est plus que parfait digne d’une grande vitrine de pâtisserie, une vrai beauté j’imagine déjà son délicieux saveur hummmmm

    Bisous

  2. Arata minunat prajitura ta, ca de altfle toate pe care le faci! imi place si combinatia de nuca cu crema de lamaie. pup

  3. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , daca-i buna pe cat e de aspectoasaaaaaaaaaaaaaaaaaa …

  4. Anonymous says:

    Pfuuu…ce bine arata!Salivez pe tastatura!

  5. faina combinatie! Merita incercata!pup

  6. Mama,ce bunatate ai facut!!!as incerca da-i prea complicat pentru mine,asa ca ma multumesc cu o feliuta de la tine;pupici!!

  7. frumoasa prezentare si cu siguranta o prajitura f. delicioasa!

  8. Delicios arata!!

  9. Pai asta cam este rasfat, nu gluma!

  10. Mmm, o combinatie perfecta!!!Arata superb!Pup!

  11. Apetisanta, dev fapt, toate dulciurile tale sunt imbietoare.
    Miha draga, un premiu te asteapta la mine, ti-l ofer cu mult drag.

  12. Inca o prajitura superba! Miha, vrei sa ne imbolnavesti! :)) Gata nu ma mai uit. Pupici!

  13. Super delicioasa!!

  14. Vreau si eu o bucaticaaaaaaaa din asta,cu lingurita mov !:)

  15. prezenatrea e buna ,dar reteta e varza

  16. saulea says:

    deci budinca se amesteca cu friscaa?

  17. saulea says:

    sau cum ????

  18. saulea says:

    dar se pune si praf de budinca separat inafara de ceea ce trebuie?

    • Ceea ce prepari din galbenusuri, zahar, lapte si amidon se numeste budinca. Nu se foloseste nici un praf de budinca.

  19. Dodo says:

    Prajitura a iesit super!! Am facut-o acum si e delicioasa
    <3

  20. veta bozeanu says:

    b udinca euna iar amidonu e altceva probabil e budinca de vanilie sau lamae sau,,,,,,,, ce stiu eu orcum o faci ori ori cred ca e delitioasa felicitari si pentru alte retete

  21. Pingback: Retete de Pasti 2013

  22. ioana says:

    Se pot salva prajiturile? carte de bucate sau favorite?
    nu am inteles la blat. se taie in 2 se folosesc doua dar tie ti-a ramas unu?

    • Ioana, sub titlul fiecarei retete exista optiunile de Print si salvare sub format PDF. De asemenea, poti salva pagina in optiunea Favorite a browserului pe care-l folosesti.

      In reteta am scris asa:
      „Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

      Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat.”

      Ai doua blaturi, unul alb si unul maro. Le tai in 2 si vei avea astfel 4. Folosesti 2 albe si unul maro, dupa cum se vede si in poze. Din celalalt blat poti face altceva sau il poti folosi si pe el la aceasta prajitura.

  23. Aura says:

    Buna, ce dimensiune are tava in care ai facut prajitura aceasta?

    • Am srcis in reteta ca se pune compozitia in tava de la aragaz. M-am referit la tava aceea mare si neagra din dotarea aragazului. E de 40/28 cm, cred 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Negresa cu Finetti si crema de branza

Negresa cu Finetti si crema de branza

Mod de preparare Negresa cu Finetti si crema de branza: Blat: Ciocolata rupta bucatele si untul taiat cubulete se topesc la foc mic. Se adauga zaharul si se mixeaza compozitia pana se topeste zaharul si devine cremoasa. Adaugam ouale, unul cate unul si un praf de sare. Mixam bine dupa […]

Prajitura cu mere si bezea

Prajitura cu mere si bezea

Mod de preparare Prajitura cu mere si bezea: Umplutura: Mai intai vom cali merele, pentru a avea timp sa se raceasca. Merele date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit cu zahar dupa gust, o lingura cu ulei (sau o bucatica de unt) si o lingurita cu scortisoara […]

Prajitura cu foi si crema de lamaie

Prajitura cu foi si crema de lamaie

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de lamaie: Foi: Vom imparti ingredientele in 3 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate […]

Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata

Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata: Blat cu vanilie: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si […]