Prajitura cu nuca si crema de lamaie

Astazi ne rasfatam cu o felie din aceasta prajitura cu nuca si crema de lamaie, o prajitura delicioasa, pufoasa si aromata. Nu va tin prea mult de vorba, caci am de scris mult la reteta si voi mult de citit. :)))  Dar sa nu va descurajati, ca de facut e chiar usor..

Prajitura cu blat de nuca si crema de lamaie

Prajitura de casa cu crema de lamaie

 

Ingrediente

  • Pentru blatul alb:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru blatul cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar
  • 1 lingura cacao neagra
  • 2 linguri faina
  • 200 g nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru crema:
  • 5 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri amidon
  • 1 lamaie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca
loading...

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de lamaie:

Blat alb:

Ouale se separa, apoi albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat pana se obtine o spuma lucioasa si consistenta. Galbenusurile mixate cu cele 3 linguri de ulei se incorporeaza usor in spuma de albusuri, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava de aragaz (cea din dotarea standard) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru circa 20 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartie si se lasa la racit.

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana bezeaua devine teapana si face tepi in momentul in care scoatem palete mixerului. Amestecam intr-un bol faina cu praful de copt, cacaoa si nuca macinata, apoi o incorporam in bezea, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in aceeasi tava in care am copt blatul alb, tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu, pentru circa 20-25 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se mixeaza pana la omogenizare. Turnam incet laptele si mixam continuu pana compozitia devine omogena. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca (atunci cand amestecam in vas trebuie sa se vada fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si intaritorul de frisca. Se mixeaza pana se intareste.

Dupa ce budinca s-a racit foarte bine, punem zeama de lamaie si omogenizam, apoi frisca batuta.

Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat. 🙂

Punem crema intre blaturi, avand grija sa lasam 2 linguri pentru pus deasupra. Dam prajitura cu nuca si crema de lamaie la frigider pentru macar 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu crema de lamaie

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

  1. Je vais mourir de tant saliver, mon Dieux ce gâteau me rend malade, il est plus que parfait digne d’une grande vitrine de pâtisserie, une vrai beauté j’imagine déjà son délicieux saveur hummmmm

    Bisous

  2. Arata minunat prajitura ta, ca de altfle toate pe care le faci! imi place si combinatia de nuca cu crema de lamaie. pup

  3. Mama,ce bunatate ai facut!!!as incerca da-i prea complicat pentru mine,asa ca ma multumesc cu o feliuta de la tine;pupici!!

    1. Ceea ce prepari din galbenusuri, zahar, lapte si amidon se numeste budinca. Nu se foloseste nici un praf de budinca.

  4. b udinca euna iar amidonu e altceva probabil e budinca de vanilie sau lamae sau,,,,,,,, ce stiu eu orcum o faci ori ori cred ca e delitioasa felicitari si pentru alte retete

  5. Se pot salva prajiturile? carte de bucate sau favorite?
    nu am inteles la blat. se taie in 2 se folosesc doua dar tie ti-a ramas unu?

    1. Ioana, sub titlul fiecarei retete exista optiunile de Print si salvare sub format PDF. De asemenea, poti salva pagina in optiunea Favorite a browserului pe care-l folosesti.

      In reteta am scris asa:
      „Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

      Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat.”

      Ai doua blaturi, unul alb si unul maro. Le tai in 2 si vei avea astfel 4. Folosesti 2 albe si unul maro, dupa cum se vede si in poze. Din celalalt blat poti face altceva sau il poti folosi si pe el la aceasta prajitura.

    1. Am srcis in reteta ca se pune compozitia in tava de la aragaz. M-am referit la tava aceea mare si neagra din dotarea aragazului. E de 40/28 cm, cred 😉

  6. Totdeauna ar fi correct si bine sa scrieti marimea tavi in centimetri nu sa dati doar o simpla explicare ,,,folositi tava standar de aragaz ”’ cei din strainatate nu stim ce fel de marimi aveti in Ro.etc……..daca scrieti in centimetri asa ne este si noua usor ca transformam in masuratoarea fiecarei tari unde locuim .Va multumin de retete & God bless you !!!!!!!

    1. Nici eu nu am de unde sa stiu ca in strainatate aragazul e mai mare decat in Romania.
      Nu-mi este greu sa dau niste dimensiuni (nu spun „la toate”, dar la marea majoritate a retetelor vei gasi specificat acest aspect), dar am folosit acest termen fiind convinsa ca mai toata lumea stie cum arata tava aceea mare si neagra din dotarea aragazului. Daca nu stie, cu o simpla intrebare se poate rezolva, pentru ca voi raspunde intotdeauna intrebarilor.
      Tava este una de 40/28 cm, dar se poate folosi si una de 35/30 cm
      Si eu va multumesc de vizita si va astept intotdeauna cu drag! 🙂

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *