Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta este una dintre acele prajituri ce am vazut-o foarte des laudata pe diverse site-uri culinare sau pagini de Facebook 😀 Este o reteta destul de veche din cate-mi dau seama, pentru ca o stie si mamica si bunica si vecina de la 3 si e prezenta in mai multe variante… Si m-am trezit eu foarte hotarata intr-o dimineata… „sa vedem dom’le ce-i de capul prajiturii asteia” 😛

A fost buna si ne-a placut! Nu la fel de mult ca o prajitura cu ciocolata :)))) dar e una dintre acele prajituri de casa ce le poti face la ocazii deosebite, pentru ca va arata foarte bine pe platou printre alte prajituri.

Desi juma de kil de Fanta si un plic de budinca n-or fi chiar o bomba pentru burtile sensible 😀 prajitura se poate adapta si in varianta mai sanatoasa… suc proaspat de portocale si amidon alimentar pentru glazura, branza proaspata de vaci de la producatorii locali (numa’ sa fie grasa, cremoasa si deloc acra) pentru umplutura…

Prajitura cu Fanta

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • un varf de lingurita praf de copt
  • Crema de branza:
  • 300 g crema de branza Almette
  • 100 g unt
  • 100 g zahar pudra (sau mai mult daca preferi mai dulce)
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura:
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 500 ml suc Fanta
  • 3 linguri zahar

Mod de preparare Prajitura Fanta:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de branza:

Mixam untul moale cu zaharul pudra, pana se topeste zaharul si devine ca o crema. Adaugam crema de branza si esenta de vanilie si mixam pana se omogenizeaza foarte bine.

Crema de branza pentru prajitura

Blatul racit il punem in tava in care l-am copt, tapetata cu folie alimentara. Intindem crema deasupra in strat uniform si dam la frigider pana pregatim glazura.

Glazura cu Fanta:

Punem la fiert intr-o craticioara o parte din suc, cca 300 ml. Amestecam praful de budinca de vanilie cu zaharul si dizolvam cu sucul ramas. Amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Cand sucul din craticioara ajunge la punctul de fierbere turnam budinca de vanilie si amestecam bine si energic cu un tel. Tinem pe foc cateva minute, pana budinca se ingroasa. Dam deoparte si lasam la racit.

Budinca racita (cat sa ajunga la temperatura camerei) se toarna peste crema de branza.

Glazura cu Fanta pentru prajitura

Se da din nou tava la rece pana glazura se intareste suficient si prajitura Fanta poate fi portionata.

Prajitura cu suc Fanta

Pofta buna! 😉

Prajitura cu branza si Fanta de portocale

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. valentina says:

    Azi am facut si eu prajitura,acum astept s.o gust!

  2. Livia says:

    Delicios!!Multumesc pt reteta
    Doar ca blatul nu a prea crescut,am avut mare de cuptor,dar am dublat si cantitatea la ingrediente

  3. Livia says:

    Am facut prajitura intr-o tava mare de cuptor si am pus si 2 pliculete de praf de copt****

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]

Paleuri cu nuci caramelizate

Paleuri cu nuci caramelizate

Mod de preparare Paleuri cu nuci caramelizate: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In functie de preferinta voastra se poate adauga mai mult zahar in compozitie In […]

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]