Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Saint-Honore

Dragii mei, incepem saptamana in spirit francez. šŸ™‚

Am mai facut aluat de foietaj in casa, la fel si choux-uri… dar niciodata nu m-am gandit sa le reunesc intr-o prajitura. Noroc de provocarea „Inspiration Food Marathon” lansata de Electrolux pentru aceasta saptamana, French Bakery. :)) Am cautat, am studiat si pana la urma am decis ca aceasta prajitura este o reala provocare, nefiind o prajitura tocmai usor de facut, desi in aparenta pare o prajitura simpla si banala.

Desigur, varianta mea este una simplificata si adaptata, nu m-am incumetat sa ma ridic la nivelul lui Auguste Juliene, cel care a creat aceasta prajitura. šŸ™‚

Ingrediente

  • Pentru baza:
  • 550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 40 g zahar
  • 250 ml lapte rece
  • 50 g unt
  • In plus:
  • 250 g unt
  • 2-3 linguri faina
  • Pentru choux-uri:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sar
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Crema choux-uri:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 700 ml lapte
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 150 g unt
  • Crema pentru baza:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura coniac
  • Pentru ornat:
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca
  • 100 g zahar pentru caramel
loading...

Mod de preparare Prajitura Saint-Honore:

Baza din aluat de foietaj:

Intr-un castron punem faina, apoi adaugam drojdia, sarea, zaharul, untul taiat cubulete si laptele rece. Se framanta pana se obtine un aluat omogen, care nu se lipeste de mana si castron. Nu se framanta mult, doar cat sa nu aiba cocoloase.

  • Se mai poate adauga putin lapte rece sau faina, dupa cum o cere aluatul.

Aluatul se strange sub forma de bila si se da la frigider pentru 1 ora.

Untul se freaca, sa iasa apa din el, apoi se amesteca cu 2-3 linguri faina. Se pune pe o bucata de folie alimentara, se inveleste, i se da o forma cubica si se da la frigider.

Pe masa presarata cu faina intindem cubul de unt, pana obtinem o foaie patrata, de cca 1 cm grosime. Intindem apoi aluatul, intr-o foaie dubla ca marime, fata de patratul de unt.

Punem patratul de unt peste foaia de aluat si impachetam astfel: partea din dreapta se aduce peste unt, iar cea din stanga se aduce pe deasupra, pana la marginea foii.

Se intinde apoi cu sucitorul intr-o foaie de 3 ori mai lunga decat este pe lat, de cca 1 cm grosime. Mai departe, impachetam in 3 parti, se aduce partea din fata, pana la jumatate, iar cealalta parte se aduce deasupra si inca o data in 3. Se impacheteaza bine, astfel incat sa nu ramana goluri de aer.

Invelim aluatul in folie si dam la rece pentru 30 de minute.  Scoatem aluatul de la frigider si repetam operatiunea de mai sus, operatiune ce o repetam de 4 ori, la interval de 30 de minute de tinut la rece.

  • In tot timpul cand impaturim aluatul presaram cu faina, sa nu se lipeasca, doar daca este nevoie
  • Cand se impaturesc foile se curata bine de faina cu ajutorul unei pensule, pentru ca aluatul sa nu se imbibe cu multa faina

Ultima data se intinde aluatul in foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime, apoi se decupeaza o foaie rotunda, de marimea dorita.

  • Din restul de aluat am facut niste cornuri, numai bune pentru lapticul de dimineata. šŸ˜‰

Foaia de aluat o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim cu o alta bucata de hartie de copt si punem o alta tava deasupra. Astfel aluatul nu se va umfla excesiv si va creste uniform.

Se coace la foc mediu spre mare pentru vreo 15-20 de minute, apoi se scoate tava si hartia de copt de deasupra si se coace in continuare pana se rumeneste. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

  • Pentru varianta mai rapida se poate folosi aluat de foietaj gata preparat.

Choux-uri:

Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa fiarba se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe vas. Lasam putin sa se racoreasca, apoi adaugam ouale pe rand amestecand bine dupa fiecare.

  • La mine unul din oua a avut 2 galbenusuri. šŸ™‚

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu, avand grija ca in primele 15 minute nu se deschida usa cuptorului.

Crema choux-uri:

Galbenusurile se freaca cu cele 2 linguri de zahar, pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, putin cate putin amestecand mereu. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Adaugam ciocolata si amestecam pana se topeste ciocolata, apoi adaugam untul taiat cubulete. Amestecam usor pana compozitia se omogenizeaza. Lasam la racit, amestecand din cand in cand.

Cu aceasta crema se umplu choux-urile.

Crema pentru baza:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit apoi se da la congelator pentru 1 ora. Se scoate vasul de la congelator si se mixeaza crema pana devine pufoasa.

Aceasta crema o repartizam uniform peste baza prajiturii. De jur imprejur punem choux-uri unul langa altul, formand o coroana.

Umplem mijlocul prajiturii cu frisca batuta cu zahar si intaritor de frisca.

Se orneaza cu zahar caramelizat si se da la rece pana in momentul servirii.

De preferat ar fi ca ornarea sa se faca cat mai aproape de momentul servirii, altfel caramelul se va topi.

 

Si da…da…da… eu am facut-o!!! :))))

 

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

55 Comentarii

  1. Mvai ce minunatie….un adevarat deliciu frantuzesc !!!

  2. darok vladimir says:

    Arata minunat! Bafta!

  3. Laura Ene says:

    Este minunata si delicioasa prajitura ta!Felicitari si mult succes!

  4. Arata superb si este foarte elaborata. Ma si gandesc cum sa simplific reteta si sa fac si eu. Bafta in concurs.

    • Multumesc Ghiocel. :*
      Poti folosi un aluat de foietaj cumparat pentru baza, apoi choux-urile nu-s chiar greu de facut. :))

  5. Felicitari!!! interesanta prajitura!!!

  6. imi place mult ! foietajul e preferatul meu !

  7. C’est tres bon!

  8. Cristina says:

    Un mare Like!!! Si multa bafta!

  9. Foarte apetisantă. Succes!

  10. Ce frumos arata ! Felicitari ! šŸ™‚

  11. Superb arata! Felicitari Miha, chiar a fost o munca serioasa aici šŸ˜‰ Pupici cu drag

  12. ANCA says:

    Minunat tort, ca de altfel toate retetele tale! Bafta multa! Anca din Iasi

  13. Arata grozav! Vreau si eu o feliuta šŸ™‚

  14. Magnifique ce saint honorƩ, une merveille bien dƩlicieuse!

    Bisous

  15. Ramo says:

    Arata pe masura efortului.Meriti toate laudele fara lipsa de modestie!

  16. Diana says:

    U-huuuuuuuu , ce minunatie … da’ ce de muncaaaaa , cred ca daca n-ai treaba , tu-ti cauti šŸ˜€
    Daca mi-as face curaj , taaare mi-ar placea .
    Bafta la concurs , Miha draga !

  17. Lubita says:

    Buna,buna si pufoasa!!
    Bafta Miha!!

  18. Tare faine si frumoase ti-au iesit, succes!

  19. O minunatie de prajitura!

  20. Super tare Miha!Te felicit draga mea!Bafta si spor sa ai!

  21. merstorf monlca says:

    delicios delicios miha ne dai de lucru nu gluma pt ca daca nu facem ramanem cu pofta am o intrebare eu nu am sprit pot sa pun cu lingurita la copt choux-uri..multe idei frumoase in continuare esti minunata..bafta multa pe mai departe te pup..

  22. OMG!!! Innebunesc numai privind pozele, dar daca as ma si gusta :)))
    Felicitari! :-*

  23. Stiu ca am mai comentat la minunatia asta dar….nu mai gasesc mesajul…..
    Parca mai poti spune ceva la bunatatea asta ce ai facut-o Miha ?
    Dar tu deja ne-ai obisnuit cu asa ceva…Felicitari !
    Te tzuc cu drag !

  24. Raluca says:

    E divin!

  25. Super!Bafta in continuare>:D<

  26. Ba cred ca esti la aceiasi inaltime cu creatorul retetei! Exceptionala!

  27. Un An Nou fericit Miha draga mea cu realizari multe si bucurii!

  28. Ce bine arata. O s-o rog si eu pe mama mea sa incerce sa faca asa ceva. Multumesc pentru reteta.

  29. Stefania says:

    arata divin!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]