Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Sumegi

Prajitura Sumegi este o prajitura delicioasa cu foi pline cu nuca si crema fina de cacao. Desi dupa aspect ar parea o prajitura elaborata si greu de facut, va asigur ca este o prajitura simpla si merita sa stea la loc de cinste pe mesele voastre de sarbatoare.

Prajitura cu nuca si crema de cacao

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 albusuri
  • 150 g zahar
  • 200 g nuca macinata
  • 1 lingura de faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • 2 picaturi esenta de migdale (optional)
  • Crema de cacao:
  • 5 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 30 g cacao
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie
  • In plus:
  • ~50 g nuca prajita si tocata
loading...

Mod de preparare Prajitura Sumegi:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, esenta de vanilie, nuca macinata si faina si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o punem in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Foaia se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema de cacao:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si cacaoa cernuta. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face „valuri” si se poate vedea fundul vasului). Dam deoparte si incorporam esenta si untul moale, lasat la temperatura camerei, taiat cubulete. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine si se intareste.

Desprindem cu atentie hartia de copt de pe blatul bine racit si-l taiem in 3 parti pe verticala, obtinand astfel 3 fasii de blat. Din crema de cacao dam deoparte 2 linguri ce le vom pune deasupra prajiturii, restul se imparte in 2 parti si se repartizeaza intre cele 3 foi cu nuca. Presaram nuca tocata peste prajitura si dam la rece pentru cateva ore (mai buna este a doua zi)

Prajitura Sumegi se portioneaza in bucati potrivite si se savureaza cu placere!

Pofta buna! 😉

Foi cu nuca si crema de cacao

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. Cristina says:

    Bravo. Minunata prajitura pentru sarbatori si nu numai.

  2. Brigitte says:

    Minunata prajitura-am s-o fac.Multumesc.

  3. Daca prajiturile sunt cel putin la fel de bune ca pozele cred ca trebuie sa incerc si eu reteta asta 🙂

  4. foarte foarte dulce, cum imi place mie :))

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]