Retete de prajituri / Torturi

Tort cu 2 feluri de ciocolata

Am avut in ultima vreme diverse ocazii la care am avut cate ceva sau pe cate cineva de sarbatorit. Cerinta a fost intotdeauna „un tort de ala bun cum faci tu, dar sa fie simplu, nu te complica” 😀 Si ce poate fi mai simplu decat un blat de tort cu cacao si un mousse de ciocolata? Mousse-ul de ciocolata se poate face din ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie. Ori numai unul, ori combinate… cum doriti si cum va place 😉

Si daca tot e asa simplu, haideti sa va arat si voua…

Tort cu mousse de ciocolata

felie tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat de tort:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt
  • Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 4 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 6 g gelatina
  • Decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • 150 g crema de branza
  • esenta de vanilie
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • smantana pentru frisca, atat cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita

Mod de preparare Tort cu 2 feluri de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 3 parti.

blat de tort cu cacao

Mousse de ciocolata cu lapte:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

cum se face mousse de ciocolata

Mousse de ciocolata alba se prepara ca si cel de ciocolata cu lapte.

In tava in care am copt blatul (tapetata cu folie alimentara) se pune o parte de blat insiropat cu putin lapte amestecat cu Nesquik, apoi mousse-ul de ciocolata alba. Acoperim cu al doilea blat, mousse-ul de ciocolata cu lapte si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se inveleste Se pune la frigider pentru cateva ore, pana cremele se intaresc suficient.

Tortul se scoate pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata astfel:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza.  Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se „imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru „floricele”

Pentru glazura de ciocolata se topeste ciocolata pe baie de aburi, apoi se toarna smantana pentru frisca putin cate putin pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Se toarna peste tort, lasand sa curga peste margini.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. olivia says:

    Este super,mai mult decat minunat!

  2. Mihaela says:

    Arata suuperb,il mananci cu privirea!!! Maine vreau sa-l prepar si eu pentru aniversarea baielelului meu,doar o mica problema am…tava mea are diametrul de 25/35 si nu stiu daca sa fac o portie si jumatate, sau sa fac portie dubla!? Ma puteti sfatui?😓 …inca ceva…crema de branza este de fapt mascarpone?!

  3. Sarca Irina Rodica says:

    Scusa ma brâzã de vacã se pune ori poţi sã pui si filadelfia aştet rãspunsul mulţumesc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de […]

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Mod de preparare Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata): Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, smantana, esenta de vanilie si cele 3 […]

Trigoane cu mere

Trigoane cu mere

Mod de preparare Trigoane cu mere: Se curata merele de coaja, cotoare si seminte. Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu […]

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]