Tort cu ciocolata si ricotta

Bine v-am regasit! La multi ani in noul an. Sa fiti sanatosi si cu vise implinite!

In perioada sarbatorilor n-am gatit foarte mult, iar ceea ce am facut au fost retete culinare ce le-am mai facut deja si pe care voi le stiti foarte bine. Pentru Revelion imi propusesem sa fac un tort cu ciocolata si mascarpone, dar cred ca multa lume face Tiramisu de Revelion :)) ca mascarpone n-am gasit. Ricotta n-am cumparat niciodata, caci prietena cu urda nu-s, dar am zis ca daca mascarpone nu-i e musai sa incerc ceva nou. šŸ˜€

N-am avut vreme de chestii complicate, astfel ca reteta de azi e una cat se poate de simpla si usor de facut.

tort cu ciocolata si ricotta 2

tort cu ciocolata si ricotta 3

 

Ingrediente

 

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 g ricotta
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • nuca de cocos
loading...

Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spume densa si lucioasa, ca pentru bezea. Separat mixam galbenusurile cu ulei si esenta de rom dupa gust, apoi turnam incet peste albusuri. Omogenizam, amestecand usor. Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa o incorporam in compozitie amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru circa 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca. Se pune la foc mic si se aduce la punctul de fierbere. Se da deoparte si se omogenizeaza. Dupa ce s-a racorit se baga vasul la congelator pentru vreo 2 ore, pana compozitia este aproape de punctul de inghet. Se mixeaza compozitia pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ricotta si zaharul pudra si mixam pana la omogenizare.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza, apoi se „stinge” cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.

Blatul racit se taie in 3 parti si se insiropeaza, iar crema se imparte de asemenea in 3. Repartizam crema intre cele 3 blaturi, iar cu cea de-a treia parte de crema imbracam tortul. Presaram cu nuca de cocos. Dam la frigider pana vom pregati decorul.

tort cu ciocolata si ricotta 1

Punem ciocolata intr-o punga, apoi in apa clocotita. Tinem in apa pana ciocolata se topeste. Taiem punga la un colt si pe o bucata de hartie de copt „desenam” bradutii. Dam la congelator pentru cateva minute, pana ciocolata se intareste si se desprinde cu usurinta de pe hartie.

Ornam tortul cu bradutii de ciocolata si dam la frigider pana in momentul servirii.

De preferat ar fi sa-l faceti cu o zi inainte. Se „aseaza” mai bine si poate fi portionat frumos si usor. šŸ˜‰

tort cu ciocolata si ricotta 4

 

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

  1. buna. O intrebare am, atat: Crema este mai tare?1 in sensul ca tortul poate fi acoperit cu pasta de fondant?!

    1. Iuli, nu am experienta cu fondantul, nu stiu cat de tare ar trebui sa fie crema pentru a putea fi acoperit tortul cu fondant. Crema este pufoasa, ceva mai ferma decat frisca. Nu e ca si crema de la tortul diplomat, de exemplu. Dar poti adauga un pic de gelatina, daca o vrei „teapana” >:D<

  2. Buna Miha:). Am si eu o Ć®ntrebare : pt o tava cu diametru de 26 cm pot folosi același ingrediente , adică aceleași gramaje, sau trebuie gramaj mai mare?
    Multumesc

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *