Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de unt si mascarpone

E prima mea incercare, primul meu tort cu pasta de zahar.

Mi se parea (si inca nu sunt pe deplin convinsa ca nu e asa! 😀 ) incredibil de greu si admiram cu sinceritate fetele pricepute si talentate ce faceau adevarate opere de arta cu pasta de zahar. Acum, ma bucur ca mi-am depasit teama de a incerca si, cine stie? poate ca voi incerca si altceva, mai ales ca se apropie ceva evenimente ce musai trebuie sarbatorite cu tort 😉

Tortul de azi este unul foarte simplu, nu numai pentru ca a fost prima mea incercare, ci pentru ca am lucrat la el impreuna cu fetita mea. Dupa ce am avut acasa revistele Magia Dulciurilor ea a fost cea care a ales formele cu care sa decupam pasta de zahar si bineinteles culoarea, care trebuia sa fie musai ceva cu roz :)))))

Pasta de zahar in stadiul in care este lipicioasa nu-mi place 😀 dar fiica-mea s-a oferit bucuroasa sa framante si, evident! sa se unga pana la coate :)))) Chiar daca pana la sfarsit bucataria arata ca dupa razboi (aici am avut si eu o contributie majora scapand niste zahar pudra pe jos 😛 ) ne-am bucurat ca a iesit ceva dragut, la care am lucrat impreuna ❤

“Disney – Magia dulciurilor este o revista ce cuprinde numerose retete cu poze foarte frumoase si cu ustensile specifice. Mickey Mouse, Winnie-the-Pooh, Minnie, Pinocchio sunt personajele ce te vor ajuta sa prepari reteta perfecta pentru copiii tai.  ❤ Revista are 14 numere si se gaseste la chioscurile de ziare sau in magazinul on-line

Tort cu crema de unt si mascarpone

Ingrediente

  • Blat Madeira:
  • 3 oua
  • 150 g unt gras
  • 125 g zahar (pudra)
  • 200 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita coaja de portocala confiata
  • Crema de unt cu mascarpone:
  • 150 g unt
  • 250 g mascarpone
  • 125 g zahar
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • Pasta de zahar pentru decor

Mod de preparare Tort cu crema de unt si mascarpone:

Blat Madeira:

Reteta de chec Madeira o gasiti si in paginile revistei “Disney – Magia dulciurilor”

Untul moale, lasat la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos. Spargem ouale intr-un bol si le adaugam pe rand in crema de unt, mixand bine dupa fiecare. Punem coaja de portocala, cernem peste crema faina amestecata cu praful de copt si mixam bine, pana la omogenizare.

Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (150 grade la cuptor electric cu ventilatie) pana blatul se rumeneste si trece testul cu scobitoarea.

Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se taie in 2 parti (se poate si in 3 😉 )

Crema de unt cu mascarpone:

Untul il topim partial pe baie de aburi sau la microunde (sa ramana si bucati netopite), apoi il mixam pana devine cremos. Adaugam zaharul si mixam din nou pana se topesc toate cristalele de zahar. La sfarsit incorporam mascarponele si semintele de la pastaia de vanilie.

Aproximativ 2/3 din crema le-am pus intre cele doua blaturi, cu restul de crema am „imbracat” tortul.

  • Blaturile nu le-am insiropat, asa am citit ca se face, dar cred ca ar merge si foarte putin sirop. Asa cum spunea o buna prietena „ar aluneca mai bine pe gat” :))))

Tortul se imbraca in pasta de zahar si se decoreaza dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Frumos si delicios tortul tau.Nici nu se putea altfel cu asa ajutoare.Va pup pe amandoua.

  2. Iuliana says:

    Buna Miha!
    Iti admir foarte mult site-ul si retetele 🙂
    Acum ma pregatesc sa fac si eu un tort cu pasta de zahar – ar fi al doilea intr-o saptamana, primul fiind „proba” 🙂
    Vroiam sa te intreb doua lucruri: ce pasta de zahar ai folosit? eu am cumparat o pasta de zahar alba, care numai lipicioasa nu era, ci foarte densa, a trebuit inmuiata bucatele mici in mana, nu mi-a trebuit deloc zahar.
    Iar a doua intrebare… cat a stat tortul tau dupa aplicarea pastei pe crema? S-a mentinut ferma? Tortul s-a taiat greu?

    Multumesc frumos si spor la prajitureala 🙂

    • Buna Iuliana,
      Fiind prima mea incercare am facut o pasta de zahar din marshmallow, mi s-a parut mai simplu asa.
      Tortul l-am avut doar 2 zile (azi si maine 🙂 ) si desi ma temeam ca pasta se va topi nu a fost deloc asa, s-a mentinut foarte bine si s-a taiat perfect

  3. Multumesc pt crema..super delicioasa

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de […]

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Mod de preparare Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata): Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, smantana, esenta de vanilie si cele 3 […]

Trigoane cu mere

Trigoane cu mere

Mod de preparare Trigoane cu mere: Se curata merele de coaja, cotoare si seminte. Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu […]

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]