Retete de prajituri / Torturi

Tort Senzational

Cand am intrat in bucatarie aveam in gand sa fac Prajitura Kinder, dar sub forma de tort glazurat cu ciocolata. Pana la urma a iesit altceva :))

Si cum azi avem de sarbatorit pe unul din copiii mei senzationali, pe Amira-Ioana mica si draga, si cum nu aveam nici o idee cum sa denumesc aceasta reteta de tort, am ramas la „senzational”.  Daca imi va veni vreo alta idee, mai…senzationala :)) voi schimba.

Tort cu crema de lapte condensat

Tort kinder cu ciocolata si crema de lapte

Ingrediente

  • * Pentru blat:
  • * 5 oua
  • * 100 g zahar
  • * 70 g faina
  • * 50 g gris
  • * 40 g cacao
  • * 125 ml ulei
  • * 25 ml lapte
  • * 2 linguri miere
  • * 1 lingurita praf de copt
  • * esenta de vanilie
  • * Pentru crema:
  • * 250 g lapte condensat
  • * 100 ml lapte
  • * 1 lingura miere
  • * 250 ml frisca lichida
  • * 10 g gelatina
  • * esenta de vanilie
  • * Pentru uns foile:
  • * 100 g ciocolata amaruie
  • * 25 g unt
  • * 50 ml frisca lichida
  • * Pentru glazura:
  • * 120 g ciocolata amaruie
  • * 50 ml frisca lichida
  • * 50 g unt
  • * Pentru bordura:
  • * 120 g ciocolata amaruie
  • * 1-2 linguri lapte
  • * Pentru ornat:
  • * 50 ml frisca lichida
  • * 50 ml frisca lichida cu cacao
loading...

Mod de preparare Tort Senzational:

Blat:
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si esenta de vanilie pana se albesc si devin ca o crema. Separat amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat, dupa care incorporam usor in compozitia de galbenusuri. Compozitia va deveni foarte greu de amestecat, dar incepem sa turnam laptele, uleiul si mierea si se va subtia. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza usor in compozitia de mai sus, amestecand usor, cu miscari de jos in sus

Compozitia se imparte in 3 parti si se coc 3 foi in tava ( 24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Foile se coc la foc mediu in jur de 15 minute fiecare. Se scot cu tot cu hartie din tava si se lasa la racit. Hartia se scoate abia dupa ce foaia s-a racit foarte bine. Foile nu se suprapun.

Crema:

Laptele condensat se amesteca cu 50 ml de lapte. Gelatina hidratata in 3 linguri de apa rece se dizolva in 50 ml lapte, pe foc foarte mic sau la microunde. Luam cateva linguri de lapte condensat si punem peste gelatina, amestecand energic, apoi adaugam peste restul de lapte condensat. Adaugam mierea si vanilia. Se bate frisca (smantana pentru frisca), apoi treptat o incorporam in compozitia de lapte condensat.

Pentru uns foile topim ciocolata, la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Lasam la racit.

Punem o foaie de blat pe un platou, ungem cu o parte din compozitia de ciocolata si dam cateva minute la congelator. Turnam deasupra jumatate din crema, acoperim cu cea de-a 2-a foaie unsa cu ciocolata si turnam si restul de crema. Punem si cel de-al 3-lea blat si dam la rece pana pregatim glazura.

  • Daca pana in momentul asamblarii crema nu s-a intarit suficient asamblati tortul in tava in care ati copt foile

Glazura:

Topim ciocolata, la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Lasam la racit la temperatura camerei. Din cand in cand amestecam in vas, pana glazura ajunge la consistenta unei smantani groase.

Batem si frisca pentru ornat, in 2 vase diferite, evident. :))

Finisam marginile tortului cu putina frisca cu cacao, apoi turnam deasupra glazura de ciocolata. O intindem cu ajutorul unei linguri, apoi din loc in loc apasam cu lingura si ridicam scurt, formand mici turturi.

Dam din nou la rece pana pregatim bordura de ciocolata. Topim ciocolata la microunde impreuna cu laptele. Omogenizam si turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam si dam la congelator pentru cateva minute, pana se intareste bine. Cu un cutit bine ascutit si incalzit taiem dreptunghiuri de ciocolata, de lungime egala cu inaltimea tortului.

Punem bucatile de ciocolata pe marginea tortului, apoi ornam cu moate de frisca in degrade. :)) Pentru a obtine frisca in degrade, punem in posh cate o lingura de frisca alba si una maro.

Tort cu ciocolata

Tort cu ciocolata si crema de lapte

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

56 Comentarii

  1. La multi ani pentru Amira Ioana, sa fie sanatoasa si plina de noroc!
    Foarte frumos ti-a iesit tortul, cu adevarat senzational! Si chiar e elegant! 😉

  2. Tare frumos! Faina ideea cu moatzele in degrade 🙂
    La multi ani, sa fie sanatoasa pitica!

  3. felicia(mangalia) says:

    LA MULTI ANI,micutei printese sa fie sanatoasa,iar drumul vietii ei sa fie calauzit de sf.ION.

  4. La multi ani ficei tale Amira Ioana. Un tort minunat, felicitari.

  5. La multi ani ficei tale Amira Ioana. Un tort minunat, felicitari.

  6. La muli ani, Amira-Ioana ! Sa cresti mare, sanatoasa, vesela si frumoasa !

  7. La multi ani , pui mic! Tortul e moooooa!!!!:))))

  8. Sa-ti traiasca zana! Sa creasca mare, sanatoasa, frumoasa si mai ales desteapta :).
    Tortul e superb! Ca de obicei de altfel 🙂

  9. Anonymous says:

    La multi ani fericiti fetitei tale Amira-Ioana!
    Sa fie sanatoasa, sa aiba noroc si sa se bucure de o viata frumoasa!
    Tortul facut de tine arata minunat si sunt convinsa ca e delicios!
    Petrecere frumoasa!
    (ilda)

  10. La multi ani pentru fetita ta!
    Sanatate, bucurii,impliniri!

  11. LA MULTI ANI AMIRA IOANA!

    Tortul este senzational, nu ii mai schimba numele!

  12. La multi ani Ioana! Senzational tortul!

  13. Anonymous says:

    sa iti traiasca fata…crede-ma ca dupa parerea mea…ai cel mai complet blog…te urmaresc de ceva vreme…esti o sursa …vesnica de inspiratie…felicitari..

  14. Multumesc frumos Natalia! Imbratisari cu drag!
    Si zici ca am reusit? :)))

  15. Multumesc Edith.
    Ma bucur mult ca ti-a placut ideea! 😉

  16. Felicia, multumesc! 🙂 Sa dea Dumnezeu asa sa fie!

  17. Sara, multumesc! 🙂

  18. Multumesc si tie Bianka! Chiar a fost bun! :))

  19. Multumesc cuscra draga! Sanatosi sa fim, ca in rest…vedem noi cum ne descurcam. :)))

  20. Gabi, multumesc.
    Nu numai ca fi „moaaa” :))) dar a fost si buuun. :))
    Pup!

  21. Andreea, multumesc!

  22. Ilda, multumim.
    Tortul a fost bun, copiii au fost fericiti ca s-au petrecut…:)) Zic eu ca a fost o zi reusita. 🙂

  23. Multumim Maria draga! Pupici!

  24. Bine Ellis draga. Asa sa-i ramana numele. :)))
    Multumesc! Pupici cu lipici!

  25. Multumesc Mihaela! 🙂

  26. Anonim, multumesc de urari si aprecieri. Ma bucur mult sa „aud” asta.

  27. La multi ani pentru Ioana Amira! Sa-ti traiasca ! Cat despre tort…niste retete mai simple nu ai? Este senzational intr-adevar, dar prea complicat.

  28. La multi ani pentru fetita ta !! iar in ceea de priveste tortul ai reusit sa ma surprinzi din nou…arata foarte bine tortul acesta….cu siguranta il voi incerca si eu…felicitari inca o data!!!

  29. Mmh!!! es una verdadera delicia, gracias por tan rica receta. Besitos desde Argentina.

  30. Minoki, draga mea… daca vrei vrun tort facut la minut, cu vo crema facuta din prafuri n-am. :))
    Sunt aici in blog retete si mai usoare si mai complicate, dar nu sunt eu in masura sa le definesc dificultatea. :)) Din punctul meu de vedere toate sunt usor de facut. :)) :p
    In partea din dreapta sus este o lista cu torturi, cauta acolo poate vei gasi ceva pe placul tau. sau foloseste cautarea pentru a gasi ceva dupa ingredientul care iti place.
    O seara buna iti doresc si te mai astept pe la mine!

  31. Ardelean, multumesc mult de urari si aprecieri.
    Ma bucut foarte mult ca ti-a placut tortul si mai ales ca te-ai hotarat sa-l incerci. Sper sa revii cu impresii.

  32. Yanina, multumesc!

  33. cristina says:

    Se poate coace un blat intreg si dupa aceea sa il tai?

  34. Cristina, nu stiu daca din compozitia asta va iesi un blat suficient de inalt si pufos incat sa-l poti taia in 3. In 2 cred ca da.
    Sau poti face un blat simplu de pandispan cu cacao, va fi la fel de bun. 😉

  35. Pup ochii frumosi ai Amirei :* …nu am stiut ca o cheama si Ioana .
    Ce sa zic ..tortul chiar e Senzational!!!

  36. cristina says:

    Am savurat si eu de dimineata acest tort, este intradevar senzational, are un gust deosebit cu acel strat de ciocolata amaruie intre foi, recunosc ca nu am facut bordura de ciocolata pentru ca eram in criza de timp ( am o fetitza mica de 1 an si jumatate si imi era frica ca se trezeste, mie imi place sa fac prajituri linistita si nu cu griji)oricum a iesit betooon!!!Multumiri din partea noastra pentru aceasta bunanate.

  37. Cristina, ma bucur tare mult ca ai facut acest tort, care este unul din cele mai bune facute de mine pana acum.
    Bordura de ciocolata nu e obligatorie, fiecare poiate orna (sau nu :)) ) dupa dorinta.
    Pupici la pitica mica, sa fie cumintica si sa o mai lase pe mami sa faca prajituri. 🙂

  38. Anonymous says:

    chiar isi merita denumirea.e senzational te iubim mult miha ca esti asa de buna si ne impartasesti si noua retetele.esti divina pupici.carmen

  39. Carmen, esti atat de draguta! Multumesc! :*

  40. vaiiiiii mihaaaaaaa,blaturile sunt gata,crema la fel…..crema e senzationala parca se topeste in gura ,asa bun e.bravooooo miha,te pu si te imbratisez

  41. Giorgia, ce tort buuuun ai facut! :)) Abia astept sa-l vad! 😉

  42. sotului meu i s-a facut pofta de acest tort:))

  43. Iris says:

    Buna Miha! Acum fac acest tort. Foile ar putea fi insiropate? Sper sa vezi mesajul pana le coc :). Multumesc!

    • eu personal prefer sa nu insiropez blaturile, decat daca este absolut necesar. Daca tie iti plac prajiturile si torturile insiropate nu strica sa pui putin sirop 😉

  44. Dana says:

    Buna,Miha! Am facut acest tort pentru sfanta Duminica a Floriilor! A iesit… SENZATIONAL!!! Multumesc mult pentru toate retetele si ideile pe care ni le dai! Am incercat multe din aceste retete si tot ce-am facut a iesit foarte bine!Recunosc ca imi place sa „bucataresc” :* :):)
    Multi pupici si Paste fericit!

  45. LARISA says:

    Am o intrebare..sambata vreau sa incerc acest tort..Dar de unde sa iau laptele condensat, banuiesc ca e vorba despre cel gros…De mult tare il caut si nu il gasesc nicaieri si chiar ma enervam pe toate retetele cu „lapte condensat”…Cumparati-l..dar de unde???:))))

    • Gasesti in Auchan, sigur! Am inteles ca ar mai fi si in unele magazine Lidl. Mai gasesti in magazinele rusesti din Bucuresti sau pe net (delatte.ro)

  46. Larisa says:

    In Auchan am cautat.Degeaba.Nici angajatul de acolo nu stia despre ce il intrebam.Ma trimitea la cel pt cafea. M-am uitat la raionul cu frisca.O fi altundeva?Stau langa Brasov,nu am cum sa iau din Bucuresti.Si nu mai e timp sa cumpar de pe net.Off!De ce oare,un produs asa minunat se gaseste rar?Alte nimicuri sunt peste tot….:( Multumesc de raspuns,oi vedea ce e de facut…

  47. LARISA says:

    Multumesc din suflet pt lamuriri!!O sa fac un drum special sa il caut. Si, daca nu il gasesc, cer audienta la seful de la ACHIZITII!:)))))))

  48. Larisa says:

    Dupa cum spuneam….nu exista lapte condensat in Bv!! Am cautat.In Auchan nu au mai adurg de nu-mai -stiu cand!Asta a fost raspunsul…:(((Nici in Billa,nici in Carrefour..Am o ciuda!….O sa il inlocuiesc cu lapte de vaca.Asta e,nu am solutie.Am mai facut asta…:(((

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu rulada si banane

Tort cu rulada si banane

Poate parea complicat sa faci un tort cu rulada si banane, dar va asigur ca nu este, absolut deloc. Daca vrei ca totul sa fie si mai rapid decat este deja poti folosi o rulada din comert, cu orice umplutura vrei si iti place. Abia la degustare mi-am dat seama […]

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba a fost in cazul meu solutia salvatoare pentru niste banane ce nu le mai voia nimeni, cat si cea mai eficienta cale de a astampara pofta de „ceva bun”. Desigur, prajitura poate fi finisata si ornata daca doriti neaparat sau daca aveti […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Briose bicolore

Briose bicolore

Reteta de astazi de Briose bicolore este o reteta simpla, care pur si simplu nu are cum sa nu iasa 🙂 Briosele sunt minunate, pufoase si cu miezul umed. Sunt rapide si cu ingrediente la indemana. Reteta am facut-o de mai multe ori pana acum, copiii sunt foarte incantati daca […]