Rasucite cu crema de vanilie

Va spuneam la reteta cremei de vanilie, ca aceasta poate fi folosita la la eclere, Choux a la Creme, diverse torturi si prajituri. Ceea ce am omis sa va spun e ca poate fi folosita si la copturi, asa cum sunt aceste Rasucite cu crema de vanilie 😉

Aluat dulce cu crema de vanilie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 60 g unt
  • 525 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie (sau orice aroma va place voua)
  • Pentru umplutura:
  • 6 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • vanilie

 

loading...

Mod de preparare Rasucite cu crema de vanilie:

Crema de vanilie: dupa reteta postata AICI

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.

Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual
  • In functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor se mai adauga faina daca aluatul este prea moale sau lapte caldut daca aluatul este prea vartos

Aluatul crescut se rastoarna pe masa unsa cu ulei si se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de cca 0.5 cm grosime (chiar si mai subtire daca se poate). Toata suprafata foii de aluat se unge cu putin ulei, apoi foaia se pliaza in trei. Crema de vanilie racita (poate fi si putin calduta) se pune pe mijloc, apoi se pliaza marginile. Ruloul format se intoarce cu deschizatura in jos. Cu o bucata de ata alimentara sau cu un cutit foarte bine ascutit taiem fasii de cca 2 cm latime. „Feliile” obtinute le rasucim avand grija ca marginile aluatului sa fie dedesubt.

Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, lasam putin sa creasca si dam tava la cuptor la foc mediu (150-160 grade cuptor electric cu ventilatie) pana rasucitele cu crema de vanilie se rumenesc frumos (cca 30 de minute)

Aproape de final am incalzit pana aproape de punctul de fierbere cca 50 ml de apa si o lingura plina ochi cu miere. Cu acest sirop am uns rasucitele si am mai dat 10 minute la cuptor.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

loading...

Comentarii prin Facebook

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *