Aluat dulce / Retete de prajituri

Rasucite cu crema de vanilie

Aluat dulce cu crema de vanilie

Va spuneam la reteta cremei de vanilie, ca aceasta poate fi folosita la la eclere, Choux a la Creme, diverse torturi si prajituri. Ceea ce am omis sa va spun e ca poate fi folosita si la copturi, asa cum sunt aceste Rasucite cu crema de vanilie ­čśë

Aluat dulce cu crema de vanilie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 60 g unt
  • 525 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie (sau orice aroma va place voua)
  • Pentru umplutura:
  • 6 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • vanilie

 

loading...

Mod de preparare Rasucite cu crema de vanilie:

Crema de vanilie: dupa reteta postata AICI

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.

Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual
  • In functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor se mai adauga faina daca aluatul este prea moale sau lapte caldut daca aluatul este prea vartos

Aluatul crescut se rastoarna pe masa unsa cu ulei si se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de cca 0.5 cm grosime (chiar si mai subtire daca se poate). Toata suprafata foii de aluat se unge cu putin ulei, apoi foaia se pliaza in trei. Crema de vanilie racita (poate fi si putin calduta) se pune pe mijloc, apoi se pliaza marginile. Ruloul format se intoarce cu deschizatura in jos. Cu o bucata de ata alimentara sau cu un cutit foarte bine ascutit taiem fasii de cca 2 cm latime. „Feliile” obtinute le rasucim avand grija ca marginile aluatului sa fie dedesubt.

Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, lasam putin sa creasca si dam tava la cuptor la foc mediu (150-160 grade cuptor electric cu ventilatie) pana rasucitele cu crema de vanilie se rumenesc frumos (cca 30 de minute)

Aproape de final am incalzit pana aproape de punctul de fierbere cca 50 ml de apa si o lingura plina ochi cu miere. Cu acest sirop am uns rasucitele si am mai dat 10 minute la cuptor.

Pofta buna! ­čśë

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: ,
loading...

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. si nevestei mele i-au iesit exact la fel!

  2. Delicioase, nu ne mai saturam de ele

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! ­čÖé Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]