Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche

Tort cu mascarpone, dulce de leche si ciocolata

Asa cum va spuneam la reteta Tort cu 2 feluri de ciocolata, am tot avut in ultima vreme diverse aniversari. Una dintre ele a fost a mea si cum „cine imparte parte-si face” am facut un tort fix pe gustul meu, cu crema de mascarpone cu Dulce de Leche, blat cu cacao si la sfarsit si putina ciocolata. Sa fie! 😀  Ca s-a nimerit sa fie si pe gustul invitatilor, asta e o alta poveste. O poveste care m-a bucurat mult de tot! 😉

Tort cu mascarpone, dulce de leche si ciocolata

tort cu ciocolata si dulce de leche

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 150 g zahar (pudra)
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 400 g iaurt (3.5 % grasime)
  • 3 oua
  • 100 ml ulei
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 400 g Dulce de Leche (clic pe link sa vezi cum se prepara)
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata
  • ~100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru decor tort:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba

Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche:

Blat:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se imparte in 4 parti si se coc 4 blaturi subtiri intr-o tava de 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 20-30 de minute fiecare, in functie de cuptor). Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie moale si fraged. Daca sta prea mult la cuptor se usuca.

Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Intr-un castron amestecam Dulce de Leche cu mascarpone. Separat mixam smantana pentru frisca pana capata consistenta, adaugam zaharul pudra si zaharul vanilat si mixam pana frisca este pufoasa. Amestecam frisca batuta in crema de mascarpone cu Dulce de Leche, mixand bine pana la omogenizare.

Crema pare destul de moale si chair am fost tentata sa pun niste gelatina, dar numai cine nu risca nu castiga :)))) Toata „umezeala” a fost absorbita de blat si crema a fost perfecta.

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, montam tortul. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre cele 4 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pana a doua zi.

Decor:

Topiti cele 2 feluri de ciocolata pe baie de aburi.

Se masoara fasii de hartie de copt, 2 lungi si  2 late cat marginea tortului. Se pune ciocolata topita intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se „deseneaza” fasia cu ciocolata, dupa plac.

Cu grija se lipeste hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.

Pentru glazura se topeste ciocolata pe baie de aburi. Amestecand continuu se toarna smantana pentru frisca, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita.

Tortul se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

5 Comentarii

  1. olivia says:

    La multi ani si la multe retete delicioase,doamna Miha!

  2. Mamma mia ! O sa incerc si eu 😀

  3. Pirsoiu says:

    Nu ati insiropat foile. Nu este nevoie?

    • Foile au o textura usor umeda, ca de negresa. Am considerat ca nu mai necesita insiropare intrucat se mai inmoaie si de la crema.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu panna cotta de capsuni

Prajitura cu panna cotta de capsuni

Prajitura cu panna cotta de capsuni pe care v-o aduc astazi este una dintre cele mai simple si aromate prajituri de casa facuta in ultima vreme. O prajitura cu fructe absolut delicioasa, la care putem folosi orice fructe de sezon. Mod de preparare Prajitura cu panna cotta de capsuni: Blat: […]

Prajitura cu crema de branza si iaurt

Prajitura cu crema de branza si iaurt

Prajitura cu crema de branza si iaurt este prajitura de casa pe care v-o propun pentru atunci cand vreti o prajitura lejera si racoroasa. Se prepara destul de repede si este ideala pentru copii. Mod de preparare Prajitura cu crema de branza si iaurt: Blat: Albusurile se bat spuma tare […]

Prajitura rasturnata cu cirese

Prajitura rasturnata cu cirese

Ne plac mult ciresele, dar cum de-acum au cam multi „vizitatori” 🙂 si trebuie sa le desfacem cu mana, una cate una, m-am gandit ca tare buna ar fi o prajitura rasturnata cu cirese, facuta dupa reteta de la prajitura rasturnata cu visine. De aceasta data nu i-am mai facut […]

Prajitura turnata cu capsuni

Prajitura turnata cu capsuni

Am facut prajitura turnata cu branza, am facut si prajitura turnata cu mere, ba chiar si cu visine. Atunci de ce n-as face si o prajitura turnata cu capsuni? Mi-am zis ca rau n-are ce sa fie. Si chiar n-a fost! 😉 Mod de preparare Prajitura turnata cu capsuni: Umplutura […]